Principy projektování organizačních systémů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
Advertisements

KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
Hodnotový management Teorie rozhodování
Strategická podnikatelská jednotka Strategic Business Unit - SBU
Vlivy vnějšího a vnitřního prostředí
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ. Organizace projektu  Jedná se o optimální uspořádání lidí, věcí a nehmotných složek aktivit do struktur  Jednotlivé složky se uspořádají.
PLÁNOVÁNÍ A STRATEGIE Management a marketing
Organizační struktury
Řídící struktury.
Tereza Podaná Lucie Řeřábková
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Audit administrativních činností
Řídící struktury : malé a velké organizace
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Adéla Masopustová Alena Seifrtová Lukáš Hůla
Historické etapy vývoje managementu
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
2. téma 1MU305, 211 – Manažerské účetnictví I.
Předmět: Řízení podniku 1
Marketing Návrh výrobku Vývoj, konstrukce Příprava výroby Zásobování Výroba Montáž, kompletace Prodej Poprodejní služby měření, zkoušky, testy konkurenčních.
Měření a řízení výkonnosti podniku, faktory vývoje
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Podnikatelský plán struktura plánu.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
SYSTÉM PLÁNŮ A ROZPOČTŮ V PODNIKU
Řídící struktury, malé a velké organizace
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
Poradenství v obecném řízení
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Organizace a organizování podniku
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
AKAD. ROK 2008/2009, LS PRŮMYSLOVÝ MARKETING - VŽ1 P R Ů M Y S L O V Ý M A R K E T I N G 8.
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Management - Organizování
Management - Organizování
Tržní prostředí.
Ekonomická a správní funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Přednáška č. 3 JUDr. Martin Landa
Model strategie marketingového mixu
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
Diplomový projekt pro studijní obor Finance – I.část.
Management v NO Význam pojmu management: řízení (označení funkce) řídící pracovníci vědní disciplína, předmět studia.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
Podnikatelský plán Vzor a struktura.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
Téma 13: Finanční plánování
KEM / PEPL2 Finanční plán Jan Cedl Finanční plánování Finanční plánování je „formalizované rozhodování o způsobu financování (získávání kapitálu),
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Ekonomika malých a středních podniků
Životní cyklus organizace
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU
Ekonomika malých a středních podniků
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Transkript prezentace:

Principy projektování organizačních systémů Jaromír Štůsek

Základní předpoklady rozvoje společnosti vzdělanost praktické znalosti a zkušenosti zdraví

Cíl principů projektování podnikatelských subjektů Tvorba prostoru pro: efektivní fungování všech podnikatelských , rozhodovacích, správních, servisních a poradenských subjektů účelné využívání vlastnických vztahů, přírodně technických a lidských zdrojů a řídících procesů vytvoření rovnovážného vztahu mezi uvedenými subjekty a mezi těmito subjekty a vnějším prostředím

dětství, mládí, zralost a stárnutí. Každý organizační systém, tedy i podnikatelský subjekt, prochází řadou stádií životního cyklu - dětství, mládí, zralost a stárnutí.

Kostnatění a strnulost Stáří podniku Mladý Starý Velikost, záběr, složitost Velká Malá Stádium 1 Vznik Stádium 2 Rozvoj Stádium 3 Růst/Úspěch Stádium 4 Expanze Stádium 5 Dospělost/Zánik Kostnatění a strnulost

Stádium 1 - Vznik Budeme schopni uspokojit objednávky? Jsou naše služby na dobré úrovni? Najdeme dostatečný počet zákazníků, abychom zajistili podniku životaschopnost? Existují reálné šance, že se naše zákaznická základna někdy rozšíří? Máme dostatečné finanční zdroje na pokrytí nákladů spojených se zahájením činnosti podniku?

Stádium 2 - Rozvoj Jsme schopni generovat dostatek hotovosti, abychom pokryli náklady a vytvořili dostatek zdrojů na opravy nebo náhradu výrobních prostředků? Jsme schopni generovat takový tok hotovosti, který zajistí existenci podniku i jeho expanzi úměrnou podmínkám na trhu tak, abychom dosahovali přiměřené výnosnosti vložených investic?

Stádium 3 - Růst / Úspěch Dále využívat potenciál podniku a růst. Udržovat podnik stabilní a ziskový (a uvolnit si ruce). Částečně nebo zcela se z podniku vyvázat

Stádium 4 - Expanze Delegování - zvýšení efektivnosti řídící práce pomocí přenosu pravomocí a odpovědnosti na ostatní manažery. Hotovost - expanze má vysoké nároky na financování, bude to pro vlastníka nejspíš poprvé , kdy cizí zdroje převýší hodnotu vlastního jmění. V této fázi je třeba pečlivě kontrolovat toky peněz a zabránit jejich erodování.

Stádium 5 - Dospělost Konsolidace. Kontrola finančních toků plynoucích z rychlého růstu. Zachování původních výhod malého podniku (flexibilita a podnikatelský duch)

Fáze projektování podnikatelských subjektů Identifikace podnikatelského subjektu vymezení iniciátora vzniku podnikatelského subjektu vymezení jeho kapitálové a odborné vybavenosti či dostupnosti vymezení základních zájmových skupin Formulování vize a cílů vymezení účelu a smyslu existence podnikatelského subjektu

Fáze projektování podnikatelských subjektů Analýza vnějšího prostředí kvalitativní a kvantitativní hodnocení převod kvalitativních charakteristik na kvantitativní Analýza vnitřního prostředí analýza úrovně současných zdrojů a procesů , jejich uspořádání a to v případě reorganizace analýza potenciálních zdrojů a procesů

Fáze projektování podnikatelských subjektů Určení základních parametrů zdrojů a procesů útvarová struktura X procesní struktura Určení organizační a řídící struktury s využitím metod teorie organizace Definování základních organizačních norem, které vytvářejí fázový prostor pro realizaci jednotlivých útvarových a procesních struktur.

Fáze projektování podnikatelských subjektů Výběr účelné varianty projektu a strategie Vymezení trajektorie dosažení stanovených cílů Formulace poslání podnikatelského subjektu

Určení organizační a řídící struktury Průměrná řídící kapacita Počet organizačních a řídících stupňů Principy volby vhodného typu organizačních a řídících struktur

Průměrná řídící kapacita q = průměrná řídící kapacita a0 = počet pracovníků zúčastněných přímo v transformačním procesu av = počet vedoucích pracovníků na nejvyšším stupni řízení liniového charakteru n = počet stupňů řízení  = koeficient rozšířené řídící kapacity na nejnižším stupni řízení

Počet organizačních a řídících stupňů n = počet organizačních a řídících stupňů a0 = počet manuálních pracovníků av = počet vedoucích pracovníků na nejvyšším stupni  = koeficient rozšířené řídící kapacity q = průměrná řídící kapacita

Volba vhodného typu organizační a řídící struktury z posouzení teoretické velikosti (Vt) a skutečné (Vs) velikosti organizačních stupňů n = počet stupňů řízení o = norma organizační kapacity manuálních pracovníků av = počet vedoucích pracovníků na nejvyšším stupni  = koeficient rozšířené řídící kapacity q = průměrná řídící kapacita

Volba vhodného typu organizační a řídící struktury Pro rychlou orientaci: Vt < Vs - územní typ organizační struktury Vt > Vs - odvětvový typ organizační struktury

Volba vhodného typu organizační a řídící struktury z posouzení počtu stupňů řízení odpovídá-li skutečný počet stupňů řízení (n) požadavkům podle průběhu ztráty informace (m), tozn., že: n < m potom je vhodným typem funkcionální organizační struktura neodpovídá-li skutečný počet stupňů řízení (n) požadavkům podle průběhu ztráty informace (m), tozn., že: m < n potom je vhodným typem divizionální organizační struktura

Volba vhodného typu organizační a řídící struktury z teoretické velikosti základního organizačního stupně n = počet stupňů řízení o = norma organizační kapacity manuálních pracovníků av = počet vedoucích pracovníků na nejvyšším stupni  = koeficient rozšířené řídící kapacity q = průměrná řídící kapacita v = technická kapacita

Volba vhodného typu organizační a řídící struktury Vhodný typ vychází z následujících vztahů: Vs < 0,5Vtv - koordinačně - kooperační typ 0,5Vtv < Vs < Vtv - projektově -integrační typ Vtv < Vs < 1,5Vtv - maticově - činnostní typ 1,5Vtv < Vs < 2Vtv - programově - úkolový typ

Faktory ovlivňující chování organizačních systémů Vnější prostředí (a) Přírodně technické a lidské zdroje (C) Proměnná podnikového managementu (D) Proměnná marketingového managementu (M) Výsledné chování (e) Organizační systém podnikatelských subjektů

Výsledné chování organizačního systému

Výsledné chování organizačního systému e = proměnná výsledného chování a = proměnná vnějšího prostředí F=1-D = proměnná podnikového managementu R=1-M = proměnná marketingového managementu C = strukturální proměnná

Výsledné chování organizačního systému et = hodnota výsledného chování v příslušném roce f o= výchozí odchylka výsledného chování od cílového stavu f t= konečná odchylka výsledného chování od cílového stavu

Výsledné chování podnikatelských subjektů Závisí: na kapitálových možnostech vlastníků podnikatelských subjektů na schopnostech vlastníků nebo jejich manažerů využívat přírodně technických a lidských zdrojů na úrovni uplatňování interakcí s vnějším prostředím pomocí marketingového managementu

Realizace změn v řízení zemědělských podniků spočívá především ve změnách: typu informačního působení hierarchie kritérií rozhodování a podnikových funkcí chování lidí