Filozofické fakulty a příprava budoucích učitelů Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Jiří Lach – děkan.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spolupráce gymnázií a fakult vzdělávajících učitele Jana Coufalová Konference Asociace ředitelů gymnázií ČR 3. – 5. dubna 2013 Přerov.
Advertisements

Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
Příprava učitelů na Přírodovědecké fakultě UP v Olomouci
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Sebehodnotící zpráva oboru speciální pedagogika na PdF MU
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Studium v zahraničí Ing. Hana Rendlová Mgr. Helena Bicanová
Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, FULBRIGHTOVA STIPENDIA.
Vocational Education and Training for Young people ODBORNÉ VZDĚLÁVACÍ KURZY PRO MLADÉ Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
Ústav pedagogických věd
Gymnázium, Český Krumlov, Chvalšinská 112
Vedlejší specializace MARKETING (3MK)
Reagují fakulty připravující učitele na vznik RVP? Jana Coufalová.
Představení bakalářských oborů – Uchazeči NÁRODOHOSPODÁŘSKÁ FAKULTA.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Program AKTION Česká republika - Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Fond pro podporu bilaterální spolupráce ve vzdělávání a vědě v terciárním sektoru.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
STARÉ SPLAVY, BŘEZEN 2012 P O D P O R A T A L E N T O V A N Ý C H S T U D E N T Ů A Ž Á K Ů ( Absolventi gymnázií – potenciál pro rozvoj vědy )
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí Vypracovala: Eva Jermanová.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
AKTION Česká republika – Rakousko, spolupráce ve vědě a vzdělávání Helena Hanžlová.
Akademická informační agentura Informace o možnostech studia v zahraničí.
Vybrané problémové oblasti problematiky fakult vzdělávajících učitele závěry a doporučení z diskuse na semináři „Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
dotazníkové šetření na vysokých školách
Junior Achievement je mezinárodní vzdělávací nezisková organizace. Česká kancelář Junior Achievement byla založena panem Tomášem Baťou v roce Jejím.
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
H. Hanžlová AKTION Česká republika – Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Katarína Rašovcová.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
1 Ing. Krajíček Jan Jak dál v zapojení odborníků z praxe Jak dál v zapojení odborníků z praxe Mezinárodní odborný seminář PRAXE A.
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
Příprava učitelů ekonomických předmětů pro střední školy a VOŠ Prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Závěry ze semináře k problematice strukturovaného studia učitelství KONFERENCE „STRUKTUROVANÉ STUDIUM UČITELSTVÍ“ v Srní.
Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta Masarykovy univerzity
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v JMK Integrovaná střední škola Sokolnice Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.00/
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Slezská univerzita v Opavě Zájem o studium na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné se zaměřením.
Jméno Příjmení Konference IDS – Žďár nad Sázavou NABÍDKA VZDĚLÁVÁNÍ A STÁŽÍ V OBORU DOPRAVNÍ TELEMATIKY Ing. Martin Langr, Ph.D.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
IPS Informační a poradenské středisko pro volbu povolání a změnu zaměstnání Ing. Ivana Šatrová.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
FILOZOFICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY FILOLOGIE filozofie Historické vědy Psychologie Filologie HISTORICKÉ VĚDY psychologie filozofie Sociologie.
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Představení Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné Slezské university v Opavě Michal Tvrdoň – proděkan pro vědu a výzkum Zasedání Vědecké rady SU OPF.
PORADENSKÉ CENTRUM ZF JU V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Bohumila Voženílková Zdeněk Štěrba Katedra rostlinné výroby Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Seznámení s multimediálními ukázkami na podporu vzdělávání v technických oborech Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro analýzy.
AKTION Česká republika – Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Eva Šimková Brno,
NABÍDKA PROGRAMŮ A KURZŮ CCV PF UJEP
Asociace ředitelů gymnázií ČR
Fakulta zdravotnických studií
Polytechnické vzdělávání se zaměřením na tvorbu ŠAP/PA 22. března 2017
Ostravská univerzita (1991 → )
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Fakulta zdravotnických studií
václav havlíček uchazeč o volbu kandidáta na rektora čvut v praze
Masarykova univerzita (koordinátor) Univerzita Palackého v Olomouci
Právo, Účetnictví, Webový design a grafika, Ekonomika a mezinárodní obchod, PÍSEMNÁ A ELEKTR. KOMUNIKACE, Reklamní a marketingová komunikace, Právo Evropské.
IP Alena Kopáčková (DFP)
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
Kariérové poradenství a podnikavost
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

Filozofické fakulty a příprava budoucích učitelů Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Jiří Lach – děkan

PROČ SE MAJÍ FF PODÍLET NA PŘÍPRAVĚ UČITELŮ?

Historie a tradice FF vychovávaly naprostou většinu vysokoškolsky vzdělaných učitelů do druhé světové války Učitelé středních škol pocházející z FF (Praha, Vídeň, posléze Brno a Bratislava) uchovávali vědecké ambice: např. publikace vědeckých statí v tzv. výročních zprávách gymnázií

Diversita aneb „barevnost“ Středním i základním školám uniformita (monopolizace) institucionálního ukotvení přípravy pedagogů uškodí Jistota, že učitelé mohou připravovat toliko pedagogické fakulty povede ke stagnaci samotných pedagogických fakult

FF UP – odbornost a kontakt se současným poznáním FF UP zvyšuje nároky na vlastní vyučující –Evaluace výuky –Plat podle výsledků Podporuje konkurenci v přípravě učitelů Reflektuje proměnu absolventů SŠ – často s nelibostí: –Uchazeči o studium často postrádají motivaci k odbornému univerzitnímu vzdělávání (formalistní přístup)

FF UP – projektová úspěšnost Nejúspěšnější FF v ČR z hlediska objemu evropských projektů Zapojení a finanční motivace nejen pro vedoucí pracovníky, ale zejména pro pedagogy i studenty Projekty jako prostředek ke kvalifikaci, nikoliv pouze cíl Uskutečňovaní spolupráce se SŠ!

Jaké vstupní znalosti a dovednosti očekává FF UP od absolventů SŠ? Základní orientace v humanitních disciplínách –Orientace v matematice a fyzice výhodou Motivace ke studiu a vytrvalost Chuť vycestovat na zahraniční pobyty Ochota participovat na projektech FF UP Uvažování o budoucím uplatnění Identifikace s fakultou

Jak by mohla fungovat účinná spolupráce gymnázií a FVU (FF UP)? Důraz na praxi studentů na gymnáziích Výuka učitelů fakulty na gymnáziích Reálná existence „fakultních gymnázií“ (činnost nikoliv cedulka!) Přímá nabídka stipendijní podpory pro talentované studenty maturitních ročníků (navázáno na konkrétní obor) Institucionální spolupráce (vzájemné poradenství, např. v oboru psychologie)

Jak by mohla fungovat účinná spolupráce gymnázií a FVU (FF UP)? Projekty: –Odstup od formálních projektů –Studenti VŠ pro gymnaziální studenty –Smíšené týmy pracovníků gymnázií a fakulty finanční a kariérní motivace –Nadregionální přístup –Pokus o zapojení učitelů gymnázií do činnosti fakulty (např. věda a výzkum, hostující přednášky)

Příprava nového učitele na FF UP Učitelská způsobilost na FF UP probíhá v rámci programu CŽV, viz: Počty studentů v posledních letech: –2010: 150 –2011: 127 –2012: 111 Pro srovnání: celkový počet studentů na FF UP činí cca 7000

Příprava nového učitele na FF UP Premisy FF UP: Pouze výběrově a podle zájmu studentů, který má reflektovat: –Minimálně: obdržet formální kvalifikaci pro působení na SŠ –Ideálně: zájem o učitelskou profesi a nadání pro toto poslání Vyloučení dvou extrémů: 1.Přehnaný důraz na odbornost bez didaktických, pedagogických dovedností a praxe ve výuce 2.Absence odborného vybavení

Odbornost vs. didaktika vs. praxe FF UP se primárně neprofiluje jako pedagogicky orientovaná instituce, ale má životní zájem na kvalitní přípravě učitelů pro ZŠ a SŠ! Oborové předměty budou ve studijních oborech FF UP vždy převažovat FF UP považuje za naprosto nezbytné uchování odbornosti (při vyloučení výše uvedených extrémů) Přednost praxe před didaktikou