1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
Advertisements

ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI dostředivé zrychlení.
Dráha, rychlost, čas.
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
ROVNOMĚRNÝ POHYB.
Rovnoměrný pohyb Přímočarý – velikost ani směr rychlosti se nemění
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Kinematika hmotného bodu
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI
Základy kinematiky Kinematika hmotného bodu.
Pohyb rovnoměrný.
NEROVNOMĚRNÝ POHYB.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Kinematika 20. SHRNUTÍ DRUHŮ POHYBŮ Mgr. Jana Oslancová
Kinematika Základní pojmy Rovnoměrný přímočarý pohyb Rovnoměrně zrychlený přímočarý pohyb Rovnoměrný pohyb po kružnici Centrum pro virtuální a moderní.
MECHANIKA.
ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ POHYB.
Dynamika hmotného bodu
NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA
Kinematika a dynamika rovnoměrného pohybu hmotného bodu po kružnici
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Popis časového vývoje Pohyb hmotného bodu je plně popsán závislostí polohy na čase. Otázkou je, jak zjistit vektorovou funkci času ~r (t), která pohyb.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Virtuální předmětové kabinety.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
VOLNÝ PÁD.
1. Přednáška – BBFY1+BIFY1 základy kinematiky
Rychlost okamžitá rychlost hmotného bodu:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU DOSTŘEDIVÁ SÍLA Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Rovnoměrný pohyb po kružnici 2
SOUVISLOST KMITAVÉHO POHYBU S ROVNOMĚRNÝM POHYBEM PO KRUŽNICI
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
Mechanika I - Kinematika
B) Mechanika I) Kinematika Základní pojmy Kinematika je část mechaniky, která se zabývá pohybem, bez ohledu na to, co jej způsobuje. Pro jednoduchost.
Definice rovnoměrného pohybu tělesa:
Mechanika I. Rovnoměrný pohyb po kružnici VY_32_INOVACE_10-10.
Pohyb a klid Šach Mádl Janatková.
Rychlost, rozdělení pohybů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_703.
VY_32_INOVACE_10-03 Mechanika I. Rovnoměrný pohyb.
Kmitavý pohyb
ROVNOMĚRNÝ PŘÍMOČARÝ POHYB  Rovnoměrný pohyb je pohyb, při kterém hmotný bod urazí ve zvolených stejných časových intervalech stejné dráhy.
VÝKON A PŘÍKON.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
17. ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI II. – Frekvence, perioda
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_02 Název materiáluRovnoměrný.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Kinematika hmotného bodu.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_06 Název materiáluRovnoměrně.
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
PaedDr. Jozef Beňuška
Polární soustava souřadnic
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Rovnoměrný pohyb po kružnici
Název úlohy: 5.2 Volný pád.
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
MECHANIKA.
Fyzika 1 Mgr. Antonín Procházka.
Rovnoměrný pohyb po kružnici
Transkript prezentace:

1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ

Charakteristika kinematiky Hmotný bod Klid a pohyb tělesa Vztažná soustava Trajektorie – rozdělení pohybů Dráha Okamžitá rychlost H.B – rozdělení pohybů Průměrná rychlost

Rovnoměrný přímočarý pohyb Charakteristika pohybu (velikost, směr) Definice rychlosti 3 vztahy pro dráhu s = v.t, s = s0 + vt, s = s0 + v(t-t0) 3 grafy závislosti dráhy na čase

Zrychlení hmotného bodu Definice okamžitého zrychlení, jednotka, směr 3 vztahy pro okamžitou rychlost v = a.t , v = v0 + at, v = v0 -at Vztah pro dráhu zrychleného pohybu

Volný pád Charakteristika pohybu Tíhové zrychlení, velikost (na čem se mění), směr Vztah pro rychlost volného pádu Vztah pro dráhu volného pádu

Rovnoměrný pohyb HB po kružnici Charakteristika, tvar trajektorie, velikost a směr rychlosti Úhlová rychlost (druh veličiny, definice, jednotka, směr) Vztahy pro úhlovou rychlost (s frekvencí a periodou) Vztah mezi okamžitou rychlostí a úhlovou rychlostí Dostředivé zrychlení – vznik zrychlení v rovnoměrném pohybu po kružnici, Směr, velikost, 2 vztahy (s okamžitou a kruhovou rychlostí) , náčrtky