1  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Energetická politika EU, stanoviska ČR a vazba na SEK ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropa 2020 Integrované směry
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vnější dimenze energetické politiky EU
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Aktuální problematika - Energetika
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
XVII. seminář energetiků Regulace v energetice Zelená kniha – JEK EU seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Teplárny Otrokovice, a. s. 16. – 18. ledna.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Roman Čížek, ENVIROS Současný stav energetického hospodářství vč. využívání energetických surovin, energetická politika v ČR a ve světě MOST, 15 listopadu.
Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006,
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Liberalizace energetiky a nová energetická politika EU – iluze a skutečnost Zelená kniha EU a regulace v energetice seminář AEM 6. a 7. září 2006, Praha.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
1 Vliv „balíčku“ EU na bezpečnost a dostupnost elektřiny a tepla v ČR, úloha jaderné energetiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Ing. Josef Votruba Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Energetická (ne)bezpečnost
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Rozvoj inovací v EU.
Transkript prezentace:

1  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Energetická politika EU, stanoviska ČR a vazba na SEK ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra

2  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Proč nová energetická politika EU ? EU čelí: Rostoucí celosvětové poptávce po energii a bezpečnostním rizikům v zemích s energetickými zdroji a v tranzitních zemích. Rostoucí závislosti na dovozu energie (50% současnost, 65% v roce 2030), malé diverzifikaci zdrojových oblastí a přepravních tras. Komplikující se situaci na trzích s ropou a plynem, rostoucí a kolísavé ceny. Rostoucí hrozbě změn klimatu (růst emisí). Pomalému pokroku v oblasti energetické účinnosti a využití OZE. Přes pokrok v liberalizaci trhů s energií je nezbytná větší transparentnost trhů a jejich integrace v rámci EU. Omezené koordinaci mezi subjekty působícími v odvětví energetiky, nezbytnost značných investic do energetické infrastruktury.

3  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Dlouhodobý výhled EU – referenční scénář

4  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Světová spotřeba primární energie – referenční scénář

5  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Příprava nové energetické politiky pro Evropu Zelená kniha – Bezpečnost dodávek energie – rok Směry energetiky a dopravy do roku 2030 – rok Zelená kniha – Energetická strategie pro Evropu – březen Stanovisko Evropské Rady a Orientační seznam opatření – březen Veřejná diskuse – do 24. září Energetická politika pro Evropu – Komise EU – leden Akční plán Evropské Rady – Energetická politika pro Evropu – březen Komise EU – třetí energetický balíček – předpoklad zveřejnění 19. září 2007.

6  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Návrh energetické strategie EU (1) 10. ledna 2007 představila Komise EU komplexní balíček opatření k zavedení nové energetické politiky v Evropě s hlavními cíly: Udržitelnost, energetika se podílí 80% na emisích skleníkových plynů. Bezpečnost dodávek, závislost EU na dovozu energií rychle roste. Konkurenceschopnost, růst množství a cen dovážených energetických vstupů může ohrozit konkurenceschopnost výrobků EU na světových trzích s možnými sociálními dopady. Vytvořit skutečný vnitřní trh s energiemi a posílit účinnou regulaci. Stanoveny ambiciózní cíle v oblasti emisí skleníkových plynů a energie z obnovitelných zdrojů. EK navrhla zavázat EU k 20% snížení emisí skleníkových plynů do roku 2020 (v porovnání s úrovní v roce 1990). Komise je přesvědčena, že po dosažení mezinárodní dohody v rámci boje proti změnám klimatu na období po roce 2012, povedou opatření v rozvinutých zemích k 30% snížení emisí do roku 2020.

7  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Návrh energetické strategie EU (2) Skutečný trh s energií Cíle: Poskytnout odběratelům energie v EU skutečnou možnost volby. Zajistit investice potřebné v odvětví energetiky. Dosažení konkurenceschopnosti, trvale udržitelného rozvoje a bezpečnosti. Opatření pro splnění těchto cílů: Důsledné a účinné oddělení provozovatelů přenosových/přepravních soustav a distribučních sítí od ostatních činností. Zvýšit průhlednost tržního prostředí a posílit pravomoci regulačních úřadů. Minimální úroveň propojení členských států 10% v elektrizačních soustavách, určení klíčových problematických oblastí. Zvýšit spolehlivost sítí a zajistit dostatek výrobních kapacit.

8  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Návrh energetické strategie EU (3) Nízkouhlíková energetika Obnovitelé zdroje energie: 20% celkové skladby zdrojů energie bude do roku 2020 pocházet z OZE. 10% využití biopaliv v roce Technologie čistého užití uhlí včetně zachycování a ukládání CO 2. Jaderné zdroje nové generace: Podpora využití jaderné energie by mohla představovat možnost pro snižování emisí CO 2 a mohla by mít klíčový význam pro řešení problematiky změny klimatu. V případě vyřazení stávajících zdrojů musí být jako náhrada použity jiné nízkouhlíkové zdroje energie. Evropská unie zvýší roční výdaje na energetický výzkum na dalších sedm let nejméně o 50%.

9  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Návrh energetické strategie EU (4) Energetická účinnost Cíl Komise EU: Využít v celé EU do roku 2020 potenciálu úspor energie tak, že spotřeba bude snížena o 20% oproti původním předpokladům do roku 2020 (snížení emisí o 780 mil. tun CO 2 ročně). Návrhy Komise: Urychlit zavádění dopravních prostředků s nižší spotřebou pohonných látek (včetně vodíkového pohonu). Přísnější normy a lepší označování spotřebičů. Zlepšit energetickou náročnost stávajících budov. Zlepšit účinnost výroby, přenosu a distribuce elektřiny a tepla. Prosadit změny v daních ve prospěch energetické efektivnosti. Komise navrhuje novou mezinárodní dohodu o energetické účinnosti.

10  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Návrh energetické strategie EU (5) Strategický technologický plán Podpořit výzkum a vývoj následujících technologií: Energeticky efektivnější budovy, přístroje, zařízení, průmyslové procesy a dopravní systémy. Biopaliva druhé generace plně konkurenceschopné s uhlovodíky. Velké pobřežní parky větrných elektráren konkurenceschopné v krátkodobé perspektivě, včetně evropského pobřežního přenosového systému. Konkurenceschopná fotovoltaika. Palivové články a vodíkové technologie zejména pro decentralizovanou výrobu a dopravu. Udržitelné technologie využívající uhlí a plyn včetně zachycování a skladování CO 2. Jaderné reaktory IV generace a fúzní technologie podporující konkurenceschopnost, spolehlivost a bezpečnost jaderné energetiky včetně snížení množství odpadů (Jaderné fórum).

11  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Návrh energetické strategie EU (6) Mezinárodní energetická politika Akce vedoucí k širší a účinnější spolupráci v evropském a světovém měřítku: Příprava mezinárodních úmluv, úsilí o dokončení Energetické charty a dohody o opatřeních proti změnám klimatu po roce Spolupráce EU se sousedními zeměmi. Zlepšení vztahů s dovozci energetických zdrojů do EU. Užší spolupráce s ostatními spotřebiteli energie v rámci IEA a G8. Rozvoj finančních nástrojů v rámci EIB a EBRD a vytvoření Neighbourhood Investment Fund k posílení bezpečnosti dodávek energie do EU. Zlepšení podmínek investování do mezinárodních projektů. Podpora nešíření jaderných zbraní, jaderné bezpečnosti a spolehlivosti v rámci posílení spolupráce s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii. Všezahrnující Africko – evropská energetická spolupráce (EUROMED). Mezinárodní dohoda o energetické efektivnosti (dle závěrů Rady).

12  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Akční plán Evropské rady (1) V základních cílech se dokument Evropské rady z března 2007 shoduje s materiály Komise: Zvýšení bezpečnosti dodávek. Zajištění konkurenceschopnosti evropských ekonomik a dostupnosti cenově přijatelné energie. Podpora udržitelnosti životního prostředí a boj proti změně klimatu. Vlastní akční plán zahrnuje aktivity u kterých došlo ke konsensu všech členských států: Včasné a úplné provedení litery i ducha stávajících právních předpisů v oblasti otevření vnitřního trhu s elektřinou a plynem. Zlepšení regionální přeshraniční výměny a urychlení rozvoje regionální spolupráce v oblasti energetiky.

13  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Akční plán Evropské rady (2) Zvýšení solidarity v bezpečnosti dodávek energie zejména v případě krizových stavů. Prohloubení společného přístupu k vnější energetické politice. Zvýšit energetickou bezpečnost prosazením vyšší energetické účinnosti a vyšším využitím energie z obnovitelných zdrojů. Dosáhnout snížení emisí skleníkových plynů prohloubením obchodu s emisemi. Posílit výzkum v oblasti energetiky – urychlení konkurenceschopnosti energií z obnovitelných zdrojů, nízkouhlíkových technologií a další rozvoj technologií v oblasti energetické účinnosti. Zajistit udržitelné využívání fosilních paliv cestou zvýšení výrobní účinnosti a zdokonalení čistých technologií včetně využívání systémů zachycování a ukládání CO 2. Energetická politika pro Evropu bude plně respektovat volbu členských států ohledně skladby zdrojů energie (včetně jaderné).

14  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Třetí energetický balíček Evropské komise V souladu s Akčním plánem má Komise 19. září 2007 předložit třetí liberalizační balíček v oblasti energetické legislativy týkající se: Efektivnějšího oddělení provozovatelů přenosových / přepravních a distribučních soustav od ostatních aktivit v elektroenergetice a plynárenství. Vytvoření nezávislého mechanizmu pro národní regulátory s cílem posílení spolupráce a přijímání rozhodnutí o významných přeshraničních otázkách (ERGEG+). Zajištění včasného a dostatečného investování do infrastruktury. Vytvoření nového mechanizmu pro provozovatele přenosových / přepravních soustav pro zlepšení koordinace síťových operací a bezpečnost sítí (ETSO+).

15  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Postoj ČR k novým návrhům Komise (1) Politická debata k návrhům Komise proběhla na Radě v červnu Stanoviska ČR: Vlastnické oddělení přenosové sítě od ostatních činností v elektroenergetice je v ČR provedeno (oddělené řízení polostátní a státní společnosti cíle vlastnického oddělení naplňuje). Zásadně odmítáme provedení vlastnického oddělení na úrovni distribučních elektrizačních soustav (nepovažuje za ekonomicky přínosné). Trh s plynem je trhem centralizovaným a limitovaným, dodávky do Evropy ze tří zdrojů (Rusko, Norsko, Severní Afrika), možnosti diverzifikace zdrojů jsou velmi omezené. Zásadní obavy z dopadů případného oddělení u přepravní soustavy a u distribučních soustav (rozdíly mezi trhy s elektřinou a plynem, převzetí infrastruktury společnostmi mimo EU).

16  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Postoj ČR k novým návrhům Komise (2) Podporujeme harmonizaci pravomocí energetických regulačních úřadů především v oblasti řízení a alokace přeshraničních kapacit a zjednodušení licenčních řízení pro nové přenosové kapacity. Podporujeme opatření směřující k zajištění potřebných investičních prostředků do infrastruktury a zjednodušení licenčních řízení pro nové vnitrostátní i přeshraniční přenosové kapacity (regulovaná cena za přenos musí operátorovi soustavy umožnit dostatečné investice do infrastruktury v souladu s plánem provozu sítí). Souhlasíme s prohloubením spolupráce provozovatelů přenosových / přepravních soustav pro zlepšení koordinace síťových operací a bezpečnosti sítí. V elektroenergetice podporujeme vytvoření Evropského koordinačního centra TSO a navrhujeme jeho vybudování v Praze.

17  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Třetí energetický balíček – další vývoj Na červnové Radě se členské státy shodly, že je třeba zlepšit soutěž a jednotný trh s elektřinou a zemním plynem v EU. Existuje shoda v názorech členských států na opatření v oblasti posílení úlohy regulátorů v otázkách přeshraničních výměn energie, zajištění odpovídajícího investování do infrastruktury a vytvoření nových mechanizmů prohloubení spolupráce provozovatelů přenosových / přepravních soustav. Názory na problematiku vlastnického oddělení nejsou jednotné – zhruba polovina států zastává názor, že v plynárenství musí být řešena jinak než v elektroenergetice a nepodporují vlastnické oddělení přepravní soustavy, většina zemí nepodporuje vlastnické oddělení distribučních soustav (plyn i elektřina). Unbundling vertikálně integrované společnosti (VIS) – Komise uvažuje o dvou možnostech:  Rozdělení akcií VIS na akcie společnosti vlastnící přenosový / přepravní systém a akcie dodavatelské společnosti.  Vytvoření nezávislého systémového operátora, síť zůstane ve vlastnictví VIS.

18  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Vazba nové energetické politiky EU na SEK ČR Pokud jde o pojetí, vize, priority a přístupy k řešení současných i budoucích problémů energetiky nejsou žádné rozdíly. Nové návrhy EU budou ještě diskutovány a pokud dojde ke sjednocení názorů a přijetí závazných dokumentů EU bude nutné je transponovat do národní legislativy a aktualizovat SEK. Státní energetická koncepce neobsahuje cíle a nástroje nadnárodní politiky. Při aktualizaci SEK se budou zvažovat některé změny a doplňky: Pojmově přizpůsobit dokumentům EU. Aplikovat dodatečná opatření, která budou v EU přijata – zdokonalení vnitřního trhu s elektřinou a plynem, využití OZE a biopaliv, nízkouhlíkové energetiky, obchodování s emisemi… Vytvářet podmínky pro prohloubení spolupráce národních regulačních orgánů a provozovatelů přenosových / přepravních soustav v rámci EU. Zapojení vývojových a výzkumných kapacit ČR do projektů řešených v EU

19  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2007 Dámy a pánové, děkuji Vám za pozornost.