Leonardo da Vinci (LDV) - Multilaterální projekty/Přenos inovací (TOI) SK-CZ tematický seminář, Bratislava 25.11.2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Veřejné projednání květen 2006.
Advertisements

ECVET v Programu celoživotního učení
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
PROGRAM LEONARDO DA VINCI aktivity programu Seminář pro žadatele Výzva 2012.
Projekty financované ze zdrojů ESF a aktivity CEVAP-a Zuzana Španerová Centrum vzdělávání a poradenství.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Možnosti mezinárodní spolupráce v rámci Programu celoživotního učení (LLP)
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Implementace EQAVET v ČR
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
”Národní tým expertů ” Dům zahraniční spolupráce Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Program celoživotního učení Veletrh komunitárních programů, Krajský úřad Ústeckého kraje, Ústí nad Labem, Zdeněk Nebřenský (DZS)
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) Tomáš Bort,
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum,
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
2. Seminář krajských S3 manažerů Praha, 26. června 2013.
Erasmus+ Certifikát mobility v odborném vzdělávání a přípravě (OVP) – VET Charter Erasmus+ Certifikát mobility v odborném vzdělávání a přípravě (OVP) –
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Využívání Evropského sociálního fondu v oblasti vzdělávání v letech Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Schola Nova, Praha
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
NÁZEV PROJEKTU: Podpora počátečního vzdělávání zdravotnických oborů, jejich propagace ve vzdělávacím centru pro komunitní práci a rozvoj klíčových kompetencí žáků 
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výzva k předkládání žádostí
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Leonardo da Vinci (LDV) - Multilaterální projekty/Přenos inovací (TOI) SK-CZ tematický seminář, Bratislava

Základní otázka Může takový typ projektů jako jsou Multilaterální projekty/Přenos inovací v rámci programu Leonardo da Vinci podpořit rozvoj technických vědomostí, dovedností a kompetencí ? Do jaké míry?

Multilaterální projekty 1.Přenos inovací = přenos existujících inovativních obsahů, metod a postupů z jiných projektů do nového odvětvového, jazykového, sociálně-kulturního a zeměpisného prostředí  zahrnuje přizpůsobení, otestování, dolaďování a začlenění; může vyžadovat i krátkou vývojovou práci  předkládá žadatel („applicant)“ jménem celého konsorcia u své národní agentury

Multilaterální projekty LDV 2. Vývoj inovací = příprava (vývoj) inovačních obsahů, metod a postupů v rámci odborného vzdělávaní a přípravy  žádost předkládá žadatel (applicant) jménem celého konsorcia k Výkonné agentuře v Bruselu (Executive agency)

Obecné cíle LDV relevantní k TOI  podporovat celoživotní učení všech aktérů v oblasti odborného vzdělávání a přípravy  zlepšit kvalitu a efektivnost odborného vzdělávání a přípravy  přispět k propojení odborného vzdělávání a přípravy s trhem práce  podporovat vznik partnerství mezi vzdělávacími institucemi poskytujícími odborné vzdělání a přípravu a ostatními subjekty, aby se tyto vzdělávací instituce staly otevřenějšími a reagovaly na potřeby trhu práce  podporuje se využívání informačních a komunikačních technologií a metod e-learningu, odborně zaměřené studium jazyků a integrované studium jazyků

LDV-TOI: Kdo se může zapojit?  instituce a organizace poskytující možnosti odborného vzdělávání a přípravy  sdružení a zástupci těch, kdo se účastní odborného vzdělávání a přípravy, včetně sdružení studentů a učňů, rodičů a učitelů  podniky, sociální partneři a další zástupci pracovního života, včetně obchodních komor a dalších odborových organizací  subjekty zabývající se konzultacemi a poradenstvím a informačními službami souvisejícími s různými aspekty celoživotního učení  subjekty zodpovědné za systémy a politiky týkající se jakéhokoli aspektu odborného vzdělávání a přípravy na místní, regionální a celostátní úrovni  výzkumná střediska a subjekty zabývající se otázkami celoživotního učení  neziskové organizace, dobrovolné organizace, nevládní organizace

Odborné vzdělávání a příprava 1.Počáteční odborné vzdělávání a příprava 2.Trh práce (rekvalifikace, získávání a zvyšování odborné kvalifikace, aktualizace získaných odborných znalostí, dovedností a kompetencí, nová pracovní místa apod.) 3.Začlenění do systému odborného vzdělávání a přípravy (efektivnost, subjekty zodpovědné za politiky v oblasti odborného vzdělávání a přípravy apod.)

Hlavní cílové skupiny LDV-TOI 1.učni, studenti v počátečním odborném vzdělávání a přípravě 2.učitelé, školitelé, tutoři působící v oblasti odborného vzdělávání a přípravě 3.odborníci působící v oblasti odborného vzdělávání a přípravy 4.osoby na trhu práce (nezaměstnaní, zaměstnanci) 5.osoby ohrožené na trhu práce (50+, osoby které ukončily předčasně školní docházku, pracovníci s nízkou kvalifikací, zdravotně postižené osoby, přistěhovalci, menšiny apod.)

LDV-TOI: Evropské priority 2011 Priorita 1: Podpora spolupráce mezi odborným vzděláváním a přípravou a světem práce Priorita 2: Podpora počátečního a dalšího vzdělávání učitelů, školitelů, tutorů a vedoucích pracovníků působících v oblasti odborného vzdělávání a přípravy Priorita 3: Podpora získávání klíčových kompetencí v oblasti odborného vzdělávání a přípravy Priorita 4: Rozvoj a přenos strategií podporujících mobilitu v odborném vzdělávání a přípravě Priorita 5: ECVET pro průhlednost a uznávání výsledků učení a kvalifikací Priorita 6: Zlepšení systémů zajišťování kvality v odborném vzdělávání a přípravě

LDV-TOI: CZ Národní priority projekty do kterých je jako člen konsorcia (tj. v roli předkladatele, koordinátora, klíčového nebo asociovaného partnera) zapojena škola zapsaná v rejstříku škol a školských zařízení ČR, která poskytuje počáteční odborné vzdělávání a přípravu (úroveň ISCED 2 a 3) na území České republiky; BODY: 7 žádná finanční podpora ze strany Národní agentury ČR v rámci aktivity Multilaterální projekty/Přenos inovací ve Výzvách , zahrnující: -žádnou předchozí finanční podporu jakéhokoliv CZ člena konsorcia (tj. právnické osoby registrované v ČR) předkládaného projektu; -žádnou předchozí finanční podporu produktu, na jehož přenosu předkládaný projekt staví; BODY: 4 projekty do kterých je jako člen konsorcia (tj. roli předkladatele, koordinátora, klíčového nebo asociovaného partnera) zapojen CZ podnik (tj. právnická osoba registrovaná v ČR) spadající dle odvětvové klasifikace ekonomických činností NACE do sekce C – Zpracovatelský průmysl; D – výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu; E – zásobování vodou, činnosti související s odpadními vodami, odpady a sanacemi; F – stavebnictví; Q – zdravotní a sociální péče; BODY: 4

LDV-TOI: SK Národní priority 1.Tvorba profilov absolventov OVP a určovanie požadopvaných vedomostí, zručností, schopností a pracovných návykov absolventov OVP v súčinnosti všetkých zainteresovaných orgánov. 2.Tvorba a testovanie procesov zabezpečovania kvality v d´alšom OVP, vrátane využitia Európského referenčného rámca na zabezpečenie kvality. 3.Aktivity na rozšírené uznávanie a validáciu poznatkov nadobudnutých v pracovnom procese na podporu kariérového rastu a celoživotného vzdelávania.

LDV-TOI: Hodnotící kritéria 1.Kvalita pracovního programu 2.Inovativní charakter 3.Kvalita konsorcia 4.Evropská přidaná hodnota 5.Poměr nákladů a přínosů (rozpočet) 6.Relevance 7.Dopad 8.Kvalita valorizačního plánu (šíření a využívání výsledků projektu)

Termín pro předložení projektu TOI

Hledání partnerů Databáze projektů a produktů TOI Databáze projektů a produktů LDV w/leonardo2/products/index_en.cfm Webové stránky SK Národní agentura Webové stránky CZ Národní agentura

Program celoživotního učení (LLP): Klíčové dokumenty – Výzva 2011  Výzva k předkládání návrhů (Call for Proposals)  národní priority (jsou-li)  administrativní priority (jsou-li)  žádost o grant (Application form)  webové stránky národních agentur  webové stránky Evropské komise

Děkuji za pozornost!