Posloupnosti a jejich vlastnosti (3.část)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EU-8-58 – DERIVACE FUNKCE XIV
Advertisements

Lineární rovnice s parametrem. Kvadratické rovnice s parametrem.
Geometrická posloupnost (Orientační test ) VY_32_INOVACE_22-16  Test obsahuje pět úloh.  U každé úlohy je aspoň jedna odpověď správná.  Na každou úlohu.
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST
Limita posloupnosti (Orientační test )
základní pojmy posloupností
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
VY_32_INOVACE_05_PVP_262_Kra
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_742.
Geometrická posloupnost
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_106.
Geometrická posloupnost (3.část)
Posloupnosti a jejich vlastnosti (Orientační test )
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Posloupnosti, řady Posloupnost je každá funkce daná nějakým předpisem, jejímž definičním oborem je množina všech přirozených čísel n=1,2,3,… Zapisujeme.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_114.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_743.
VZTAHY MEZI KOŘENY A KOEFICIENTY KVADRATICKÉ ROVNICE
Limita posloupnosti (3.část)
Projekt OP VK č. CZ.1.07/1.5.00/ Šablony Mendelova střední škola, Nový Jičín Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Byl uskutečněn.
Exponenciální a logaritmické funkce a rovnice
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08B09 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníProsinec.
Výpočet kořenů kvadratické rovnice
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_105.
3. Přednáška posloupnosti
Škola:Gymnázium Václava Hlavatého, Louny, Poděbradova 661, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Inovace výuky Číslo.
Posloupnosti a jejich vlastnosti (2.část)
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Posloupnosti a jejich vlastnosti (4.část)
Aritmetická posloupnost (Orientační test ) VY_32_INOVACE_22-12  Test obsahuje pět úloh.  U každé úlohy je aspoň jedna odpověď správná.  Na každou úlohu.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Čihák Plzeň 2013, 2014 Funkce 4 Mocninná funkce 2.
Funkce a jejich vlastnosti
Limita posloupnosti (2.část) VY_32_INOVACE_
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA Předmět: Matematika Tématický celek: Výrazy, rovnice, nerovnice Cílová skupina: 1. ročník (kvinta) gymnázia Oblast podpory:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_751.
Číselné posloupnosti.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_744.
Komplexní čísla - 1 VY_32_INOVACE_ Motivační úvod.
Geometrická posloupnost (1.část)
Výroková logika.
Aritmetická posloupnost (3.část)
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_752.
Geometrická posloupnost (2.část)
VY_32_INOVACE_22-01 Posloupnosti.
KVADRATICKÉ NEROVNICE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Limita posloupnosti (1.část)
POSLOUPNOST Mgr.Zdeňka Hudcová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Aritmetická posloupnost
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08B04 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníListopad.
Aritmetická posloupnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Václav Zemek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
FUNKCE TANGENS A KOTANGENS. Definice funkcí tangens a kotangens Funkce tangens a kotangens 2 Funkcí tangens nazýváme funkci, která je dána rovnicí Funkcí.
Aritmetická posloupnost Kristýna Zemková, Václav Zemek
Funkce a jejich vlastnosti
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Škola pro 21. století
Aritmetická posloupnost Kristýna Zemková, Václav Zemek
Úlohy pro 1. ročník SPŠ ST Panská
Úlohy pro 1. ročník SPŠ ST Panská
Funkce a jejich vlastnosti
MATEMATIKA 1: FUNKCE, ROVNICE A NEROVNICE
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
Transkript prezentace:

Posloupnosti a jejich vlastnosti (3.část) VY_32_INOVACE_ 22-04 Posloupnosti a jejich vlastnosti (3.část)

Opakování základních poznatků Co je to posloupnost? Jakými matematickými vztahy můžeme zadat posloupnost? Jak lze zapsat posloupnost všech sudých (lichých) přirozených čísel vzorcem pro n-tý člen, rekurentně?

Kontrola výsledků domácího úkolu Posloupnost je dána rekurentně vzorcem , její první člen je kořenem rovnice . Určete prvních pět členů této posloupnosti. Řešení: Kořen rovnice je . Závěr: Prvních pět členů posloupnosti jsou čísla 5, 5, 10, 30, 120.

Posloupnost je dána rekurentně vzorcem členy jsou kořeny rovnice Určete prvních pět členů této posloupnosti. Řešení: Kořeny rovnice jsou Závěr: Prvních pět členů posloupnosti jsou čísla 1, 3, 0, –2, 1.

Vlastnosti posloupností Monotónnost posloupnosti Úloha 1 Znázorněme graficky několik prvních členů posloupnosti , jestliže Stanovme hypotézy, zda jsou tyto posloupnosti rostoucí či klesající. Hypotézy dokažme a vyslovme platný závěr o monotónnosti daných posloupností.

Řešení úlohy 1 Grafické znázornění posloupnosti Hypotéza: Posloupnost je rostoucí. Věta: Posloupnost je rostoucí, právě když pro všechna přirozená čísla n platí, že 1 2 3 4 5 n an 1,5

Důkaz: Má-li být posloupnost rostoucí, musí platit, že Nejprve vytvoříme člen an + 1: Pak platí, že Úpravou této nerovnice jsme dostali pravdivý výrok, tzn., že hypotéza platí. Závěr: Posloupnost je rostoucí.

b) Grafické znázornění posloupnosti Hypotéza: Posloupnost je klesající. Věta: Posloupnost je klesající, právě když pro všechna přirozená čísla n platí, že 1 2 3 4 5 n an 1,5

Důkaz: Máme dokázat, že Vytvoříme člen Pak platí, že Úpravou této nerovnice jsme dostali pravdivý výrok. Závěr: Posloupnost je klesající.

Úloha 2 Pro která reálná čísla x je posloupnost rostoucí, klesající?

Řešení úlohy 2 Má-li být posloupnost rostoucí, pak platí: Závěr: Posloupnost je rostoucí pro všechna kladná čísla x. Pro klesající posloupnost je výpočet analogický. Závěr: Posloupnost je klesající pro všechna záporná čísla x.

Samostatná práce Zjistěte a dokažte, zdá daná posloupnost je rostoucí či klesající:

Kontrola výsledků samostatné práce Klesající, protože platí : (výrok pravdivý) Rostoucí, protože platí :

Domácí úkol Pro která reálná čísla x je posloupnost rostoucí, klesající?

Autor DUM: RNDr. Ivana Janů Autor příkladů a grafů: RNDr. Ivana Janů Děkuji za pozornost. Autor DUM: RNDr. Ivana Janů Autor příkladů a grafů: RNDr. Ivana Janů