Rovné příležitosti žen a mužů v zaměstnání Mgr. Kateřina Machovcová, Lucie Hradecká partner rozvojového partnerství NORA, o. p. s. Best Western Hotel Vladimir,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Advertisements

Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
CZ.1.04/3.4.04/ Rodina a práce: PROČ NE?
Zákon o sociálních službách
Řízení diverzity Mgr. Hana Velíšková, HR specialistka Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů.
Genderový audit v praxi
Citigroup soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro ženy a muže v ČR Bc. Jitka Kolářová, Gender Studies o.p.s.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Slaďování osobního/rodinného a pracovního života v ČR
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
Předmět a prameny pracovního práva
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Genderový audit Mgr. Tomáš Bitrich Společenská odpovědnost firem v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Netradiční formy zaměstnávání  Způsoby a okolnosti uplatňování nových forem  Slaďování rodinného (soukromého) života se zaměstnáním  Účast žen na trhu.
Slučitelnost rodiny a zaměstnání z pohledu rodinné politiky1 Slučitelnost rodiny a zaměstnání v rodinné politice města Brna, aneb v čem se.
Závěrečná mezinárodní konference projektu MOPPS Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
Program rovných příležitostí v České spořitelně Vera Budway-Strobach Program Manager, Diversitas.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
Sla ďování pracovního a osobního života : nástroje a přínosy pro zaměstnavatele Mgr. Nina Bosničová, Ph.D. Gender Studies, o.p.s.
Podpora jedinců s postižením při vstupu na volný trh práce v Rakousku PhDr. Lucie Procházková.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Rovné příležitosti a diskriminace na trhu práce
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
ZAMĚSTNÁNÍ RODINA Slučitelnost má mnoho faset Pracovní doba „flexibilní, férová, v zájmu rodiny“  Flexibilní pracovní doba pro rodiče  Částečné úvazky.
Prevence násilí na pracovištích 1. 2 šikana mobbing zastrašování urážky výhrůžky sexuální obtěžování rasové ponižování diskriminace fyzické napadení STRES.
Podpora částečných úvazků?
Podporované zaměstnávání -metoda boje proti nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením reg. číslo: CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Genderové aspekty rozvoje klastrů v ČR Ing. Markéta Novotná Praha.
Komunitní a otevřená škola
Brno–město pro rodiny Projekt ANIMA PLUS CZ Inovativní opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání Mgr. Lenka Zemanová.
Rovnost a zákaz diskriminace ve veřejné správě. Rovnost ve veřejné správě ideologický požadavek rovnosti všech lidí - hluboké filozofické a náboženské.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Prezentace projektu. Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Týká se všech oblastí a v našem případě konkrétně jde.
Kulatý stůl- Hodonín, Nástroje pro-rodinné politiky a jejich využití v oblasti lidských zdrojů a budování dobrého jména firmy Blanka Brabcová.
Tržní prostředí.
PÉČE O PRACOVNÍKY.
Vstřícný zaměstnavatel Kritéria soutěže. 1. Organizace práce Vstřícnost a reálné možnosti využívání flexibilních forem práce Další úpravy pracovního režimu.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Rovné zacházení a zákaz diskriminace v zaměstnání a povolání BEV802K přednáška č JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
Konference SLAĎOVÁNÍ PRACOVNÍHO, RODINNÉHO A SOUKROMÉHO ŽIVOTA: VÝZVA SOUČASNOSTI 3. února 2015.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
VLÁDNÍ STRATEGIE PRO ROVNOST ŽEN A MUŽŮ V ČR NA LÉTA Radan Šafařík Oddělení rovnosti žen a mužů, Sekce pro lidská práva Úřad vlády ČR.
Výměna mezinárodních zkušeností a dobré praxe v sociální oblasti Oblast rovných příležitostí žen a mužů PhDr. Ivana Štrossová Havlíčkův Brod, 23. dubna.
Rovné příležitosti ve veřejné správě PhDr. Eva Ferrarová, Ph.D. Odbor řízení lidských zdrojů Ministerstvo vnitra.
Listopad 2015 Jak spočítat přínos investice do HR? Pavel Jirůtka
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
PREZENTUJÍCÍ Rodinné audity Metodika opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života PhDr. Lada Nováková Mgr. Klára Čmolíková Cozlová.
MLADÍ A ÚŘAD PRÁCE – NEZAMĚSTNANOST MLÁDEŽE Z POHLEDU PŘÍMÉ PRÁCE Barbora Pšenicová mezinárodní konference v rámci Projektu realizovaného z programu Erasmus+
Problémy personálního rozvoje a zaměstnávání žen
Způsoby slaďování rodinného a pracovního života v zahraničí
Společenská odpovědnost a školy
Bezradný rodič? Bezradný zaměstnavatel? Hledejme společnou řeč…
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Transkript prezentace:

Rovné příležitosti žen a mužů v zaměstnání Mgr. Kateřina Machovcová, Lucie Hradecká partner rozvojového partnerství NORA, o. p. s. Best Western Hotel Vladimir, Ústi nad Labem, Masarykova února 2007

Základní pojmy GENDER pojem odkazující na sociální rozdíly mezi muži a ženami (v protikladu k fyzickým odlišnostem zahrnovaným pod pojem pohlaví), které nejsou dány biologicky, nýbrž výchovou v určité společnosti či kultuře, a v jednotlivých historických obdobích a kulturách se liší GENDEROVÉ STEREOTYPY předsudky a (většinou mylné) zjednodušující představy o „správném“, „přirozeném“ chování, vlastnostech a potřebách jedinců na základně příslušnosti k určitému pohlaví

GENDEROVÁ SOCIALIZACE je neustálý proces učení a osvojování si vlastností a projevů chování, které jsou danou společností považovány za „ženské“ a „mužské“. Vědecké výzkumy ukazují, že už k novorozencům se okolí chová odlišně na základě jejich pohlaví. Chlapci jsou považováni za silné, vedeni k soutěživosti, asertivitě apod., zatímco dívky jsou vnímány jako křehké a líbezné, jsou u nich podporovány vlastnosti jako je např. empatie a emocionalita.

Vlastnosti, které jsou v našem kulturním kontextu tradičně připisovány ženám, jsou hodnoceny jako nevhodné v souvislosti s uplatněním ve veřejné sféře. Je nutné si uvědomit, že genderově stereotypní očekávání velice často neodpovídají realitě konkrétního člověka a znemožňují plný rozvoj individuálních schopností a předpokladů. I když jsme zvyklí a zvyklé označovat určité vlastnosti za mužské, neznamená to, že jejich nositelkou nemůže být žena (např. manažerské schopnosti, racionalita) a naopak.

ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI týkají se snahy předcházet přímé i nepřímé diskriminaci nejen na základě pohlaví, ale i rasy, sexuální orientace, věku, zdravotního znevýhodnění atd. pracovní trh představuje pouze jednu z oblastí jejich uplatňování ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI MUŽŮ A ŽEN neexistence bariér na základě pohlaví pro plnohodnotnou účast na ekonomickém, politickém a sociálním životě

Proč uplatňovat rovné příležitosti i ve Vaší firmě? Etické hledisko Dodržování legislativních předpisů: – zákon č. 262/2006 Sb., Zákoník práce - odkazuje na neexistující antidiskriminační zákon!, zákon o zaměstnanosti č. 435/2004 Sb., Ústava – Listina základních práv a svobod, mezinárodní smlouvy Strategický rozvoj firmy nad rámec povinností

Příklady přínosů pro firmu Zvýšení motivace zaměstnanců a zaměstnankyň a jejich loajality k firmě Uplatňování rovných příležitostí zvyšuje produktivitu zaměstnaných, tudíž přispívá ke zvýšení zisku firmy Získání dobré pověsti Rozvoj produktů a služeb, rozšíření stávající zákaznické základny

Formy odbourávání diskriminace mužů a žen na pracovišti Snižování vertikální a horizontální segregace na trhu práce, která vážně omezuje pracovní možnosti obou pohlaví, nejvíce však žen Slaďování pracovního a osobního (rodinného) života Management mateřské/rodičovské dovolené Prevence sexuálního obtěžování

Opatření proti pracovní segregaci Transparentní a korektní nábor nových zaměstnanců a zaměstnankyň Odstranění platové diferenciace mezi muži a ženami Dostupnost školení a tréninků zaměstnancům a zaměstnankyním stejnou měrou Rovnocenná možnost kariérního postupu

Slaďování pracovního a osobního života (work-life balance) Výhody work-life balance - míra v jaké zaměstnavatelé vnímají výhody: Zvýšená spokojenost zaměstnaných (85%) Zájem o firmu, udržení zaměstnaných (74%) Zvýšená produktivita (58%) Zvýšená reputace (56%) Snížená fluktuace (55%) Snížené absence (50%) (studie pro Evropskou komisi: Náklady a výhody genderové diverzity, 2003)

Varianty work-life balance Úpravy pracovní doby a alternativní formy práce (práce z domova, flexibilní pracovní doba, stlačený týden, sdílení pracovního místa apod.) opírající se o informovaný souhlas týmu Odbourávání „kultury přesčasů“ Akce pro partnery, partnerky a rodiny Plán schůzek a jednání s ohledem na rodinné povinnosti Volno navíc, benefity s ohledem na trávení volného času

Management mateřské a rodičovské dovolené Prevence ztrát způsobených dlouhodobou nepřítomností zaměstnance či zaměstnankyně (interní a externí nábor, zapracovaní nové pracovní síly, ztráta informací a kontaktů, návrat původní osoby) Způsoby řešení: Individuální plán návratu, podpořit iniciativu zaměstnaných Kontakt během MD/RD (telefonicky, em, osobně – výroční porady apod.) + zintenzivnění komunikace během posledního roku (dřívější návrat dle potřeby) Nárazová spolupráce (sezónní výkyvy, zástup za dovolenou, nemoc, zahraniční stáž aj.) Pokračující spolupráce – vyčlenění úkolů – zkrácený úvazek, práce z domova Střídání s partnerem či partnerkou Podpora hlídání (příspěvky, spolupráce s jinými subjekty, vlastní zařízení) Síťování osob na MD/RD

Sexuální obtěžování a snižování lidské důstojnosti Problém sexuálního obtěžování na pracovišti stále bagatelizován Sexuální obtěžování má zásadní dopad na psychologickou pohodu zaměstnaných a potažmo na jejich pracovní výkon

Děkujeme za pozornost! Kontakt: Mgr. Kateřina Machovcová, Lucie Hradecká