Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ledečský hrad Ledeč nad Sázavou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ledečský hrad Ledeč nad Sázavou."— Transkript prezentace:

1 Ledečský hrad Ledeč nad Sázavou

2 Ledečský hrad Historie
Původně gotický hrad Ledeč nad Sázavou, přestavěný v 16.století na renesanční zámek, je vystavěn na skále ve stejnojmeném městě, ležícím blízko řeky Sázavy.Byl založen ve 2.polovině 13.století a patří tak k nejstarším šlechtickým sídlům. V roce 1440 přešlo panství do rukou Ledečských z Říčan. Po tragédii roku 1509 přešel na čas pod vládu Meziříčských z Lomnice. V roce 1634 bylo panství zkonfiskováno a rozděleno. O více než 200 let později, zachvátil hrad mohutný požár a byl znovu přestaven ovšem ne do původní podoby. Součastnost Zachovalo se zde množství architektonických prvků, např.: válcová věž,renesanční lodžie, dvě brány. V jednom ze sálů současného muzea je původní renesanční sgrafitová výzdoba. V přízemí paláce jsou renesanční klenby. Uprostřed bývalé terasovité zahrady zde najdeme i barokní letohrádek ze 17.století.

3 Původní hrad

4 Dnešní hrad

5 TESTÍČEK Připravili jsme si pro Vás testík, kdo se chce zúčastnit, ať si připraví papír a tužku a pečlivě odpoví na naše otázky. 1. Na čem je hrad vystavěn a blízko, které řeky? 2. Jaké jsou architektonické prvky? 3. V jakém stylu byl hrad původně postaven? 4. Vyhořel hrad? A pokud ano, co s nim bylo potom? 5. Přešel hrad někdy do soukromého vlastnictví a popř. v jakých letech?

6 VÝSLEDKY, HODNOCENÍ Výsledky 1)na skalnatém útvaru, řeka Sázava
2)válcová věž, renesanční lodžie, dvě brány 3)gotický 4)ano vyhořel, znovu přestavěn, nikdy do původní podoby 5)ano, v 90letech 20.století Hodnocení =D 5 bodů – velmi dobré, máte výbornou paměť =) 4 body – výborně, jste skvělý =] 3 body – dobře, máte dobrý průměr =/ 2 body – docela to jde =0 1 bod – moc jste si nepočetl =( 0bodů- mohlo to být lepší

7 PŘEKVAPENÍ 1. 2. 3. 4. 5. 1. V přízemí paláce jsou renesanční…….
2.Co zachvátilo hrad? 3.Najdeme zde i …....letohrádek. 4.V jednom ze sálů hradu je dnes současné …… 5.Přešel do soukromého ……….. 1. 2. 3. 4. 5.

8 ODPOVĚDI 1. K L E N B Y 2. P O Ž Á R 3. A Í 4. M U Z 5. V S T I C

9 Pracovaly na projektu Buchtová Aneta Francová Eva Kárníková Brigita
Petrusová Aneta Vadinská Lucie


Stáhnout ppt "Ledečský hrad Ledeč nad Sázavou."

Podobné prezentace


Reklamy Google