CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
Advertisements

Hodnocení ředitelů škol zřizovaných Pardubickým krajem
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Průmyslová střední škola Letohrad
Kvalifikace v praxi Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.
Kariérové poradenství
PROJEKT „Okna technickým oborům dokořán“ registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
OBCHODNÍ AKADEMIE A OBCHODNÍ AKADEMIE PRO ZRAKOVĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽ, OPAVA, HANY KVAPILOVÉ 20 Kontakty: Tel.: Fax:
Zkvalitňování dalšího profesního vzdělávání zaměřeného na stavebnictví, elektrotechniku a gastronomii.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ŽŠ Komenského 495, Slavkov u Brna Číslo a název oblasti podpory:
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
NSK – ZÁKLADNÍ FILOSOFIE Dle zákona – 179/2006 Sb. Nová filosofie vzdělávání – orientace na výsledek Přestává platit – získané vzdělání vystačí na celý.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Další vzdělávání v technických oborech Krajská konference projektu UNIV 2.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Národní soustava kvalifikací a její přínosy pro zaměstnavatele
SMALL BUSINESS Modulový výcvikový a vzdělávací program pro začínající podnikatele.
Nová závěrečná zkouška ve spolupráci škol a firem POSPOLU Olga Kofroňová, NÚV
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro zaměstnavatele Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Výsledky referenčního procesu NSP, NSK, EQF Pavel Hradecký.
MANAGEMENT V PODMÍNKÁCH ZEMÍ VÝCHODNÍ EVROPY A RUSKA. Dle strategií České republiky jsou oblasti působení českých podniků na mezinárodních trzích jednou.
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov Číslo.
Obchodní akademie Neveklov se představuje 2 Obchodní akademie Neveklov.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAXI … PRAXE PRO VZDĚLÁVÁNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY Vladimír.
UNIV 2 KRAJE středních škol Karlovarský kraj Střední odborná škola logistická a SOU Karlovy Vary - Dalovice PaedDr. Vladimíra Štrynclová - ředitelka.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc. katedra pedagogiky tel učitelství odborného výcviku a praxe.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
PRAKTICKÁ ÚČETNÍ Grantový projekt: reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/ realizátor projektu: HM EKOND, spol. s r.o., Ostrava.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Soulad vzdělávací nabídky a požadavků trhu práce (?) Ing. Miloš Rathouský, sekce zaměstnavatelská,
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Vyučení. Duální odborné vzdělání Mag. Michael Gassner Hospodářská komora Dolního Rakouska, oddělení – vzdělávání.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
UPLATNITELNOST A PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ INOVATIVNÍMI METODAMI Projekty Národního ústavu pro vzdělávání Jana Bydžovská KONFERENCE SOŠ TŘINECKÝCH.
1 Kvalita prověřená časem. 2 Národní soustava kvalifikací v praxi Třineckých železáren Ivo Žižka Třinec
„Okna technickým oborům dokořán“
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Nová závěrečná zkouška Komentář
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
PHmax ve středním vzdělávání
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Modernizace odborného vzdělávání OLOMOUC - pondělí 14. května 2018
Setkání kariérových poradců
Rozvoj sociálních služeb a vzdělávání pracovníků v sociálních službách
provázanosti NSK na počáteční vzdělávání
Transkript prezentace:

CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY Mistrovská zkouška CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY Cesta k dosažení nejvyšší úrovně řemeslného mistrovství Vytvoření nové cesty vzdělávacím systémem do terciárního vzdělávání bez maturitní zkoušky Obnovení společenského postavení mistrů a zvýšení zájmu o učební obory Odstranění prázdného místa v odborném vzdělávání mezi vyučením a terciárním vzděláváním Mezinárodní srovnatelnost a uznatelnost kvalifikace mistr zejména na trhu práce ve středoevropském regionu Zvýšení kvality a prestiže řemeslné práce a zvýšení ochrany spotřebitele 1

Typy mistrovské zkoušky 3 cílová zaměření mistrovských zkoušek Mistrovská zkouška mistra řemesel Mistrovská zkouška provozní mistr (manažer) Pedagogická zkouška mistr odborného výcviku 2

Vstupní a výstupní požadavky vyučení v oboru + 3-5 let praxe ÚPK v oboru získaná podle zákona č.179/2008 Sb.+5 let praxe Získání vybrané PK podle zákona č.179/2008Sb. +5 let praxe Mistrovské zkoušky budou realizovány v rámci dalšího vzdělávání podle standardů NSK v režimu zákona č.179/2008 Sb. Pro každý obor s mistrovskou zkouškou bude vypracován Kvalifikační standard ÚPK Mistr řemesla

Mistrovskíá zkouška Mistr řemesla Mistrovská zkouška ve vybraných řemeslných oborech by měla zahrnovat 3 samostatné zkoušky: Praktickou zkoušku složenou z návrhu (včetně potřebných výpočtů, výkresů) a zhotovení mistrovského výrobku Zkoušku odborných teoretických znalostí a kompetencí souvisejících s daným oborem a odvětvím činnosti Zkoušku hospodářských, podnikatelských, sociálních a právních kompetencí potřebných k vedení firmy a ke kontaktu s odběrateli. V systému bude pravděpodobně navržena jako nepovinná ještě čtvrtá zkouška z pedagogického minima pro mistry, kteří budou Ve své firmě vychovávat žáky v učebních oborech.

Mistrovská zkouška Provozní mistr (manažer) Zkouška provozních mistrů bude mít dva moduly. Zkouška manažerských kompetencí. modelu této zkoušky zahrnuje ekonomicko- obchodní kompetence, schopnost vést pracovní kolektivy, řídit, organizovat a plánovat určitý úsek výroby a ovládat právní normy, kterými se výroba řídí. Její obsah bude jednotný pro mistrovské zkoušky ve všech sektorech podnikání a výroby se specifikami pro jednotlivá odvětví, které vymezí sektorové rady.   Zkouška kompetencí pro řízení konkrétního úseku výroby v podmínkách konkrétního závodu nebo firmy. Tato zkouška je výrazně specifická a měla by v plném rozsahu spadat do kompetence jednotlivých firem

Model mistrovské školy Středisko MiZk Počáteční vzdělávání H, L0 obory M obory Další vzdělávání Mistrovské zkoušky Příprava na Mi Zk. Rekvalifikace Dplňkové kurzy odb. výcviku Kvalifikace NSK   MŠMT kraj HK, cechy Zaměstnavatel Soc. partneři Náplň čiností řízení Mistrovská škola