Název: KAREL JAROMÍR ERBEN Autor: Mgr. Lenka Jelínková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kytice Karel jaromír erben.
Advertisements

Název: LITERÁRNÍ SMĚRY V OBDOBÍ NO Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Název: PERIODIZACE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Název: LITERÁRNÍ HISTORIE A TEORIE Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Název: VÝVOJ DIVADLA V POČÁTCÍCH NÁRODNÍ OBROZENÍ
Český jazyk a literatura
VY_32_INOVACE_ČJ.6.15_Karel Jaromír Erben,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:VÝZNAM A PROBLEMATIKA RUKOPISŮ.
Číslo v digitálním archivu školy
Název: JOSEF DOBROVSKÝ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:3. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
Slavný ( ) spisovatel pochází z chudé ( ) rodiny. Vzdělaný farář přesvědčil ( )
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:2. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
Název: LIDOVÁ SLOVESNOST Autor: Mgr. Lenka Jelínková
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou K. J. Erbena Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Osobnosti národního obrození
Karel Jaromír Erben Kytice.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_13.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:SLOVANSKÁ VZÁJEMNOST Autor:Mgr.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.04 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici balad a jejich hlavní znaky. Žáci se seznámí s nejznámějším autorem českých.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk
VY _32_INOVACE_05_01K.J.Erben
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Digitalizace výuky Příjemce
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:JOSEF KAJETÁN TYL Autor:Mgr.
Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská Liberec 6 IČO: REDIZO: ___________________________________________________________________.
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
SZŠ a VOŠZ Zlín Karel Jaromír Erben Kytice z pověstí národních Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová ZA, 2. ročník / Literatura 19. století, K. J. Erben: Kytice,
VY_32_INOVACE_47_NE.
Název: NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:1. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
Karel Jaromír Erben Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
K AREL J AROMÍR E RBEN (1811 Miletín – 1870 Praha)
Spisovatelé dětské literatury
Karel Jaromír Erben 7. listopadu 1811 – 21. listopadu 1870.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Karel Jaromír Erben Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1.7 K.J.Erben Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_.
 Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Karlu Jaromíru.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_10_24 _Karel Jaromír Erben.
Karel Jaromír Erben Kytice. ( )  český spisovatel  narodil se v Podkrkonoší  matka pocházela z učitelské rodiny, otec byl švec  vystudoval.
OB 21- Karel Jaromír Erben. KAREL JAROMÍR ERBEN → 1811 – 1870 básník novinář sběratel ústní lidové slovesnosti představitel českého romantismu.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_105 Téma hodiny: Karel Jaromír Erben Doporučeno pro: 8.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 03 Karel Jaromír Erben TEMA: Český.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Romantismus v české literatuře Název vyučovací oblasti: Představení Erbenovy Kytice z pověstí.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
„Je lépe v mylné naději sníti, před sebou čirou temnotu,
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Spisovatelé dětské literatury
ŠABLONA III/2 Karel Jaromír Erben, literatura 8. roč. Mgr. L
Karel Jaromír Erben Kytice.

Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
BALADY A ROMANCE VY_12_INOVACE_Rů_I_22
Karel Jaromír Erben Kytice
Transkript prezentace:

Název: KAREL JAROMÍR ERBEN Autor: Mgr. Lenka Jelínková číslo: Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název: KAREL JAROMÍR ERBEN Autor: Mgr. Lenka Jelínková Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník

Metodický list - anotace: Cílem prezentace je podat souvislý přehled o Karlu Jaromíru Erbenovi, jeho životě, cílech a díle představitele 3. fáze národního obrození, jenž nejen rozšířil českou literaturu o prvky lidové slovesnosti ve svém nezaměnitelném díle Kytice, ale svou sběratelskou činností nám zachoval bohatství našich předků. V prezentaci je také rozbor díla Kytice a vysvětlen pojem klasická balada. Obsahuje podrobnější fakta, je určena pro souhrnné opakování literatury v 9. ročníku, kdy žáci již mají v podvědomí základní data. Ale vyučující mohou tuto prezentaci využít i v 8. ročníku při prvním setkání žáků s danou tématikou. Prezentaci uzavírá ověřovací znalostní test, jenž vychází pouze z informací uvedených v prezentaci, včetně správných odpovědí.

Karel Jaromír Erben 1811 - 1870

Život český a slovanský historik, právník, archivář, vydavatel staročeských památek, překladatel pochází z chudé rodiny z Podkrkonoší z Miletína, Gymnázium Hradec Králové, filosofie a práva Praha působil jako archivář města Prahy (archiv využívá jako zdroj pro svou práci), přítel Palackého navázal na dílo F. L. Čelakovského – sběratel lidové slovesnosti

LS – pohádky, pověsti Sto prostonárodních pohádek a pověstí slovanských v nářečích původních 1865 - sbíral pohádky, pověsti, říkadla- sbíral a také upravoval a vydával, najdeme zde zlidovělé pohádky např.: Zlatovláska, Pták Ohnivák, Tři zlaté vlasy děda Vševěda, Dlouhý, Široký a Bystrozraký - volí odlišné postupy, Erben pouze sděluje, ale např. Němcová chce svými pohádkami vychovávat

LS – národní písně Prostonárodní české písně a říkadla 1864 - na písně se dívá jako na zpívané texty, cení si i nápěvů a také ty vydává - sborník obsahuje více než 2200 písní, rozčleněné tematicky, opatřené komentářem LS uchovala zbytky dávných představ o mravním řádu světa

Životní dílo - Kytice Kytice – 1853 podkladem byly staré lidové báje = obraz dávných lidových představ a názorů na život hlavními postavami jsou ženy často se zaměřuje na řešení vztahů v návaznosti na porušení morálky – za každé provinění následuje nepřiměřený krutý trest forma klasická balada

Kytice – stavba díla obsahuje 13 básní základní motivy: a) boj člověka s přírodou,nadpřirozenými bytostmi bezmocnost b) vztahy mezi lidmi – často motiv mateřské lásky jazykové prostředky: popis osob, obrazy krajin, dramatické dialogy, přirovnání, epiteta, metafory, metonymie, zvukomalba, …

Obsah Kytice 13 skladeb převážně balad lidová balada – báseň s pochmurným dějem a často tragickým koncem = klasická nebo erbenovská balada úvodní báseň – Kytice závěrečná báseň - Věštkyně - smutek nad osiřelostí národa (matka=vlast), ale i síla a nutnost hledět do budoucna balady: Vodník, Zlatý kolovrat (pohádkový námět), Polednice, Dceřina kletba, Svatební košile, Poklad, Holoubek, Záhořovo lože, Lilie, Štědrý den, Vrba

Kytice - inspirace Kytice byla a je inspirací pro další umělce např.: malíře – M. Aleš, J. Mánes skladatele – Dvořák, Fibich nedávné filmové zpracování

Ověřovací test Erbenovo dílo navazovalo na dílo jednoho z významných představitelů 2. období NO, na kterého? Erben byl sběratel LS, co sbíral, upravoval a vydával? Jak se nazývá Erbenovo životní dílo? Kolik básní a balad obsahuje? Jaké motivy skladby Kytice řeší? Co je lidová balada?

Odpovědi ověřovacího testu F. L. Čelakovský. Pohádky, pověsti, písně a říkadla. Kytice. 13 balad a básní. 5. Boj člověka s přírodou, nadpřirozenými bytostmi, vztahy mezi lidmi, často motiv mateřské lásky – za provinění vždy následuje krutý trest. 6. Báseň s pochmurným dějem a často tragickým koncem = klasická balada.

Zdroje a citace: HRABÁK Josef, JEŘÁBEK Dušan, TICHÁ Zdeňka: Průvodce po dějinách české literatury. Praha: Orbis 1976. BALAJKA Bohuš: Přehledné dějiny literatury I. Praha: Fortuna 1995. ISBN 80-7168-198-9 SOCHROVÁ Marie: Literatura v kostce pro střední školy. Havlíčkův Brod: Fragment 1999. ISBN 80-7200-332-1 ČORNEJ Petr, ČORNEJOVÁ Ivana, RADA Ivan, VANÍČEK Vratislav: Dějiny zemí Koruny české II. . Praha: Paseka 1992. ISBN 80-85192-28-4 VLAŠÍN Štěpán a kol.: Slovník literární teorie. Praha: Československý spisovatel 1984.