3. srpna 2013VY_32_INOVACE_100203_Vyrobni_faktory_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opakování Hranice Produkčních Možností Ekonomické statky „Scarsity“
Advertisements

Identifikátor: VY _32 _INOVACE _PJ/3. KA, 3. KN/EK/6 Název výukového materiálu: PODNIK – MAJETEK PODNIKU Anotace: Majetková a kapitálová výstavba podniku.
ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE
Poptávka na trhu zboží a služeb
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Základní ekonomické pojmy
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
Základní ekonomické pojmy
1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A3 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
1. Základní ekonomické pojmy
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
 VY_32_INOVACE_16_10  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Mikroekonomie I Investiční rozhodování a podnikání
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A2 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev:TrhAutor: Jaroslav Kvapil kód DUMu: VY_32_INOVACE_Ek.8.4.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
3. srpna 2013VY_32_INOVACE_100202_Teorie_potreb_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
13. července 2013VY_32_INOVACE_100305_Cenne_papiry_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
10. září 2013VY_32_INOVACE_100209_Nezamestnanost_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_ZAKLADNI.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A12 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořenílistopad.
11. září 2013VY_32_INOVACE_100210_Nezamestnanost_2_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
INFLACE – 4. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
HOSPODÁŘSKÝ CYKLUS – 2. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
2. září 2013VY_32_INOVACE_100206_Trh_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie a Střední.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
4. srpna 2013VY_32_INOVACE_100204_Hospodarsky_proces_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
Ing. Hana Kročová EKONOMIKA Anotace Materiál seznamuje se základními pojmy nabídka, faktory ovlivňující nabídku, cena. Musí být doplněn.
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
Výrobní faktory Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Druhy ekonomik, hospodářský proces, trh
Celkový a mezní produkt
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_712 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: VF : b) přírodní zdroje.
ZÁKLADY EKONOMIE vyučující:
CHOVÁNÍ VÝROBCE: NÁKLADY A NABÍDKA Cíle: Vysvětlit pojem nákladů (utopené náklady, náklady příležitosti, ekonomické náklady). Bod uzavření firmy. Produkční.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY Ekonomika, ekonomie, ekonomické systémy.
Trh práce. Nabídka pracovních sil v naší republice je v krátkém časovém horizontu (v rámci roku, několika málo let) relativně neměnná. Poptávka po pracovních.
Název školy:Střední škola dopravy, obchodu a služeb Autor: Lenka Komárková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky Číslo projektu:CZ /
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Ekonomika – základní pojmy.
Ekonomika– národní hospodářství
Digitální učební materiál
Založení a vznik podniku II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výrobní faktory CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Výrobní činitelé v podniku
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

3. srpna 2013VY_32_INOVACE_100203_Vyrobni_faktory_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

 výroba je činnost, při které člověk přetváří přírodu ve statky  výrobu může provádět jednotlivec (např. živnostník) nebo také větší firma (výrobní podnik)  v obou případech jsou však zapotřebí tři základní předpoklady, kterým říkáme výrobní faktory: práce přírodní zdroje kapitál

 je cílevědomá lidská činnost, při které vznikají statky a služby  od pojmu práce je potřeba odlišit pojem pracovní síla  pracovní síla je souhrn fyzických a duševních schopností člověka vykonávat práci  pracovní sílu nemá každý člověk (dítě, nemocný)  také ne každý člověk, který ji má, skutečně pracuje  jde o vzácný výrobní faktor, což ovlivňuje jeho cenu na trhu práce  cenu práce představuje mzda  je třeba rozlišovat mzdu nominální a reálnou

Nominální mzda  částka, kterou si pracovník vydělal jako zaměstnanec, když vynaložil svou pracovní sílu  pro pracovníka je to příjem, který může použít na uspokojení svých potřeb  pro firmu jde o náklad, který je nutný k vytvoření výsledného produktu  vyjadřuje se v penězích

Reálná mzda  tato mzda vyjadřuje, co je pracovník schopen si za vydělané peníze koupit  je to v podstatě porovnání nominální mzdy k cenové hladině zboží a služeb  má eliminovat vliv inflace (znehodnocování peněz)

 tento výrobní faktor se někdy také označuje jako lidský kapitál  ve vyspělých zemích prochází lidský kapitál dvěma etapami: příprava a získávaní poznatků (vzdělávání) používání získaných poznatků k produkci statků a služeb  na vzdělanosti a profesní přípravě lidského kapitálu závisí produktivita práce

 v přírodě se nacházejí v omezené míře, jsou tedy vzácné  jsou nutnou podmínkou pro výrobu  nejtypičtějším přírodním zdrojem je půda  půda je potřebná zejména pro zemědělskou a lesní výrobu a pro stavebnictví  půdy je jen omezené množství a spíše jí ubývá  tento zdroj je tedy nedostatkový a má obvykle vysokou cenu

 ten, kdo půdu vlastní, má výhodné postavení vůči ostatním subjektům  vlastník půdy ji může prodat (za tržní cenu) nebo pronajmout (získává pozemkovou rentu - peněžní výnos z půdy)  důležitá je kvalita půdy, její dostupnost a vhodnost pro zemědělství (pěstování různých druhů plodin)  v poslední době si vědci i veřejnost začínají stále více uvědomovat omezenost a vyčerpatelnost přírodních zdrojů  k dalším přírodním zdrojům patří také voda, vzduch, sluneční svit, nerostné bohatství, dřevo atd.

 bez kapitálu se vyrábět nedá  zjednodušeně můžeme říci, že kapitál jsou peníze, které přinášejí další peníze  kapitál může mít v podniku různou podobu, rozlišujeme: hmotný (reálný) kapitál (budovy, stroje, auta apod.) finanční kapitál (peníze a cenné papíry)  v podstatě se dá říci, že kapitálem je vše, co vkládáme do výroby proto, aby vznikly větší hodnoty  typickým znakem kapitálu je účelovost vložených prostředků, tedy snaha dosáhnout zisk

 také kapitál je omezený a vzácný a má svou cenu úrok je cena kapitálu, který vložíme např. do banky zisk je cena kapitálu, kterou vlastník očekává při aktivním podnikání s tímto kapitálem (tato cena je rizikovější, protože podnikatel může o svůj kapitál přijít, logicky tedy očekává, že jeho zisk bude vyšší než by byl běžný úrok v bance)  kapitál se dá také hromadit, tzv. akumulovat (vydělaný zisk se nespotřebuje, ale část se ponechá ve firmě)

 někteří ekonomové uvádějí ještě čtvrtý výrobní faktor a tím jsou informace  řada ekonomických procesů je dnes velmi složitá a nemůže proběhnout bez odpovídajících informací  také informace, jako každý jiný výrobní faktor, mají svou cenu  cena informací je velmi kolísavá (na rozdíl od ostatních výrobních faktorů)  specifickým znakem informací je to, že rychle zastarávají (ztrácejí hodnotu)  proto je nezbytné neustále vstřebávat nové informace  nehmotné statky, jako např. know-how, nabývají stále více na významu

 výrobní faktory každé země jsou omezené  u každé země tedy můžeme najít tzv. hranici produkčních možností  za tuto hranici není země schopna se dostat (při stávajících podmínkách)  ekonomika vyrábí efektivně, pokud se se svou produkcí pohybuje na této hranici (nemůže vyrábět více jednoho statku aniž by vyráběla méně jiného statku)

 křivka produkčních možností znázorňuje, že z existujících zdrojů můžeme vyrábět různé kombinace statků  kombinace statků, které leží pod hranicí produkčních možností, znamenají, že země nevyužívá na maximum své zdroje  kombinace statků, které leží nad hranicí produkčních možností, jsou při současných podmínkách nedosažitelné  hranice produkčních možností neplatí absolutně a navždy, může se posouvat

 díky technickému pokroku a lepší organizaci práce jsme schopni zvyšovat využití výrobních faktorů a tím také posouvat hranici svých produkčních možností  tomuto posouvání hranice říkáme hospodářský růst  mezi základní zdroje hospodářského růstu patří: technický pokrok růst kapitálu a jeho technické úrovně růst počtu ekonomicky aktivních obyvatel a jejich kvalifikace

 ekonomický život nás neustále nutí volit mezi statky, službami a činnostmi  protože žijeme ve světě vzácnosti, každá volba znamená, že se zároveň vzdáváme příležitosti získat jiné hodnoty  hodnoty, kterých jsme se svým rozhodnutím vzdali, pro nás představují náklady obětované příležitosti  náklady příležitosti určitého rozhodnutí představuje užitek z nejvýhodnějšího jiného použití daných zdrojů

ŠVARCOVÁ, Jena. Ekonomie: stručný přehled: teorie a praxe aktuálně a v souvislostech vyd. Zlín: CEED, ISBN SOJKA, Milan a Bronislav KONEČNÝ. Malá encyklopedie moderní ekonomie vyd. Praha 5: Libri, s.r.o., ISBN Prezentace byla vytvořena v MS PowerPoint 2010