zástupci karboxylových kyselin
KYSELINA MRAVENČÍ (methanová) HCOOH - bezbarvá kapalina, leptavé účinky, silně čpící, ve vodě bez omezení rozpustná výskyt- v přírodě ve volné formě (kopřivy, mravenci) využití- baktericidní účinky (konzervace potravin), součást rumové esence, výroba léků, barviv
KYSELINA OCTOVÁ (ethanová) CH3-COOH - bezbarvá kapalina, silně čpící, ve vodě bez omezení rozpustná, leptavé účinky výroba- oxidací acetaldehydu (oxidací ethanolu) výskyt- volně v přírodě i ve formě esterů využití- 5 až 8% roztok = ocet, rozpouštědlo, konzervace potravin, zpracování kůží, léky (acylpyrin), x usazeninám – vodní kámen
KYSELINA MÁSELNÁ (butanová) CH3-(CH2)2-COOH KYSELINA MÁSELNÁ (butanová) olejovitá kapalina nepříjemný zápach výskyt- pot a ve žluklém másle KYSELINA BENZOOVÁ (benzenkarboxylová) vyrábí se oxidací toluenu výskyt- volně i ve formě esterů (balzámy) využití- konzervační prostředek (E-210) a jako surovina k výrobě mnoha aromatických sloučenin
KYSELINA PALMITOVÁ (hexadekanová) kyseliny vyskytující se v tucích a olejích: KYSELINA PALMITOVÁ (hexadekanová) CH3-(CH2)14-COOH z kokosového oleje mýdla, svíčky, kosmetika nasycená KYSELINA STEAROVÁ (oktadekanová) CH3-(CH2)16-COOH z hovězího loje mýdla, svíčky, kosmetika KYSELINA OLEJOVÁ (oktadek-9-enová) CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7COOH - olivový olej – 80 % nenasycená