Jukka Takala a Tim Tregenza Evropská agentura pro BOZP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Advertisements

3.národní seminář k projektu RegMet
Partnerství při prevenci rizik Kampaň Zdravé pracoviště 2012–2013 Jméno a funkce přednášejícího Datum | Název akce Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.
Projektové řízení Modul č.1.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Dokumentace k zajištění BOZP
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality Kaizen.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Analýza a popis pracovního místa
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
RLZ - Personalistika Romana Pavelková Skalský Dvůr
Běžné chyby v hodnocení rizik
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Organizace empirického výzkumu Etapy výzkumu: 1.Přípravná – definice problému, určení cíle výzkumu, zajištění dostupných již existujících informací o problému,
SPRÁVNÁ PRAXE Malé a střední podniky. Evropský týden BOZP (EW BOZP) Evropský týden BOZP každý rok vrcholí prezentací výsledků programu SPRÁVNÁ PRAXE 
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Dokumentace k zajištění BOZP
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
BSC 1992 Robert S. Kaplan a David P. Norton článek navrhující měření výkonnosti organizací – BSC – Vyrovnaný přehled výsledků kniha The Balanced.
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Adaptace on-line David Kunssberger Miroslav Lupač Agentura Koniklec, o. p. s.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
vítěz 1. ročníku národní soutěže
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Martina Jakubcová.
Místní akční plán vzdělávání MČ Praha 3
Polytechnické vzdělávání v praxi
PROFESIONÁL BOZP Bc. Michal Bystrianský
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Kariérové poradenství a podnikavost
Transkript prezentace:

Jukka Takala a Tim Tregenza Evropská agentura pro BOZP Úspěšné příklady Správné praxe – praktické zkušenosti z preventivních opatření Jukka Takala a Tim Tregenza Evropská agentura pro BOZP

Případové studie Případové studie popisují situaci reálného života, v níž byla provedena změna směřující k odstranění či snížení rizika pro pracovníky Případové studie jsou užitečným nástrojem pro zvyšování povědomí o rizicích a potencionálních řešeních Přestože případové studie nemohou být bezezbytku implementovány z jednoho pracoviště na druhé, mohou však přinést nové přístupy, myšlenky a technologii, které mohou být využity v systému BOZP zahrnujícím posuzování rizik

Soutěž Správná praxe - záměry Evropská agentura pro BOZP vyhlašuje soutěž Správná praxe (SP) jako součást každé Evropské kampaně Soutěž SP je efektivní metodou k prosazování a podpoře praktických řešení na pracovišti Soutěž SP vyzývá obchodníky a organizace k předložení případové studie inovativních řešení BOZP na konkrétním pracovišti Soutěž probíhá od roku 2000

Tématické zamření jednotlivých ročníků soutěže 2000: Muskuloskeletální poruchy 2001: Žádný úraz = úspěch 2002: Stres 2003: Nebezpečné látky 2004: Stavíme na bezpečnosti 2005: Hluku stop 2006: BOZP na start 2007: Posviťme si na břemena 2008-09: Posuzování rizik

Požadavky na účastníky soutěže Zlepšení pracovních podmínek Podpora zdraví, bezpečnosti a výkonnosti Zaměření na odstranění či prevenci příčin rizik Dosažitelný, prokazatelný a stálý přínos Dodržení relevantních legislativních norem (pokud možno jít nad rámec těchto minimálních požadavků) Spolupráce mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem Získání podpory managementu/vedení podniku Zřetelná identifikace řešení jako akce vedoucí k odstranění či snížení rizika

Správná praxe nejen pro podniky Sdílení přístupů a příkladů není určeno jen pro podniky Evropská agentura pro BOZP také publikuje příklady úspěšných řešení prostřednictvím: Odvětvových organizací Krajských orgánů Skupin zaměstnavatelů a zaměstnanců Úspěšné podněty zprostředkovává na nejrůznějších úrovních – metodickým, kolaborativním a multidisciplinárním přístupem usiluje o zapojení všech relevantních subjektů

Průběh soutěže Správná praxe Členské státy provedou svou vlastní národní soutěž, vítězná řešení jsou předložena EA pro BOZP Tripartitní komise evropských odborníků vybere vítězné a tzv. doporučené projekty Evropští vítězové a jejich projekty jsou představeni na Evropské akci Úspěšné projekty jsou pak publikovány, zprostředkovány online a přiřazeny k databázi případových studií A následují příklady úspěšných projektů …

Posunování betonových dílů - Nizozemsko (2007) Stavební firma měla problémy při manipulaci s betonovými podlahovými dílci Drobná úprava výrobního postupu vedla k eliminaci rizika při ruční manipulaci 96 000 Eur poté ročně ušetřilo 137 000 Eur

E-Learning pro studenty českých zdravotních škol (2006) Fakultní nemocnice potřebovala připravit školení BOZP pro studenty zdravotních škol Byl zaveden online školicí program, dostupnější a zajímavější než tradiční způsob výuky Školení bylo shledáno jako systematičtější, přístupnější, se snadnou aktualizací a zdroj informací zůstal studentům zachován i po ukončení studia

Kampaň ve španělských základních školách (2006) Evropská centra pro obchod a inovace v Castille a Leónu uskutečnila informační kampaň o školních rizicích a jejich prevenci Kampaň zahrnula 120 000 žáků a využila řadu různých nástrojů, her a osvětových materiálů S náklady nižšími než 4 Eura na 1 žáka získali žáci znalosti o existujících rizicích a budoucích možných nebezpečích na pracovišti

Prostředky pro prevenci hlučnosti – Dánsko (2005) Rada životního prostředí v zemědělství identifikovala hluk jako závažné riziko na dánských farmách Následovalo zkoumání zdrojů hluku a byly vyrobeny pomůcky pomáhající redukovat u zemědělců vystavení hluku Řešení zahrnovalo též zpracování webových stránek, které umožnily zemědělcům posoudit míru jejich vystavení hluku bez měření, poskytly preventivní informace a praktické příklady

Zvukové úpravy ve švédském hudebním klubu (2005) Zaměstnanci hudebního klubu byly vystaveni vysoké úrovni hluku Byla změněna dispozice vybavení klubu i organizace práce a zvýšeno povědomí zaměstnanců o rizicích hluku Ohrožení hlukem bylo podstatně sníženo, kvalita ozvučení pro vystupující i posluchače se zlepšila

Snížení rizika při demoličních pracích - Polsko (2004) Demoliční dělníci v průmyslových provozovnách byli vystaveni prachu, hluku a nebezpečným látkám Management ve spolupráci s pracovním týmem zkonstruoval hydraulické zařízení Využití tohoto zařízení umožnilo eliminovat pracovníky z nejrizikovějších pásem a podstatně zredukovat jejich vystavení nebezpečným látkám, prachu, hluku a vibracím

Nízkoteplotní asfalt - Německo (2003) Asfalt je obvykle pokládán za vysoké teploty s rizikem vzniku nebezpečných par Průmyslová skupina vyvinula nízkoteplotní asfalt Nový asfalt je pokládán za nižší teploty, snižuje ohrožení pracovníků i emise do životního prostředí a šetří energii

Odstraňování stresu ve španělských domovech důchodců (2002) Zaměstnanci pracující v domovech důchodců docházelo k vysokému mentálnímu a psychickému vypětí Po analýze situace prostřednictvím dotazníků a posuzování rizik následovala řada zlepšení organizace práce a činností Absence klesla z 18 % na 2 %, zlepšily se pracovní vztahy i pracovní podmínky zaměstnanců

Kooperativní řešení problému – Velká Británie (2001) V automobilce bylo identifikováno riziko úrazu vysokozdvižným vozíkem Tým zdatných pracovníků podporovaný vedením přišel s vhodným řešením Nejenže bylo sníženo riziko, ale zaměstnanci jsou „vlastníky“ preventivního opatření

Ergonomie v MSP – Finsko (2000) Muskuloskeletální poruchy jsou významným problémem v malých a středních podnicích, kde však často nevědí, jak jim předcházet Krajský orgán BOZP ve Finsku provedl ve 24 MSP program zahrnující analýzu pracovního prostředí, zpracování řešení a předání vědomostí V MSP byla zavedena preventivní opatření, iniciováno dlouhodobé plánování prevence a rozvinuta spoluodpovědnost pracovníků

Klíčové faktory úspěchu případových studií Analýzy případových studií odhalily následující faktory úspěchu: Metodický přístup založený na strukturovaném posouzení rizik, identifikace problémů a zavedení řešení Spolupráce – zapojení dělníků a jejich zástupců do procesu Kooperace – spolupráce s odborníky z jiných oblastí (např. ergonomie, strojírenství, psychologie atd.) Podpora managementu za účelem vytvoření odpovídajících zdrojů umožňujících zlepšení pracovního prostředí

Děkuji za pozornost Všechny případové studie jsou přístupné online na http://osha.europa.eu/