10.06.2005-Steffi Müller – -Spolupráce se školami - 1 Spolupráce Městské knihovny Chemnitz se školami 1.Knihovny a školy v Chemnitz 2.Dosavadní spolupráce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Advertisements

INOVACE UMĚLECKY ZAMĚŘENÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ V OBLASTI MULTIMEDIÁLNÍ TVORBY „UMĚNÍ A MULTIMÉDIA“ INOVACE UMĚLECKY ZAMĚŘENÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ V OBLASTI.
Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
VZNIK A VÝVOJ PROJEKTU Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Projekt Vzdělávání o lidských právech s použitím dokumentárních.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Kariérové poradenství
© Interface Wien GmbH Interface Wien GmbH Vítejte v Interface Wien!
1 PUBLIC RELATIONS 1 Případové studie UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
Informační centrum a Ústřední knihovna MENDELU
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
OBCHODNÍ AKADEMIE A OBCHODNÍ AKADEMIE PRO ZRAKOVĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽ, OPAVA, HANY KVAPILOVÉ 20 Kontakty: Tel.: Fax:
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
1 Nabídka ke spolupráci v oblasti metodiky škol a školských zařízení Nabídka ke spolupráci v oblasti metodiky škol a školských zařízení Přátelské setkání.
Projekt Infogram aneb P.I.V.O. žije. Eva Svobodová, IVIG 2008, Česká zemědělská univerzita v Praze Praha,
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Maturita 2015.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Mediální komunikace ČD
Maturita 2011? Společná část Společná část 2 zkoušky 2 zkoušky Profilová část Profilová část 3 zkoušky 3 zkoušky.
Regionální knihovna Karviná Informační oddělení Kde nás najdete? Centrum 2299 Karviná – Mizerov.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
1. 2 Obsah Nabídka služeb Číselné údaje Oddělení pro dospělé Studovna Hudební oddělení Oddělení pro děti a mládež Městské informační centrum Knihkupectví,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_14 Název materiálu:Knihovny a jejich služby Tematická oblast:Český jazyk 1. ročník Anotace:Prezentace.
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
 knihovny se výrazně podílejí na snížení dopadu digitální propasti (digital divide), který existuje mezi těmi, kteří mají, a těmi, kteří nemají přístup.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání Propagace.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Základní škola a mateřská škola Brno nám.28.října 22 Základní škola a mateřská škola Brno nám.28.října 22.
(2) Doporučení odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra k realizaci vybraných projektů prevence kriminality na místní úrovni.
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
21 dobrých důvodů pro dobré knihovny – Příspěvek Goethe-Institutu k odbornému dialogu a k výměně mezi knihovníky ve Střední a Východní Evropě a v Pobaltí.
Celkový záměr Podpora a propagace informačního systému pro mládež (ISM) − vytvořit systém podporující trvale udržitelný rozvoj zájmového a neformálního.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Kampaň Sdružení AP pro podporu technického vzdělávání Průhonice, 10. prosince 2008 SDRUŽENÍ AUTOMOBILOVÉHO PRŮMYSLU / AUTOMOTIVE INDUSTRY ASSOCIATION.
Informační vvzdělávání v knihovnách Lída Švíková.
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
Marketingová strategie veřejné a univerzitní knihovny
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
Určeno rodičům žáků 6. a 7. ročníků ZŠ Úřad práce ve Žďáře nad Sázavou.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
PRORODINNÁ POLITIKA.  Prorodinná politika = souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny. Obecně se jedná o podporu rodin ve výkonu jejich přirozených.
Občanské sdružení rodičů a přátel dětí s handicapem ORION Adresa: Centrum ORION Panská 1493 Rychnov nad Kněžnou Telefon:
EU peníze středním školám. Šablony Šablony – unikátní systém podávání žádostí o EU dotace Není nikde jinde v EU Velmi jednoduchý způsob - školy mají minimum.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
ŠVÝCARSKÝ SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ A MOŽNÉ INSPIRACE Z NĚJ PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Nové přístupy ke vzdělávání a mezinárodní zkušenosti Institutu pro veřejnou správu Praha PhDr. Zdenka Procházková, MPA Institut pro veřejnou správu Praha.
VŠICHNI MÁME STEJNOU CESTU
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Knihovnická procházka Prahou Petra Ambrušová a Ivana Šnoblová K1
Název projektu: „NEBOJME SE TECHNIKY" výukové programy pro rozvoj technické gramotnosti žáků ostravských.
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Transkript prezentace:

Steffi Müller – -Spolupráce se školami - 1 Spolupráce Městské knihovny Chemnitz se školami 1.Knihovny a školy v Chemnitz 2.Dosavadní spolupráce mezi Městskou knihovnou a školami 3.Od úvodů do užívání knihoven k cílené podpoře čtenářských a informačních dovedností 4.Shrnutí  Spolupráce s Lidovou univerzitou

Steffi Müller – -Spolupráce se školami Knihovny a školy v Chemnitz Pobočky knihovny Technické Univerzity 43 Základních škol 24 Středních škol 10 Gymnázií 5 Učilišť 11 Speciálních škol Veřejné knihovny v Chemnitz Síť komunálních veřejných knihoven města Chemnitz Stav: květen Ústřední knihovna 2 Knihovny městských částí 2 Pobočky knihovny 2 Výpůjční místa (vedlejší)

Steffi Müller – -Spolupráce se školami Knihovny a školy v Chemnitz Školní knihovny Slabiny: Školy jsou odkázané na peněžní dary/sponzory Nemají roční rozpočet na knihovní jednotky Nemají odborný personál pro vedení knihovny (učitelé bezúplatně nebo výpomoc z druhého trhu práce = opatření zaměstnanosti) Poradenství/ spolupráce s Městskou knihovnou se požaduje jen ve výjimečných případech Neexistuje personální místo pro péči o školní knihovny Personální situace Městské knihovny neumožňuje rozsáhlou péči Nejedná se o knihovny v odborném slova smyslu Školní knihovny na všech gymnáziích a ve většině ostatních středních škol 1 školní knihovna v odborném učilišti, kterou odborně vede Městská knihovna

Steffi Müller – -Spolupráce se školami Dosavadní spolupráce mezi Městskou knihovnou a školami Přehled Neexistuje žádná smluvní vazba s Úřadem školní správy nebo Územním školním úřadem Živá spolupráce s pedagogy prostřednictvím osobních kontaktů mezi knihovnicemi a pedagogy Pravidelné nabízení služeb Městské knihovny školám prostřednictvím informačních letáků Ročně 170 úvodů do užívání knihoven a autorská čtení a další pořady s autory, speciálně pro žáky škol se vzestupnou tendencí (2005: leden – květen 194 akcí  do konce roku předběžně 380)

Steffi Müller – -Spolupráce se školami Dosavadní spolupráce mezi Městskou knihovnou a školami Podpora čtení Tematické soubory „Čtením proti násilí“ Dítě & Co. Projekt pro žáky a středoškoláky ve spolupráci Městské knihovny a s Radou města Chemnitz pro prevenci kriminality (autorská čtení a tematické kolekce jednotek) Projekt nadací Bertelsmann a Nixdorf pro města Paderborn a Chemnitz propojuje všechny mateřské školky a základní školy s rodiči a všemi typy zařízení, která se zabývají podporou dětí ve věku od 0 – 8 let Akce pro pedagogy a rodiče Děti si určují prezentaci jednotek v knihovně pro svou věkovou skupinu Tematické kolekce médií pro mateřské a základní školy

Steffi Müller – -Spolupráce se školami Dosavadní spolupráce mezi Městskou knihovnou a školami Úprava oddělení pro mládež, kterou provedli studenti Uměleckého gymnázia v rámci specializačního předmětu

Steffi Müller – -Spolupráce se školami Dosavadní spolupráce Městské knihovny se školami Společná práce na učebnici němčiny

Steffi Müller – -Spolupráce se školami Od úvodů do užívání knihoven k cílené podpoře čtenářských a informačních dovedností Společenská přeměna v informační společnost Proměna knihoven: půjčování různých druhů dokumentů  zprostředkování informací Vzdělávací funkce knihoven Nedostatečný stav vzdělání žáků (výsledek studie PISA v rámci OECD)

Steffi Müller – -Spolupráce se školami Od úvodů do užívání knihoven k cílené podpoře čtenářských a informačních dovedností Projekt „Záchranný kruh v záplavě přednášek“ 2000/2001 Cílová skupina: žáci a odborní učitelé od 5. třídy Příprava – knihovnice a učitel Pomoc školákům při samostatném zpracování učebních materiálů Zprostředkování informačních dovedností Zprostředkování dovedností pro práci s různými médii  Tvorba předmětových hesel – Co hledám?  Školení s OPAC – Jak hledám?  Vyhledávání v Internetu – Jak hledám?  Vyhledávat v médiích a nacházet informace Používání všech druhů médií Vyhodnocování výsledků práce

Steffi Müller – -Spolupráce se školami Od úvodu do používání knihovny po cílenou podporu čtenářských a informačních dovedností Projekt „Záchranný kruh v záplavě přednášek“ 2000/2001 v Jazykové kurzy Mikrofilm Mikrofiše Internet Jak rychle najdu správnou informaci pro domácí úkoly? referáty? přípravu na vyučování? Knihy Noviny Časopisy Kazety Noty CD CD-ROM Gramofonové desky DVD Videa Hry Naše úvody do používání knihovny kladou důraz na to, naučit se samostatně vyhledávat informace. Na základě Vámi vybraného tématu budou žákům či studentům zadány konkrétní úkoly k dohledání. Pracuje se ve skupinách 4 – 5 žáků/studentů. Výsledky budou nakonec společně vyhodnoceny. Tato nabídka je zvláště vhodná pro zpracování věcných témat a projektové dny. Krátký přehled témat naleznete na této stránce. Samozřejmě můžeme zajistit i exkurze na jiná témata. Kontaktujte nás! ITÁLIE Zeměpisné informace, Dějiny, kultura a způsob života HEINRICH HEINE a jeho doba KONKURZ/Výběr povolání REGIONÁLNÍ LITERÁRNÍ TVORBA/ Spisovatelé města CHEMNITZ VÝMARSKÁ REPUBLIKA „Zlatá dvacátá léta“ REGIONÁLNÍ KABINET „Krušné hory – Silicon Valley ranného novověku“ HUDEBNÍ KNIHOVNA „Od ABBy až po Zappu“ – Jak naleznu informace o rockové muzice (max. 12 osob) MEZINÁRODNÍ KNIHOVNA „Jazykově vybaven na cestu do zahraničí“ (max. 12 osob) TÉMATA ● ● ● SPECIÁLNÍ PROHLÍDKY Pro třídu Délka cca. 90 minut

Steffi Müller – -Spolupráce se školami Od úvodu do používání knihovny po cílenou podporu čtenářských a informačních dovedností Projekt „Záchranný kruh v záplavě přednášek“ 2000/2001

Steffi Müller – -Spolupráce se školami - 12 Úvod pro děti a mládež do používání knihovny

Steffi Müller – -Spolupráce se školami Od úvodu do používání knihovny po cílenou podporu čtenářských a informačních dovedností Pokračování projektu „Záchranný kruh v záplavě přednášek“ Nabídka diferencovaných modulů pro jednotlivé stupně škol Knihovna jako místo získávání informací a vzdělávání Konkrétní nabídky pedagogům Větší časový rámec Výraznější aktivace žáků

Steffi Müller – -Spolupráce se školami - 14 Další rozvoj projektu „Záchranný kruh v záplavě přednášek“ Stav: květen 2005 RočníkNázevCíleČas (min.) Předškoláci S Tapsi po knihovně [Tapsi – maskot ] Výzkumná expedice Mediální detektiv Podpora čtení: Užít si knihovnu Probudit zvědavost a radost ze čtení Podpora čtení: Objevit nabídku knihovny Vyvolat a podpořit radost ze čtení Vytvoření dlouhodobé vazby na knihovnu Informační dovednosti Orientace v knihovně pro děti, první úvod do OPAC Hledání předmětových hesel Samostatné vyhledání médií Využití různorodosti médií

Steffi Müller – -Spolupráce se školami - 15 Další rozvoj projektu „Záchranný kruh v záplavě přednášek“ Stav: květen 2005 Cíle Informační dovednosti Seznámit se s nabídkou dětské knihovny Způsob uspořádání fondu Základy OPAC Tematické informace o celém fondu Městské knihovny Webová stránka pro děti Informační dovednosti Aktivní práce žáků Školení OPAC Vyhledávání médií Využití různorodosti médií Informační dovednosti: Využití tištěných příruček Vyhodnocení výsledků Knihovna = užitečný zdroj informací RočníkNázevČas (min.) Místo učení knihovna Mediální rallye Informovat, ale jak? 45

Steffi Müller – -Spolupráce se školami - 16 Další rozvoj projektu „Záchranný kruh v záplavě přednášek“ Stav: květen 2005 RočníkNázevCíleČas (min.) Zážitek knihovna Rešerše v OPAC snadno a rychle Mediální a informační kompetence: Orientace v celé knihovně Poznat specifika různých médií Představit využití OPAC Mediální a informační kompetence: Aktivní práce žáků Náplň a úkoly rešerše určuje učitel předmětová hesla / klíčová slova / krácení Rešerše a hledání médií Vyhodnocení výsledků Z městské knihovny do světa 90 Mediální a informační kompetence: Aktivní práce žáků s portálem Městské knihovny Tvorba předmětových hesel Úvod do Googlu Vyhodnocení výsledků

Steffi Müller – -Spolupráce se školami - 17 Další rozvoj projektu „Záchranný kruh v záplavě přednášek“ Stav: květen 2005 RočníkNázevCíleČas (min.) Zážitek knihovna Referáty a ročníkové práce pomocí informací z knihovny Mediální a informační kompetence: Orientace v knihovně Specifika různých médií Představit využití OPAC Mediální a informační kompetence: Témata po dohodě s vyučujícími Rešerše v OPAC Městské knihovny a rešerše v jiných katalozích knihovny Portál Elektra Vyhodnocení výsledků Příprava na zkoušky v knihovně 60 Informační dovednosti Témata po dohodě s vyučujícími Prezentace informativních jednotek z fondu Příručky / Posouzení OPAC- Městské knihovny a knihovny Technické univerzity Portál studovna / studijní kout

Steffi Müller – -Spolupráce se školami - 18 Další rozvoj projektu „Záchranný kruh v záplavě přednášek“ Portál ELEKTRA

Steffi Müller – -Spolupráce se školami Od úvodu do používání knihovny po cílenou podporu čtenářských a informačních dovedností Marketing Vydávání informačních letáků a plakátů Snaha o uzavření kooperační smlouvy s Úřadem školní správy a Územním školním úřadem Akce dalšího vzdělávání pro pedagogy ve spolupráci s Územním školním úřadem Představení projektu na konferencích učitelů samotnými knihovnicemi Využívání osobních kontaktů mezi knihovnicemi a pedagogy

Steffi Müller – -Spolupráce se školami Souhrn Různorodá nabídka pro školy, a to i bez smluv s úřady a školami Využívání je velmi intenzivní Podpora čtení a zprostředkování informačních dovedností a dovedností pro práci s různými médii ve spolupráci se školami je ústředním cílem Městské knihovny Chemnitz

Steffi Müller – -Spolupráce se školami - 21 Spolupráce s Lidovou univerzitou (Volkshochschule - VHS) První výsledky Propagace kursů VHS v tematicky zaměřených prostorech Městské knihovny Propagace materiálů knihovny v kursech VHS Pořádání kursů používání počítačů a Internetu v Městské knihovně Lidovou univerzitou Kursy pro rodiče a další vzdělávání učitelů ve VHS pro podporu čtení v knihovně vedené přednášejícími z Městské knihovny Společné plánování, zpracování koncepce a pořádání akcí Připravujeme: vyhrazená literatura pro kursy VHS v Městské knihovně