Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mikroekonomie I Formování cen na trzích výrobních faktorů
Advertisements

Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Úvod do ekonomické teorie
ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE
Rovnovážný bod, rovnovážná cena
Trh a jeho zákonitosti.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES Hospodářský proces je koloběh hospodářských činností. Zahrnuje fáze: Výroba Rozdělování Směna Spotřeba Zdroj obr. Wikimedia Commons.
Mikroekonomie – 1. cvičení Ing. Petra Šustová
TEORIE VÝROBNÍCH FAKTORŮ A ROZDĚLOVÁNÍ
Poptávka na trhu zboží a služeb
Seminář 1. Předmět ekonomie
Ekonomická gramotnost
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám"
Mikroekonomie II Úvod Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Specifika formování poptávky firem po práci a kapitálu
ZETE-ZÁKLADY EKONOMICKÉ TEORIE MIKROEKONOMIE MAKROEKONOMIE.
Mikroekonomie I Nedokonalá konkurence
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
Úvod Mikroekonomie I Ing. Veronika MAZALOVÁ, Ph.D.
Mikroekonomie I Cvičení 1 – Úvod do studia ekonomické teorie
Poptávka na nedokonale konkurenčním trhu práce
TRH VÝROBNÍCH FAKTORŮ MIKROEKONOMIE I
1. Ekonomie jako společenská věda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Cvičení - Úvod do studia ekonomické teorie
Seminář 4. Trh a tržní mechanismus
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Úvod do ekonomické teorie Ing. Vojtěch Jindra
Mikroekonomie I Formování trhu
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
HDP= hrubý domácí produkt
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
Mikroekonomie I Nabídka dokonale konkurenční firmy
Mechanismus hospodářské koordinace
Mikroekonomie I Rovnováha na dokonale konkurenčním trhu
Mikroekonomie I Obecný model tvorby cen výrobních faktorů
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
Seminář 1. Předmět ekonomie
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
Mikroekonomie I Tržní selhání, nedokonalá konkurence
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
Druhy ekonomik, hospodářský proces, trh
Trh práce a politika zaměstnanosti
VY_32_INOVACE_ Mikroekonomie.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
TRH A TRŽNÍ MECHANISMUS Kolektiv žáků 4.I. Nabídka Nabídka je ekonomický pojem vyjadřující objem výstupu výroby, které chce vyrábějící subjekt na trhu.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
Tržní hospodářství II. Petr Machala.
ZÁKLADY EKONOMIE vyučující:
ZÁKLADY EKONOMIE I Poptávka a nabídka Tržní mechanismus 4
TRH (tržní mechanismus)
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY Ekonomika, ekonomie, ekonomické systémy.
nabídka, poptávka, trh, utváření ceny, základní pojmy Michal Janovec
Ekonomika – základní pojmy.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Ekonomika– národní hospodářství
Digitální učební materiál
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
5 FIRMA A SPOTŘEBITEL.
ÚVOD do Ekonomie, požadavky na studenty
Základy Ekonomie pro adiktology část 10 Prof. Martin Dlouhý
Transkript prezentace:

Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE) Mikroekonomie I Úvod Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)

Přehled předmětu Úvod do ekonomie Trh výrobků a služeb Chování spotřebitele a formování poptávky Chování firmy a formování nabídky Trh výrobních faktorů Interakce trhů

I. Úvod do ekonomie Úvod Formování trhu Základní elementy trhu

II. Trh výrobků a služeb Chování spotřebitele a odvození poptávky Užitek spotřebitele a odvození poptávky Vliv ceny, příjmu a cen jiných zboží na poptávku Chování firmy a formování nabídky Výroba a náklady Příjmy, zisk a optimum firmy Nabídka dokonale konkurenční firmy Rovnováha na dokonale konkurenčním trhu Nedokonalá konkurence Chování firmy v nedokonalé konkurenci Zisk jako podnět a alternativní cíle firmy

III. Trh výrobních faktorů Formování cen na trzích výrobních faktorů Trh práce Trh kapitálu Rozdělování důchodů

IV. Interakce trhů Všeobecná rovnováha Tržní selhání Působení státu na mikroekonomické subjekty Použití grafů v mikroekonomii

Obecná ekonomická teorie Úvodem do studia ekonomických disciplín je obecná ekonomická teorie. Zabývá se nejobecnějšími zákonitostmi ekonomického života společnosti, popisuje abstraktní mechanismy jejich fungování, které usnadní pochopit logiku reálných ekonomických procesů. Matematická větev – prosazuje, že kritériem pravdivosti je možnost matematického důkazu. Společenská větev –ekonomie je věda o chování lidí ve výrobě.

Pozitivní a normativní ekonomie Pozitivní ekonomie – přijímá ekonomickou realitu takovou, jaká je. Jejím cílem je tuto realitu popisovat a hledat v ní zákonitosti fungování. Normativní ekonomie – zkoumání reality je pouze východiskem. Zjištěnou skutečnost hodnotí a hodnotí ji obvykle kriticky. Cílem normativní ekonomie je konstruovat předobraz dokonalejšího ekonomického systému, hrát aktivní roli ve vývoji lidské společnosti.

Mikroekonomie a makroekonomie Pozitivní ekonomie se dělí na : Mikroekonomie – zkoumá chování dílčích ekonomických subjektů (jednotlivci, domácnosti, firmy). Na ekonomii se díváme očima jednotlivých subjektů a studujeme rozhodnutí, jak se bude daný subjekt chovat v daném ekonomickém systému Makroekonomie – se zabývá hospodářstvím jako celkem. Makroekonomie je základem hospodářské politiky.

Ekonomická vzácnost Ekonomické statky – předměty, které člověk potřebuje nebo po kterých touží. Ekonomické statky jsou charakteristické svojí vzácností. Ekonomická vzácnost (Scarcity) zahrnuje: Omezenost zdrojů Užitečnost zdrojů Volný statek – předmět, který je užitečný a zároveň volně dostupný.

Výroba Výroba – proces přeměny přírodních zdrojů na ekonomické statky. Většinu statků si člověk musí vyrobit z přírodních zdrojů, které lze ve volné přírodě v omezené nebo neomezené míře nalézat, avšak sami o sobě jsou neužitečné. Ekonomický reprodukční proces – výroba, rozdělování, směna, spotřeba Ekonomická reprodukce – rozšířená, prostá, zúžená

Výrobní faktory Při výrobě ekonomických statků člověk používá vzácné statky – výrobní faktory (Factors of Production – F): Půda (Land – A) – produktem přírody, ale není volným statkem. Pozemková renta je důchod plynoucí z půdy. Půda je součástí přírodních zdrojů. Práce (Labor – L) – lidská činnost, nositelem je člověk. Výsledkem použití práce je mzda. Kapitál (Capital – K) – statky, které byly vyrobeny, aby se podílely na výrobě jiných statků.

Výrobní faktory Kapitál (Capital – K) – není vyroben pro bezprostřední spotřebu, ale aby se stal výrobním faktorem. Kapitál můžeme též nazvat kapitálovým statkem. Výsledkem použití kapitálu je zisk nebo úrok. Technologie – zvláštní forma kapitálu, která nemá hmotnou podobu (myšlenka, nápad, originální postup). Může výrazně znásobit účinky práce a kapitálu. Důchody z výrobních faktorů (renta, mzda, zisk, úrok) mají motivační charakter, jsou hnacím motorem ekonomického systému.

Výnosy z výrobního faktoru Vysoká efektivnost výroby je podmíněna vysokými výnosy výrobních faktorů. Zákon klesajících výnosů (Law of Diminishing Returns) – výnosnost jednoho faktoru, jehož objem roste, se bude snižovat. Platí pouze za předpokladu, že výstup roste vlivem růstu objemu jediného výrobního faktoru a objem dalších používaných výrobních faktorů se nemění. Výnosy z výrobního faktoru = výstup / vstup

Výnosy z rozsahu Rostoucí výnosy z rozsahu (Increasing Returns to Scale) – růst objemu používaných výrobních faktorů vede k vyššímu tempu růstu výnosů z nich. Konstantní výnosy z rozsahu (Constant Returns to Scale) – výnos z výrobních faktorů roste proporcionálně s růstem rozsahu jejich zapojení do výroby. Klesající výnosy z rozsahu (Diminishing Returns of Scale) – růst výnosů z výrobních faktorů je nižší než růst těchto faktorů.