Hlávkový salát.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
Advertisements

Význam vody pro člověka
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Potraviny rostlinného původu
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jaro Jarní květiny.
Jetel Luční (Trifolium pratense )
Simona Keková, KMD FreeDeK
Cibule obecná.
Jiřinka je právem označována jako královna podzimních zahrad. Kvete od července do října. Květy mají všechny druhy barev kromě modré. Nese je dutý stonek.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Rostliny Pokojové rostliny.
Brokolice Brokolice je jednou z odrůd květáku ale na rozdíl od květáku, který má bílé růžice květenství, má brokolice růžici zelenou nebo fialovou.Je to.
Lukáš Kurek, KMD FreeDeK
Aneta Kiková, KMD FreeDeK
Česnek Allium sativum. Popis Jedná se o vytrvalé (vzácněji dvouleté) podzemní byliny, převážně s cibulemi různých vlastností. Někdy jsou jednoduché, jindy.
Celer.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí
Téma: Vybrané zahradnické plodiny listová zelenina, salát
Čínské zelí Má světle zelenou barvu Je to odrůda Brasica napus odrůda chinensi dvouděložná rostlina z čeledi Brukovitých pěstována jako listová zelenina.
Používá se v kuchyni,v medicíně i jako droga
Léčivé rostliny a byliny - sběr a způsoby přípravy Sběr Pro sběr je důležité nejen rostliny dobře znát, ale i dbát na to, aby se sbíraly ve správný čas,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
EVVO Prvouka 3. ročník ZŠ „ŽIVÁ PŘÍRODA“
Mango, Eva Krestová, KMD FreeDeK
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Laicky se nazývá :tráva, ganja, hulení, zelí, skaňour
MRKEV OBECNÁ Daucus carota.
Štědrovečerní večeře.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Zelí hlávkové Brassica oleracea (brukev zelná) Čeleď – brukvovité
HRÁCH SETÝ (PISUM SATIVUM). Hrách setý Hrách setý je jednoletá popínavá rostlina. Patří mezi luskoviny,zařazen v čeledi bobovitých (Fabaceae). Dozrálé.
Zdravý životní styl Libor Štrohalm.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Liliovité Rostliny Vojtěch Vašků 7.C. Popis  -rostou volně v přírodě a jsou pěstovány i jako okrasné -pouze byliny -listy-jednoduché -zásobní látky ukládají.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 6 Autor: Bc. Pavel Šiktanc MS Word - odrážky Co se všechno naučíme??? Vkládat, upravovat a odsazovat.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Brambory Brambor obecný Patří mezi okopaniny. Během růstu se mu kypří (okopává, proorává) půda, tím se také zbavuje plevele.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořenízáří 2012 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka ( DUM 04) Rozmanitost.
Houby Ing. Alena Říhová. Houby = naše vyhláška rozeznává 56 druhů volně rostoucích - k přímému prodeji, dalších 9 druhů k sušení a konzervaci, 15 pěstovaných.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Voda je velmi důležitá pro život! Bez vody člověk vydrží mnohem kratší dobu než bez jídla.Před mnoha miliony let se život vyvinul právě ve vodě.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny S - T Název sady:Pěstování cibulovin a hlíznatých rostlin.
Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_15_Člověk a příroda
Potraviny a výživa - Zelenina
POZNÁŠ ? Anotace: Materiál je určený pro práci s interaktivní tabulí.
Potravinářské zbožíznalství
Název prezentace (DUMu): Trvalky
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
HOUBY VY_32_INOVACE_XVII-C-18.
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
Potraviny a výživa - Brambory
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Veverka obecná Sciurus vulgaris.
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Zelenina. Únorový či nejpozději březnový výsev platí pro celer bulvový, listový i řapíkatý. Drobná semena celeru klíčí dva až tři týdny při teplotě mezi.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Transkript prezentace:

Hlávkový salát

Nový druhy hlávkového salátu Poslední době se k nám dostávají nové druhy hlávkového salátu. Například kadeřavý, římský nebo ledový. Každý je něčím zajímavý. Barvou, velikostí, tvarem, příchutí.

Salát hlávkový neboli Lactuca sativa Locika setá, neboli salát je listová zelenina původem z Asie. Vyskytuje se pouze v kultuře a je známo mnoho variant, či kultivarů různých tvarů a barev.

S historii až k Řekům a Římanům Již staří Řekové a Římané si cenili salátu římského jako jídla i pro jeho léčivou schopnost. Byl servírován při speciálních událostech. Kryštof Kolumbus představil několik druhů salátů Severní Americe během jeho druhé plavby v roce 1493. Saláty byly zprvu pěstovány v Kalifornii. Rozšířenost salátů se však nadále nerozrůstala, dokud nebyl vymyšlen chladící přepravní systém.

Jaké rozeznáváme hlavkové saláty? Rozeznáváme rané, pro pěstování pod okny v pařištích, polorané pro ranější sklizeň a pozdní pro další sklizeň z volné půdy, dále salát zimní, který vysazuje se na záhony na podzim a dává z jara záhy sklizeň.

Pěstování Aby se hlávkový salát dobře vyvinul vyžaduje dobrou půdu, třeba a i čerstvě vyhnojenou, kyprou a hlavně vydatnou zálivku měkkou vodou na záhon, abychom nepoškodily rostlinu.

Vitamíny v Hlávkovém salátu V hlávkovém salátu najdeme skoro všechny nutné vitaminy. Nejcennější jsou zevní listy, které obsahují nejvíc výživných látek. Hlávkový salát by měl být, vzhledem k svému povzbudivému účinku na výměnu látkovou, podstatnou součástí každého salátu.

Hlávkový salát v kuchyni Hlávkový salát není jenom o historii ale i o mnoha receptech.

Užití hlávkového salátu v kuchyni Důkladně omytý salát má široké upotřebení v kuchyni. Čerstvý i zavadlý dáváme do zeleninových salátů, listy dusíme na másle s hráškem a šalotkou. Smažíme s cibulí a houbami, spařený přidáváme do polévky nebo připravíme krémovou salátovou polévku.

Hlávkový salát i jako lék Není pravda, že pokud vás něco bolí nebo trápí, musíte se hned posadit do čekárny u doktora a jíst tuny léků. Někdy si můžete pomoci sami, anebo se alespoň chránit!