Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Rajhrad-historie Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

2 Rajhrad-historie Podle archeologických průzkumů vznikl Rajhrad polovině 9. století. Na místě města dříve existovalo rozsáhlé opevněné velkomoravské hradiště stejného jména.(Rajhrad=rajský hrad-pěkný, silný) V roce 1048 zde vznikl benediktinský klášter. První písemné zmínky o obci a klášteře jsou ve dvou listinách nazývaných břevnovská falsa a pocházejících ze 13.století. (Falza=padělek)

3 Rajhrad-historie První listina je darovací listinou knížete Břetislava z 18. října 1045.Ta ustanovuje ve městě trh a mostní mýto. Druhá listina je zakládací listina datovaná v Rajhradě 26. listopadu V této listině je uvedeno obdarování místního kláštera výčtem jednotlivých vesnic a popisem hranic panství. Mezi osadami, které klášter obdržel, se nacházel také Rajhrad. 2. listopadu 1234 byl Rajhrad povýšen na městečko s právem pořádat sedmidenní výroční trh.

4 Rajhrad-historie V 13.století vznikla mezi dvěma rameny řeky Svratky osada Čeladice. Její obyvatelé museli chránit klášter. Největší rozkvět dosáhlo městečko a klášter ve 14. století. V roce 1330 byla v městečku postavena kaple. Od roku 1554 má Rajhrad ve znaku břevnovskou opatskou ostrev (kus osekaného kmene vinné révy se třemi suky) a zlatý klíč.

5 Rajhrad-historie Břevnovská falza

6 Rajhrad-historie Čeladice

7 Rajhrad-historie Znak Rajhradu

8 Rajhrad-historie Počátek 17. století byl ve znamení založení zdejší školy. První zpráva o škole je z roku 1623. Rajhradská škola si získala od svého počátku věhlas, "který daleko přesahoval hranice Moravy„. Až do roku 1914 měl nad školou patronát rajhradský klášter.

9 Rajhrad-historie V 2.polovině 17.stol. se začíná s nákladnou úpravou a opravou kláštera.

10 Rajhrad-historie V 18. století se rodí barokní krása rajhradského kláštera podle návrhu pražského architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla. Do současné podoby je klášter uveden až roku 1840. Zároveň se stavbou kláštera byla budována také císařská silnice Vídeň – Brno. Na konci 18. století měl Rajhrad asi 90 domů, 130 rodin a 650 obyvatel.

11 Rajhrad-historie Rajhrad a klášter podle Santiniho

12 Rajhrad-historie V 19.století, v roce 1827 je postavena budova školy na dnešní Masarykově ulici, původně dvojtřídní. Roky 1838 až 1839 jsou ve znamení stavby parní železnice Vídeň-Brno. zkušební provoz na rajhradském úseku. Ve 20.století vzniká řada spolků: Sokol, Orel, RAFK. navštívil Rajhrad prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

13 Rajhrad-historie V letech 1932 až 1935 se stavěla měšťanská škola na Matlašce. Budova měla čtyři učebny, kreslírnu, tělocvičnu, dílnu, šatnu, dva kabinety a koupelnu. V období 2.světové války bylo popraveno, vyslýcháno, mučeno a odvlečeno do koncentračních táborů mnoho rajhradských občanů. Osvobozování Rajhradu bylo velmi dramatické.

14 Rajhrad-historie Padlo při něm 160 sovětských vojáků.
Rajhrad byl osvobozen brzy po půlnoci dne 25. dubna 1945. Při osvobozování padl generál Kozyr, nejvyšší důstojník Rudé armády, který má pomník v areálu zahradnické školy.

15 Rajhrad historie Pomník Generál Kozyr

16 Rajhrad-historie Otázky: 1.Ve kterém století vznikl Rajhrad? 2.Ze kterého století pochází první zmínky? 3.Co má Rajhrad ve znaku? 4.Podle návrhu kterého architekta se přestavuje benediktinský klášter? 5.Kdy byl zahájen zkušební provoz parní železnice v Rajhradě?

17 Rajhrad-historie 6.Který prezident navštívil Rajhrad v roce 1924? 7.Kdy byl Rajhrad osvobozen sovětskými vojsky? Otázka pro bystré hlavy: Jak se jmenuje generál, který padl při osvobozování Rajhradu, kde má pomník?

18 Rajhrad-historie Zápis: -Rajhrad vznikl v polovině 9. století -v roce 1048 zde vznikl benediktinský klášter -první písemné zmínky o obci a klášteře jsou ve dvou listinách nazývaných břevnovská falsa a pocházejících ze 13.století. -od roku 1554 má Rajhrad ve znaku břevnovskou opatskou ostrev (kus osekaného kmene vinné révy se třemi suky) a zlatý klíč -první zpráva o škole je z roku v 18. století se přestavuje rajhradský klášter podle návrhu pražského architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla

19 Rajhrad-historie Zápis: - v roce 1827 je postavena budova školy na dnešní Masarykově ulici zkušební provoz parní železnice na rajhradském úseku navštívil Rajhrad prezident Tomáš Garrigue Masaryk - v letech 1932 až 1935 se stavěla měšťanská škola na Matlašce -Rajhrad byl osvobozen sovětskými vojáky brzy po půlnoci dne 25. dubna při osvobozování padl generál Kozyr

20 Rajhrad-historie Prameny: Vše platné k

21 Konec


Stáhnout ppt "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"

Podobné prezentace


Reklamy Google