Daňový systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura daní v ČR.
Advertisements

DPH Nepřímá daň Všeobecná daň ze spotřeby
Struktura daní v ČR.
Struktura daní v ČR.
Daně.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Soustava daní Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
Hospodářská politika státu
Vize daňové reformy doc. Ing. Alena Vančurová, Ph.D. Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví Katedra veřejných financí
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Náklady Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Nabídka Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Kontokorentní úvěr Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Teorie mezního užitku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vyřazování DM Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Poptávka Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Daňová teorie a politika
Daňová soustava I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
5. téma: Veřejné příjmy – charakteristika, druhy a členění
Základy daní úvod do českého daňového systému
Zdanění subjektů terciárního sektoru
Teoretická doporučení k optimálnímu designu daní a daňových soustav
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
Finanční a rozpočtové právo
Daňová teorie a politika
Účtování DPH účet 343.
Veřejné výdaje a příjmy
Finanční výkazy obchodních společností
Druhy daní Daně FO.
Finanční řízení podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základní prvky daňové techniky
1. téma Úvod do daňové teorie.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_DAŇOVÁ.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
E K O N O M I K A Daně, daňová soustava. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_20_Fiskální politika TEMA:Finanční gramotnost.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 1. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
E K O N O M I K A Nepřímé daně - úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.14 Ročníktřetí.
NEPŘÍMÁ DAŇ Lasíková C2B. = je daň, kterou státu platí jiná osoba, než ta, na kterou účinky dopadají Zahrnuta v ceně zboží, služeb Rozdělení: Selektivní.
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Daně a jejich funkce Základy finančního práva Olga Sovová.
Reálná úroková míra Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.13 Ročníktřetí.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Daně a daňová soustava Ročník / obor studia:
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
VEŘEJNÉ FINANCE VEŘEJNÉ PŘÍJMY.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Tržní mechanismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Zásahy do tržního mechanismu
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Daňová soustava v ČR Daňová soustava v ČR Musí odpovídat soustavám EU
Účtování DPH účet 343.
Transkript prezentace:

Daňový systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Daňový systém Daň=nevratná a neekvivalentní platba ve prospěch státního rozpočtu Odčerpává část důchodu poplatníka Nástroj fiskální politiky státu (příjmy a výdaje SR) Nutno dodržovat určitou optimální výši zdanění viz.Lafferova křivka

Principy daňového systému I. Spravedlnost zdanění -stejné podmínky pro různé typy subjektů, pro tuzemské i zahraniční firmy Všeobecné zdanění -zdanění podléhají všechny typy vlastnictví (daň z úroků platíme stejnou v polostátní bance,privátní bance i družstevní kampeličce) Účinnost zdanění -vhodný zdanění stimulovat žádoucí aktivity (slevy na dani podnikatelům při zaměstnávání tělesně postižených,úlevy při sponzoringu) Harmonizace-sbližování naší daňové soustavy se systémy EU (zrušili jsme daň z obratu a zavedli daň z přidané hodnoty)

Principy daňového systému II. Daňové neutrality -zdanění nemá ovlivňovat podnikatelské rozhodování (výše zdanění nezávisí na druhu podnikatelské činnosti, na podnikatelském záměru, na způsobu financování) Daňové univerzality -zdanění platí všeobecně, tedy pokud možno s nejmenším počtem výjimek Daňové výnosnosti-daně musí zabezpečit dostatečné příjmy SR Daňové pružnosti -nezbytné přihlédnout nejen k výši daňových výnosů v daném roce, ale i v letech následujících,musí se přizpůsobovat ekonomickému cyklu

Principy daňového systému III. Daňové únosnosti -poplatník musí být schopen daň zaplatit Daňové spravovatelnosti -správa daní musí být organizačně i administrativně zajištěna,výnos daní musí být větší než náklady na její správu

Nepřímé daně I. Univerzální Daň z přidané hodnoty Selektivní Daň spotřební Daň k ochraně životního prostředí Daň z zemního plynu,daň z pevných paliv

Nepřímé daně II. Nepřímé daně platíme při každém nákupu zboží a služeb,které jsou těmito daněmi zatížené.Neplatíme je přímo státním institucím, ale celou cenu včetně daně uhradíme prodávajícímu,který má povinnost tuto daň státu odvést.Rozlišujeme proto plátce (vybírá daň pro stát) a poplatníka (snižuje jeho disponibilní důchod)

Nepřímé daně III. Další rozdíly mezi přímými a nepřímými daněmi: -zdanění příjmů přihlíží ke konkrétním poměrům poplatníka,zdanění spotřeby nikoli (DPH a spotřební daň u lahve piva zaplatí stejnou bezdomovec i milionář) -nepřímé daně mají méně nepříznivý vliv na pracovní motivaci a výrobní aktivitu než přímé daně (při překročení určité výše daně z příjmu lidé raději nepracují) -nepřímé daně jsou součástí konečné ceny a tak přispívají více k růstu inflace než daně přímé -zdanění příjmů vyvolává u poplatníků větší odpor než zdanění spotřeby

Další členění daní Důchodové daně platí podle výše svého příjmu Majetkové daně platí poplatníci podle druhu a velikosti svého nemovitného majetku Daně univerzální jsou vybírány pří prodeji téměř všech druhů zboží a služeb Daně selektivní jsou vybírány pouze u vybraných druhů zboží (alkohol,cigarety,benzin,…)

Daňový systém Použitá literatura: Daňové zákony v aktuálním znění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí