Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Nikol Charvátová Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_1B_19_Houby Téma: Prvouka a přírodověda na 1. stupni

2 Anotace Žáci si nejprve zopakují poznatky o houbách ze třetí třídy. Dále pomocí obrázků si připomenou základní a nejčastější jedlé houby lesa a detailněji se s nimi seznámí. Na sedmé straně se všichni společně podíváme na části těla hub a připravený obrázek si nalepíme do sešitu. Nakonec si popovídáme o nejznámějším zástupci jedovatých hub – muchomůrce červené. V závěru hodiny žáci ve skupinách zodpoví odpovědi na dané otázky a společně s učitelem zkontrolují jejich správnost.

3 Houby Na podzim se brzo ráno vydávají do lesa houbaři. Pečlivě prohledávají místa pod lesními stromy. Mnozí z nich se pak vracejí domů s košíčky, z nichž vykukují kloboučky různých jedlých hub. Často mezi nimi bývá hřib dubový, křemenáč březový, kozák březový nebo hřib kovář.Tyto houby se dnes naučme rozlišovat a řekneme si o nich základní informace, abychom je nezaměnili s jinými houbami.

4 Křemenáč březový Hřib dubový

5 Kozák březový Hřib kovář

6 Hřib dubový Roste hojně až velmi hojně od května do září v listnatých a smíšených lesích, na hrázích rybníků, ve stromořadích a podobně. Hlavně pod duby, ale také pod lipami a buky. Jeho chuť je vynikající. Křemenáč osikový Velmi se podobá křemenáči březovému, pouze pokožka klobouku má sytější tmavě červenou barvu. Ta může být i od oranžovočervené až do hnědočervené. Rourky jsou olivové až žlutavě sivé. Kozák březový Klobouk kozáka březového má v průměru 5-15 cm, za mlada se vyznačuje polokulovitým tvarem, který nabírá podobu bochníku. Pokožka je zprvu jemně plstnatá a suchá, u starších plodnic za vlhka ztratí svou hebkost a stává lepkavou a slizkou. Hřib kovář klobouk houby je tmavohnědý, hodně podobný se suchohřibem hnědým. Rozdíl je vidět ze spodní části, kde je hřib kovář zabarvený do červena. Roste hlavně v jehličnatých lesích.

7 Části těla hub

8 Pokusy Rozřízni podélně plodnici hřibu nebo jiné nejedovaté houby a pozoruj. Polož odříznutý klobouk houby na černý papír a příští den klobouk opatrně zvedni. Pozoruj lupou jemný prášek, který z klobouku vypadal.

9 MUchomůrka červená

10 Charakteristika Určitě si vybavíte ten nádherně zbarvený klobouk. Má cm po obvodu. V mládí je nejprve polokulovitý, později se tvaruje do plochého bochníku. Ke konci růstu se úplně rozprostře. Jeho pokožka je ohnivě až oranžově červená. Vzácně můžeme narazit i na oranžově žlutou. Za vlhka je slizovitá a za sucha se leskne. Po celé šíři se rozprostírají bílé až žluté bradavkovité strupy, které bývají uspořádány v soustředných kružnicích. Jedná se o pozůstatek plachetky, která v raném stádiu obklopovala celou plodnici. Podle rozmístění těchto strupů je také možno poznat, kdy houba vyrostla. Pokud se tomu tak bylo za suššího počasí, jsou strupy uspořádány pravidelně a jsou zřetelně menší než u těch hub, které vyrůstaly v mokrém prostředí. Ty mají potom strupy větší, řidší a nepravidelněji rozmístěné. Je také možné, že najdeme muchomůrku červenou bez strupů. Není to způsobeno tím, že by se jednalo o nějakou „vývojovou vadu“, jde pouze o to, že je smyl déšť. V tom případě je povrch klobouku zcela hladký. Klobouk je na okraji rýhovaný. Lupeny mají 6-10 mm na výšku, jsou hustě poskládané vedle sebe, bílé či nažloutlé. V mládí jsou zakryty blanitým závojem stejné barvy. Výtrusný prach je bílý. Třeň má cca 20 cm a 1,5-2,5 c,m tloušťku. Je válcovitý a v mládí plný. Postupem času může být dutý. Směrem vzhůru se mírně zužuje. Povrch pokrývají soustředné kruhy bradavek, které zbyly po plachetce. Barvu má bílou až jemně nažloutlou, povrch je slabě vločkatý. V horní části je velký, odstávající, přesto ale měkký prstenec, jehož okraj bývá silnější.

11 Pokusy a otázky Jak se jmenuje část těla muchomůrky, která žije v půdě? Které části mají plodnice? Srovnej spodní část klobouku hřibu a muchomůrky. Pozoruj výtrusy muchomůrky a výtrusy hřibu. Porovnej obrazce, které jejich výtrusy vytvořily. Sbírají se plodnice muchomůrky červené podobně jako hřibu dubového k přípravě jídla?

12 Citace Obrázek: version="1.0"?> version="1.0"?>

13 Citace Obrázek: version="1.0"?> Text: vlastní tvorba autora.


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice"

Podobné prezentace


Reklamy Google