Právo na informace Tereza Danielisová,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
5. prosince 2013 JUDr. Magdaléna Vopařilová, Ph.D.
Advertisements

PRACOVNÍ PRÁVO ZÁKONÍK PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb., účinný od
Zápisy právních vztahů k nemovitostem
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů Krajský úřad Zlínského kraje odbor.
Vedení správního řízení
Nástroje územního plánování
Administrativně právní metoda regulace společenských vztahů
Ochrana práv ve veřejné správě
Ochrana osobních údajů
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Ochrana práv ve veřejné správě
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Žádost rozhodnutí odvolání
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV - činnost a působnost - podnět Veřejnému ochránci práv - náležitosti - možnosti řešení.
Kontrola veřejné správy I.
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Masarykova univerzita Právnická fakulta Pracovní skupina pro právo a informační technologie JUDr. Radim Polčák, Ph.D.
Přednáška Správní řízení 4 M. Horáková
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
Novela zákona o svobodném přístupu k informacím David Kotris ISSS Hradec Králové
Novela zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Mgr. David Kotris ISSS 2005 Hradec Králové
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Standard ISVS a weby KrÚ a MěÚ Jaroslav Svoboda Ministerstvo vnitra ČR.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Právo na informace o životním prostředí JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Právo na informace 3. března Obecné poznámky zajištění práva veřejnosti získat informace, se kterými pracují a které mají k dispozici orgány veřejné.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
Správní řád -vybrané instituty
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
SPRÁVNÍ ŘÁD V PODMÍNKÁCH POŽÁRNÍ OCHRANY JUDr. Leona Ošlejšková Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje ČERVENÝ KOHOUT 2007, České Budějovice
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, NA ÚSEKU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A STAVEBNÍHO ŘÁDU JUDr.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
Právo člena zastupitelstva obce na informace
Porada ODK se zástupci orgánů veřejné správy
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Zákon o svobodném přístupu k informacím I. část
Zákon o svobodném přístupu k informacím I. část
Zákon o svobodném přístupu k informacím II. část
Jak získat informace o životním prostředí?
Stavební právo.
Zákon o svobodném přístupu k informacím
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
Krajský úřad Zlínského kraje odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Krajský úřad Zlínského kraje odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Webinář na téma Transparentní obec
Územní opatření o stavební uzávěře
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Zákon č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
Transkript prezentace:

Právo na informace Tereza Danielisová, pravni@mlp.cz

Právní rámec 1 Listina základních práv a svobod, čl. 17 (1) Svoboda projevu a právo na informace jsou zaručeny. (5) Státní orgány a orgány územní samosprávy jsou povinny přiměřeným způsobem poskytovat informace o své činnosti. Podmínky a provedení stanoví zákon. Princip publicity veřejné správy

Právní rámec 2 Zákon č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí Zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Prováděcí předpisy dle § 21

Prováděcí předpisy Vyhláška MI č. 442/2006 Sb., kterou se stanoví struktura informací zveřejňovaných o povinném subjektu způsobem umožňujícím dálkový přístup Nařízení vlády č. 173/2006 Sb. o zásadách stanovení úhrad a licenčních odměn za poskytování informací podle zákona o svobodném přístupu k informacím Nařízení vlády č. 364/1999 Sb., kterým se upravuje součinnost orgánů státní správy s obcemi při zajišťování povinností obcí podle zákona č. 106/1999 Sb. , o svobodném přístupu k informacím

Povinné subjekty Státní orgány Územní samosprávné celky a jejich orgány Veřejné instituce Subjekty, kterým zákon svěřil rozhodování o právech, právem chráněných zájmech nebo povinnostech fyzických nebo právnických osob v oblasti veřejné správy, a to pouze v rozsahu této jejich rozhodovací činnosti Nejprve vůbec 39/2001 veřejné instituce hospodařící s veřejnými prostředky (novelou zákona o České televizi) 61/2006 jen veřejné instituce

Veřejná instituce Hlediska pro určení „veřejné“ instituce: způsob vzniku (zániku) instituce hledisko osoby zřizovatele existence či neexistence státního dohledu nad činností instituce účel instituce Nález Ústavního soudu I. ÚS 260/06 ve věci státního podniku Letiště Praha: „Zařazení zkoumané instituce pod instituci veřejnou či instituci soukromou tak musí vyplývat z “převahy” znaků, jež jsou pro instituci veřejnou či soukromou typické.“

Informace Jakýkoliv obsah nebo jeho část v jakékoliv podobě, zaznamenaný na jakémkoliv nosiči, zejména obsah písemného záznamu na listině, záznamu uloženého v elektronické podobě nebo záznamu zvukového, obrazového nebo audiovizuálního.

Poskytování informací Zveřejněním podle § 5, např.: důvod a způsob založení popis své organizační struktury místo a způsob, jak získat informace, kde lze podat žádost či stížnost, předložit návrh, podnět sazebník úhrad za poskytování informací výroční zprávu za předcházející kalendářní rok o své činnosti v oblasti poskytování informací adresu elektronické podatelny … Na základě žádosti Každý povinný subjekt musí ve svém sídle a svých úřadovnách zveřejnit tyto informace na místě, které je všeobecně přístupné a dále způsobem umožňujícím dálkový přístup, jakož i umožnit pořízení jejich kopie.

Omezení práva na informace Dotazy na názory, budoucí rozhodnutí a vytváření nových informací, příprava rozhodnutí Předmět průmyslového vlastnictví a ochrana autorského práva Utajované informace Ochrana osobních údajů Obchodní tajemství Veřejný zájem – trestní řízení, zpravodajské služby…

Poskytování informací – žádost Náležitosti žádosti komu je žádost určena že se žadatel domáhá poskytnutí informace ve smyslu zákona fyzická osoba - jméno, příjmení, datum narození a adresa právnická osoba - název, identifikační číslo a adresa Lze podat ústně nebo písemně, a to i prostřednictvím emailu, ale další postup platí jen pro žádosti písemné

Poskytování informací – postup vyřízení Lhůta na poskytnutí informace 15 dní nebo 7 dní na Výzvu k doplnění Výzvu k upřesnění Informaci o odložení žádosti O postupu při poskytování informace se pořídí záznam. Lhůtu lze ze závažných důvodů o deset dní prodloužit, žadatele je třeba před uplynutím 15 dnů informovat.

Úhrada nákladů Poskytnutí informace bezplatné Lze však požadovat náhradu nákladů Nutno předem vyčíslit a oznámit Stanovení výše náhrady pořízení kopií opatření technických nosičů dat odeslání informací žadateli mimořádně rozsáhlé vyhledání informací Povinný subjekt stanoví výši úhrady na základě jednotkových sazeb, pokud je to možné. V ostatních případech stanoví povinný subjekt výši úhrady jiným prokazatelným způsobem, zejména na základě individuální kalkulace nákladů. Sazby v sazebníku jsou stanoveny na základě aktuálních nákladů a odhadu jejich vývoje v příslušném účetním období podle platných účetních zásad. Sazebník vydá povinný subjekt na dobu účetního období. Dojde-li však v průběhu účetního období k podstatné změně podmínek, za nichž byly určeny náklady, podle kterých byly stanoveny sazby, vydá povinný subjekt nový sazebník. Povinný subjekt stanoví v sazebníku hodinové sazby odvozené z nákladů na platy, případně mzdy a z ostatních osobních nákladů spojených s mimořádně rozsáhlým vyhledáním informací.

Nevyhovění žádosti Odložení Odmítnutí Žádost je neúplná a nebyla na výzvu do 30 dnů doplněna Věc není v působnosti povinného subjektu Odmítnutí Žádost je nesrozumitelná a nebyla na výzvu do 30 dnů upřesněna Z různých důvodů pro omezení práva na informace Pokud nebylo žádosti vyhověno z důvodů ochrany obchodního tajemství podle § 9 nebo ochrany práv třetích osob k předmětu práva autorského podle § 11 odst. 2 písm. c), musí být v odůvodnění rozhodnutí uvedeno, kdo vykonává právo k tomuto obchodnímu tajemství nebo kdo vykonává majetková práva k tomuto předmětu ochrany práva autorského, je-li tato osoba povinnému subjektu známa.

Opravné prostředky Odvolání Proti rozhodnutí o odmítnutí žádosti 15 dní na předložení nadřízenému orgánu Stížnost na postup při vyřizování žádosti o informace Při nečinnosti, při nesouhlasu s výší náhrady nákladů a při odkazu na zveřejněnou informaci 7 dní na předložení nadřízenému orgánu

Výroční zpráva Vždy do 1. března následujícího roku Obsah počet podaných žádostí o informace počet vydaných rozhodnutí o odmítnutí žádosti počet podaných odvolání proti rozhodnutí počet stížností informace o soudním přezkumu včetně přehledů výdajů s ním spojených

Děkuji za pozornost