Yucatán je jedním z 31 mexických států, rozkládající se na stejnojmenném poloostrově. Nedaleko města Cancun se rozkládá národní park Xcaret. Jedním z jeho.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vánoce v Řecku.
Advertisements

Stanislav Sedláček.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor seznamuje žáky s pověstí o vzniku názvu vesnice.
ANGLIE U ZNÁMÝCH Veronika Staňková studentka sekundy.
New York City mistrovství světa v tanci TEREZA SEKAVOVÁ studentka primy.
Citáty O LÁSCE.
TIBETSKÝ TEST OSOBNOSTI
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
. Tisíc ostrovů - anebo taky "Kraj ptačího ducha", jak oblast pro desítky druhů ptáků, kteří zde hnízdí, nazývali kanadští Indiáni - je neskutečně krásný.
Otče náš Centrum pro katechezi, 2014.
SVATÝ VALENTÝN.
Brazilské Rio de Janeiro je prý nejkrásnějším městem světa
Irské štěstí OPRAVDU to funguje..
MŠ Chodovická, Praha 9 třída BROUČEK …pořád se něco děje…
Všem lidem na celém světě přeji…
V Bibli je napsán příběh, kdy Ježíš šel na horu se svými učedníky, aby jim vysvětlil některé velmi důležité věci. Toto je velmi volná parafráze toho,
Vytvořeno: Michalem Málkem
Až na pomníku rozsvítím ti svíce, jež plamínek se zmítá mezi květinami, až vítr osuší mé vlahé líce, já povím všem, že vím, žes tady s námi.
Nedostatek času pro nás už neexistuje. Každý člověk má jenom tolik minut, hodin a dní kolik jich využije.
Mayské piramidy v Chichén Itzá
Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
Song Presentation. RL10 nová slova Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Praha Hlavní město 1 mil. 140 tisíc obyvatel Zajímavosti: Pražský hrad
Prosím nepodvádět a čestně odpovídat. Jinak podvádíš jenom sebe ! ! !
Velikonoce Prezentace byla vytvořena v rámci projektu
Křesťanská antika. Náboženství vzniklo kolem roku 30.n.l. v Palestině – víra chudých V Římě byli křesťané pronásledováni R EDIKT MILÁNSKÝ Konstantin.
DUCHOVÉ Jsou všude kolem nás... Nevěříš??? Tak proč se s námi nevydáš na cestu za nimi....?...čekají na tebe!!! PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!!
Protěž.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Boží jméno ve starověké hebrejštině. zájem  -studují Bibli  -poučují druhé o Bibli  -chodí na biblické přednášky  (viz dále)  -nekradou  -nekouří.
Rodina byla nepohostinná a odmítla anděly nechat v místnosti pro hosty
které je stále třeba brát v úvahu !
Píseň: Anne Murray - Mě potřebuješ.
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
JARO V březnu je první jarní den. My s tátou dáváme mámě kytičku sněženek, obyčejně nějakou najdu na zahradě. Vystrčila zelený klíček z hlíny a já ji.
Pracuj, jako by si nepotřeboval(a) žádné peníze...
Miluj tak, jako by tě ješte nikdy,
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_ZSV Ročník: I. Základy společenských věd Vzdělávací oblast:
Vytvořili: D. Musílek a V. Veselý, 9.A
Miluj tak, jako by tě ještě nikdy
Světem letí skvělá zpráva- z naší tefnut bude máma!!!
AC Slavkov u Brna, Spolu s Bohem...nejsi sám AC Slavkov u Brna,
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:
Cíle projektu a projektové aktivity Aktivity na národní úrovni  Podpora Národní pracovní skupiny v práci na  Národním akčním plánu ochrany práv dětí.
Lukáš 23,50-24,12 Josef z Arimatie Ježíšova smrt a vzkříšení 50 Členem židovské rady byl muž jménem Josef, člověk dobrý a spravedlivý, 51 který nesouhlasil.
Velikonoce u nás a v jiných zemích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Věra Holotová. Dostupné z Metodického portálu.
Velikonoce – historický původ Nejvýznamnější svátek křesťanské církve; vrchol křesťanského liturgického kalendáře. Svátky jara, oslava jara. Spojené s.
VÁNOCE - RUSKO.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Velikonoce TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Kdy se vlastn ě slaví? Španělé mají 24. prosince pouze štědrovečerní večeři, u které se sejde celá rodina a jsou všichni pospolu. Většinou se na stříbrném.
Dušičky. Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 45 Autor:
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: květen 2013 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1_.
ADÉLKA KUTILOVÁ studentka sekundy
Vánoce kolem světa Veronika Lehotová 9.B 2017.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
Halloween a dušičky – proč slavíme odlišně ?
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
Píseň: Anne Murray - Mě potřebuješ.
Irské štěstí.
Smrt Pohřbívání – zvyky dříve a dnes Sebevražda
které je stále třeba brát v úvahu !
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Rasy, národy a náboženství
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Hana Klimíčková
Transkript prezentace:

Yucatán je jedním z 31 mexických států, rozkládající se na stejnojmenném poloostrově. Nedaleko města Cancun se rozkládá národní park Xcaret. Jedním z jeho nejvyhledávanějších objektů je mayský hřbitov

Tento hřbitov je nazýván "most do ráje." Je to uměle vybudovaný symbolický hřbitov mající rysy společné pro hřbitovy mayské i křesťanské. Na návrší tvořeném sedmi terasami (počet dnů v týdnu), je 365 náhrobků (dní v roce). Od hlavního vchodu vede 52 schodů (týdnů v roce). Tento hřbitov je nazýván "most do ráje."

Při vyslovení slova hřbitov a smrt většině Evropanů trochu zamrazí Při vyslovení slova hřbitov a smrt  většině Evropanů trochu zamrazí. V Mexiku je tomu jinak. Zní to možná trochu morbidně, ale je radostí se mezi mayskými hroby procházet. Hýří barvami, jeden je žlutý, druhý červený, další třeba strakatý. Na každém hrobě je nějaká malá stavba, zase zářící barvami. Smrt je tady součástí života. Vedle sebe tu nacházíme jak symboly mayské (stromy, voda – jako zdroj života, mušle pro komunikaci s bohy), tak symboly katolické, (kříže a růžence). Symboly jsou i osobní věci, "mrtvých", jako jsou lodě, láhve, trubky, klaksony, atd., vše ve velmi pestrém prostředí.

Náhrobky jsou velmi různorodé, krásně zdobené individuálním způsobem, s použitím různých barev, tvarů a materiálů.

V den „Všech svatých“ jsou k účasti na oslavách zvány duše předků V den „Všech svatých“ jsou k účasti na oslavách zvány duše předků. Nikdo nesmí být smutný. Hoduje se, pije, tančí.

Dušičky - Diá de los muertas - slaví celá země, rodiny přichází na hřbitovy, sedí celý den u hrobu svých předků, popíjí tequilu, pojídají tortilly a tacos, baví se, dokonce na hřbitovech i tancují. Známý mexický spisovatel, nositel Nobelovy ceny, Octavio Paz v eseji Labyrint osamělosti napsal: „Pro Pařížana, Newyorčana a Londýňana je smrt slovo, jemuž se všichni vyhýbají. Naproti tomu Mexičan ho vyhledává, hladí, hýčká, oslavuje, spí s ním. Je to jeho zamilovaná hračka a jeho nejvěrnější milenka...." Dušičky a oslavy na hřbitovech jsou pro Mexičany prostě velkou společenskou událostí. Obchody se na tuto akci připravují několik měsíců dopředu, všude si můžete koupit třeba koláčky ve tvaru smrtky.

Dušičky, tady mají úplně jiný charakter než u nás: pečou se a prodávají sladkosti ve tvaru lebek, všude jsou vidět veselí kostlivci, v každé domácnosti či kostele nebo hotelu je „oltář“ pro zemřelé, ke kterému se přikládá všechno, co lidé obecně či konkrétní lidí měli rádi. Tedy i láhve s něčím dobrým, plno jídla, hračky, apod. Hřbitovy jsou plné lidí, kteří tam u hrobek svých blízkých a vlastně spolu s nimi hodují a veselí se. Vše je vyzdobeno květinami, především žlutooranžové barvy. Ženy a holčičky se krásně oblékají. Dušičky se tady nedrží dva dny, ale 2-3 týdny. Velký význam má pro zdejší občany i den následující, tj. třetí listopad, kdy duše zesnulých prý za úsvitu putují zpět do svého světa. (Tragicky zemřelí až 30. listopadu.) Zajímavá je i jedna z tradic, jež se vztahuje k tomuto listopadovému dni. Kmotřenci obdarovávají své kmotry výslužkou a ti jim zase na oplátku věnují buď nějakou součást oblečení, nebo plátno či peníze. Nejlepším dárkem, který můžete od svého přítele z Mexika na Dušičky dostat, je prý marcipánová lebka s vlastním jménem na čele.

Dle mayské tradice jsou zde i podzemní části hřbitova.

F I N E