Rulík zlomocný v listnatých, smíšených i jehličnatých lesích.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ 10_ Rozmanitost přírody Procházka lesem (SADA ČÍSLO 2)
Advertisements

Natálie Prachařová 3.B ZŠ Lesní
Společenstvo lesa Přírodověda 4. ročník.
VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)
Přírodní společenstva
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Tak vás všechny pěkně vítám na testu poznávání hub
Keře a jejich plody.
Užovka obojková ZPRACOVALA: VERONIKA TRNKOVÁ.
Naše zvířata Skrčci.
BYLINY A KEŘE LESA 14..
Ještěři.
BYLINY A KEŘE LESA 2.
Jedovaté houby.
NAHOSEMENNÉ ROSTLINY Rozmnožují se pohlavně - semeny, ta jsou holá bez oplodí, oplození není závislé na vodě jako u výtrusných rostlin,rostliny mají pouze.
Jedovaté houby Holubinka vs. Muchomůrka Liška vs. Hlíva
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Jedlé houby, které rostou v okolí Cizkrajova
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Les Les je domovem lesních zvířat. V lese také rostou rostliny, které člověku slouží k užitku. Jistě je skoro všechny znáte.
HOUBY Sára Frajtová.

Společenstvo les – test
Aneb jedovaté houby se nejedí
Naše houby 6. třída.
LISTNATÉ STROMY A KEŘE V OKOLÍ ŠKOLY
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH LESŮ
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Ohrožené druhy živočichů II.
RULÍK ZLOMOCNÝ říše:rostliny podříše:cévnaté rostliny oddělení:krytosemenné třída:vyšší dvouděložné řád:lilkotvaré čeleď lilkovité rod:rulík Vypracovaly:
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.8 Ekosystém les Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo projektu:
Liliovité Rostliny Vojtěch Vašků 7.C. Popis  -rostou volně v přírodě a jsou pěstovány i jako okrasné -pouze byliny -listy-jednoduché -zásobní látky ukládají.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ HOUBY S KLOBOUKEM.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Magnoliovité, leknínovité, mákovité.
Jedlé houby. Bedla vysoká ➲ Roste na horách i v nížinách, v lesích i ve vyhřáté trávě. ➲ Je dobrá v polévce, k masu. Můžeme ji smažit i sušit.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tematický celek: LES Téma: POZNÁVÁME PŘÍRODU Ročník: 6. Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská.
Zoo Praha - Hadi
Les - rostliny, houby-prezentace
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: HOUBY
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny v lese Autor:
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
CHRÁNĚNÉ ROSTLINY V ČR Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Jana Procházková Datum: 15.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Třída: PLAZI Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
VY_32_INOVACE_17_21_nebezpečí v letním lese
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
VY_32_INOVACE_17 Les 4.roč. Jméno:.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny v lese Autor:
Zvířata v Lese – užovka hladká autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
AUTOR: Blanka Petlánová NÁZEV: VY_32_INOVACE_Pr3_17_Houby TEMA: Houby
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
VY_32_INOVACE_17_PŘV_BYLINY
H O U B Y II – JEDOVATÉ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
JEDOVATÉ HOUBY VY_32_INOVACE_02
Plazi VY_52_INOVACE_1A_27 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
ČLOVĚK A PŘÍRODA PŘÍRODOPIS
JEDLÉ HOUBY VY_32_INOVACE_01
Podzim v lese a plody. Jehličnaté a listnaté stromy.
HOUBY.
VY_32_ INOVACE_ 04_ PŘÍRODOVĚDA 5
VY_32_INOVACE_19 19 Léto v lese autor: Mgr. Jana Kobylková
Člověk a jeho svět, 1 Název školy, adresa:
Užovka obojková David Zíka Tomáš Boudník. Užovka obojková (Natrix natrix) je nejrozšířenější evropský nejedovatý had z čeledi užovkovitých. Žije především.
Transkript prezentace:

Rulík zlomocný v listnatých, smíšených i jehličnatých lesích. Rulík zlomocný roste na mýtinách, v listnatých, smíšených i jehličnatých lesích. Plodem je černá bobule, která je JEDOVATÁ. Smrtelnou dávkou jsou u malého dítěte už 3 bobule(!), u dospělého asi 10. Kvete od května do srpna. Květy jsou zvonkovité, zvenčí hnědofialové.

Vraní oko čtyřlisté Vraní oko čtyřlisté najdeme v listnatých lesích později na jaře a v létě. POZOR - JE TO ROSTLINA JEDOVATÁ!!! Pozná se podle čtyř listů vyrůstajících na stonku v jednom místě. Uprostřed listů je nejprve drobný květ a z něho se vytvoří černý bobulovitý plod, který připomíná borůvku.

Modré plody borůvky malé asi jako hrášek je možno jíst samotné či je naložit nebo z nich udělat dort, knedlíky , buchty koláč atd. Jsou sladké a silně barví na tmavě modro až fialovo, tedy jsou i kvalitním přírodním barvivem. Obsahují zdraví prospěšné látky, řadí k našemu nejcennějšímu ovoci.

Klíště obecné Klíště obecné je roztoč, který se živí sáním krve na savcích, plazech nebo ptácích. Klíšťata jsou přenašeči řady infekčních chorob. Mezi nejčastější choroby patří lymeská borelióza a klíšťová encefalitida. Obě choroby mohou vést k trvalému těžkému poškození zdraví, někdy dokonce i ke smrti.

Lidé si ji často pletou se žampiony. Muchomůrka zelená Muchomůrka zelená je naše nejjedovatější houba, že i olíznutí je nebezpečné. Roste hlavně pod buky a duby a na okraji lesa. Klobouk může mít průměr 6 - 16 cm. Bývá hladký s bělavou až šedozelenou barvou. Lupeny na spodní straně jsou bílé až nazelenalé a podobné barvy je i tenký třeň, který je dole ztloustlý a ukrytý v kalichu smrti. Třeň má ve své horní části bílý prstenec.

Muchomůrka červená Roste nejčastěji v jehličnatých, ale i ve smíšených a listnatých lesích. Klobouk může mít průměr 8 - 20 cm. Na povrchu je červený, nebo oranžový s bílými strupy a na spodní straně má bílé lupeny. Třeň je bílý, v horní části má prsten a v dolní je ztloustlý. Je hezká, ale jedovatá. Právě muchomůrka červená dala celému rodu název, neboť byla lidovým prostředkem k zabíjení (původně muchomorka - od "mořit mouchy"). Klobouk se vymáčel v oslazené vodě nebo oslazeném mléce, případně se namáčel v mléce či vodě a pak posypal cukrem. Mouchy sály z povrchu klobouku sladký roztok i s rozpuštěnými jedy a došlo k jejich omámení, případně úplnému usmrcení.

Užovka obojková Užovka obojková je náš nejběžnější had, kolem štíhlého a dlouhého těla má 19 řad šupin. Dosahuje délky až 120 cm. Dožívají se až 10 let.

Ostružiník Plody se využívají pro léčebné účely. Mají výjimečně silné ochranné účinky.

Zmije obecná Zmije obecná se v lesích zdržuje hlavně na pasekách a sušších místech. Na hřbetě se jí klikatí výrazný pruh. V tlamičce má dva duté zuby, kterými při lovu vstříkne do kořisti jed, a tak ji usmrtí. Stejně se i brání. Je plachá. Zimu přečkává podobně jako ještěrky v děrách v zemi.

Roste v lesích, někdy i mimo les, hlavně pod smrky, Hřib smrkový je kuchyni velmi cenný a všestranně využitelný.

http://www.projektprvouka.cz/