Naše město Zruč nad Sázavou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové Město nad Metují Bylo založeno v roce 1501 Janen Černčickým z Kácova. Historické centrum je městskou památkovou rezervací s rene- zančními měšťanskými.
Advertisements

Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
ELIŠKA JELÍNKOVÁ I. ZŠ Zruč nad Sázavou 5. A 28
klikej Malebné středověké městečko s hradbami kolem historického středu leží ve Středních Francích (Mittelfranken) na řece Tauber asi 70 km západně od.
Obec Pavlice.
Letecký pohled na část města ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Snímky Vladimír Hudec Srpen 2011 Grafická úprava Antonín Jirušek.
Historické památky města MIKULOV
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Kostelec nad Černými lesy
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
SVITAVY.
Hluboká panoramaticky
Vizovice Eliška Kratinová.
Občanská výchova 6. ročník
Procházka historií a současností města Karviné
MĚSTO VIZOVICE Jana Holá.
PRAŽSKÉ PARKY Lunick Destin Ondongo Jakub Svoboda Lukáš Ridvan.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Památky UNESCO v ČR Praha – historické jádro, Vyšehrad.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Chráněná území v Olomouci a okolí
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Česká románská kultura
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Brno.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Kubásková Petra Prezentace 5MB
Plzeň Plzeň.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Plzen.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Romantická architektura v Čechách
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska
Naše město Vizovice a Základní škola
Brána Krkonoš Jiří Svoboda
Český Brod.
Město je rozloženo v mělkém údolí řeky Radbuzy. V dávné minulosti zde vedla zemská stezka z Prahy do Řezna. Již v 10. století zde stávala kupecká osada.
Střední Čechy Vlašim a Podblanicko Vysoký Chlumec.
Město Dačice a okolí Historie a současnost.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
HRADEC KRÁLOVÉ → PARDUBICE → LÁZNĚ BOHDANEČ → KUTNÁ HORA
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
KARLŮV MOST.
Zámek Zásmuky, původní barokní tvrz se vstupním portálem z konce 17
Pozdně gotická architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Výlet Akademie třetího věku, Totem RDC obor Historie místopis, pod vedením lektora pana Jiřího Oudese, začal na Dešenickém nádraží.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
MÁME RÁDI PARDUBICE. Aneta Divišová, Klára Römerová 8. A Pernštýnské náměstí.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_01_Mladá Boleslav Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Hrady a zámky Jméno a příjmení. Obsah Karlštejn Křivoklát Vyšehrad Konec.
Zámek Hluboká Webové stránky zámku
SNĚŽNÉ.
VY_32_INOVACE_020_ČAS_Památky v Karviné _Owc
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Zručský park.
Juditin most Byl ve výstavbě roku První kamenný most
Romantická architektura v Čechách
Pozdně gotická architektura v Čechách
Frenštát pod radhoštěm
Ledečský hrad Ledeč nad Sázavou.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Královské město Rakovník
ČESKÝ ŠTERNBERK.
Transkript prezentace:

Naše město Zruč nad Sázavou

Obsah prezentace Historie města Náměstí MuDr. J. Svobody Zámek Zámecký park „Stará škola“ Nádraží Fotbalový stadion Chatová oblast Rákosí Řeka Sázava

Historie města 1328 – první dochovaná písemná zmínka o Zruči 1561 – Zruč povýšena na městečko, rodový erb Kaleniců se stal základem pro městský znak 1885 – koupili Zruč Schebkové, postarali se o přestavbu zámku a vystavěli místní železnice 1939 – přišla firma Baťa ze Zlína a začala podnikat v obuvnické výrobě 2003 – zámek se stal majetkem města Zruče

Znak Zruče nad Sázavou Jako městský znak byl pojat rodový erb Kaleniců – dva spojené stříbrné buvolí rohy na červeném štítě.

Stará Zruč

Náměstí MuDr. J. Svobody Dříve se toto náměstí jmenovalo Klementa Gottwalda, ale od roku 1990 nese jméno po MuDr. Josefovi Svobodovi, který byl prvním zručským lékařem. Na náměstí se nacházejí různé obchody – cukrárna, zoomarket, drogerie, pošta, optika, ochody s oblečením, železářství, papírnictví a další…

Historické foto náměstí

Zámek Dřívější hradiště stávalo poblíž dnešního zámku. Původně středověký hrad významného rodu pánů z Kolowrat koncem 18. století vyhořel. V roce 1891, kdy ve Zruči působil rod Schebků byl zámek přestavěn do pseudogotického stylu, čímž získal svou dnešní podobu. Nachází se uprostřed udržovaného parku, do kterého jsou zakomponovány i zbytky opevnění někdejšího hradu.

Pohledy na zámek

Interiér zámku

Zámecký park První zmínka o parku existuje z roku 1834. V roce 1833 koupili zručské panství Löwenthalové a kromě opravy zámku se pustili do úpravy jeho okolí. Dobu dávno minulou připomíná Kolowratská věž a dochovaná část původního opevnění.

Zámecký park Ozdobou dnešního parku je několik starých stromů, altánek, jezírko, kašna, sochy, letní kino, zámecká brána, Kolowratská věž a dochované opevnění…

Zámecký park

Kostel Povýšení sv. Kříže Další dominantou města je původně gotický kostel Povýšení svatého Kříže pocházející ze 13. století. V roce 1649 byl kostel barokně přestavěn, ale poté byl zničen při požárech v letech 1781 a 1826. Následně byl znovu obnoven a postupně přestavěn do dnešní podoby.

„Stará škola“ O zručské škole sahají nejstarší záznamy do roku 1654, kdy byla budova školy z části dřevěná a při požáru v roce 1826 lehla popelem. V roce 1841 byla postavena škola znovu. Do dnešní podoby byla upravena v roce 1908. V současné době tento objekt není využíván a chátrá.

Nádraží Adolf Schebek nechal vystavět místní železnice. V roce 1903 projíždí městem první lokomotiva. V roce 1904 se začalo se stavbou trati Zruč – Kutná Hora. Železnice změnila život v městečku.

Fotbalový stadion Asi v letech 1910 bylo postaveno fotbalové hřiště, přibližně v místech, kde se nachází dnes. První fotbalový klub SK Zruč byl založen v roce 1925. Zručští fotbalisté v současné době využívají dvě travnatá hřiště s umělým zavlažováním.

Chatová oblast Rákosí Kemp Rákosí nabízí sezonní ubytování od června do září (pod domluvě i mimo hlavní sezonu) ve srubech a chatkách i přenocování pro vodáky ve vlastních stanech. Dále nabízí možnost polepenze či celodenního stravování ve vlastní restauraci s terasou. V kempu se nachází hřiště, bazén a dětský koutek.

Řeka Sázava Sázava je rájem vodáků, chatařů a rybářů. Přes řeku je ve Zruči jeden most pro automobily a dvě lávky pro pěší. Podél řeky vede nová cyklostezka, kterou využívají i obyvatelé k procházkám. Cyklostezka spojuje „starou“ a „novou“ část města.

KONEC Vytvořila: Nulíčková Kristýna Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Zru%C4%8D_nad_S%C3%A1zavou http://www.mesto-zruc.cz/pro-turisty/zamek-a-park/historie-zamku/ Propagační letáky a průvodcovské materiály zámku Kniha – Zruč nad Sázavou včera a dnes