Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Exponenciální a logaritmické funkce a rovnice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Exponenciální a logaritmické funkce a rovnice"— Transkript prezentace:

1 Exponenciální a logaritmické funkce a rovnice
Repetitorium z matematiky Podzim 2011 Ivana Vaculová

2 1 EXPONENCIÁLNÍ FUNKCE Graf: exponenciální křivka (exponenciála)
D(f) = R, H(f) = (0;∞). Není ani sudá, ani lichá. Je omezená zdola (ax > 0), není omezená shora. Je klesající, tedy prostá. Nemá maximum, ani minimum. Je inverzní k funkci logaritmické. Je spojitá v R. D(f) = R, H(f) = (0;∞). Není ani sudá, ani lichá. Je omezená zdola (ax > 0), není omezená shora. Je klesající, tedy prostá. Nemá maximum, ani minimum. Je inverzní k funkci logaritmické. Je spojitá v R.

3 Úlohy Př.1: Na základě vlastností exponenciální funkce určete, které z následujících mocnin jsou větší než jedna, rovny jedné, menší než jedna: Př.2: Rozhodněte, zda je pravdivý výrok: Své rozhodnutí zdůvodněte. Využijte vlastností exponenciální funkce y = (0,4)x Př.3: Rozhodněte, který ze vztahů 0<a<1, a>1platí, je-li: Př.4: Rozhodněte, jaký vztah platí mezi čísly p, r :

4 2 LOGARITMICKÁ FUNKCE Graf: logaritmická křivka 0 < a < 1
D(f) = (0;∞), H(f) = R. Není ani sudá, ani lichá. Není omezená zdola, ani shora. Je klesající, tedy prostá. Nemá maximum, ani minimum. Je inverzní k funkci exponenciální. Je spojitá v (0;∞). D(f) = (0;∞), H(f) = R. Není ani sudá, ani lichá. Není omezená zdola, ani shora. Je rostoucí, tedy prostá. Nemá maximum, ani minimum. Je inverzní k funkci exponenciální. Je spojitá v (0;∞).

5 Úlohy Př.1: Rozhodněte, který z výroků je pravdivý:
Využijte vlastnosti logaritmických funkcí.

6 3 EXPONENCIÁLNÍ ROVNICE
Při řešení exponenciálních rovnic využíváme pravidlo: Př.1: Př.3: Řešíme pomocí substituce Př.2: Nemá řešení

7 4 LOGARITMY A JEJICH VLASTNOSTI
Logaritmus čísla x o základu a je takové číslo y, pro které platí ay = x. Např.: log 10 = 1, neboť 101 = 10 log 100 = 2, neboť 102 = 100 Pro každé a > 0, a ≠ 1 platí: Nechť a > 0, a ≠ 1 a nechť x1, x2 jsou libovolná čísla. Potom platí:

8 5 LOGARITMICKÉ ROVNICE Při řešení logaritmických rovnic využíváme pravidlo: Př.1: Podmínka: x-1>0 , x>0 D = (1;∞)

9 Literatura Delventhal, K., M., Kissner, A., Kulick, M. Kompendium matematiky. Praha: Euromedia Group k. s., 2003. Bušek, I. a kol. Základní poznatky z matematiky. Matematika pro gymnázia, Praha: Prometheus, 1992. Odvárko, O. a kol. Funkce. Matematika pro gymnázia, Praha: Prometheus, 1996. Polák, J. Přehled středoškolské matematiky. Praha: Prometheus, 1998. Vošický Zdeněk. Matematika v kostce pro střední školy. Havlíčkův Brod: Fragment, 2003.


Stáhnout ppt "Exponenciální a logaritmické funkce a rovnice"

Podobné prezentace


Reklamy Google