Vypracoval Matěj Leher

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vánoce v Řecku.
Advertisements

Dobrodružství za obzorem
Mohl jsem vymyslet pro některý, z vás speciální vánoční přáníčko, ale já jsem řekl NE! Když přáni, tak pro všechny: tak vesele vánoce a šťastný novy rok.
Vánoční zvyky u nás a ve světě
Vánoční zvyky a tradice
Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek

Švédsko (oficiálně Švédské království)
Ve světě.
Vánoce v Irsku Ondra Machala.
Svátky a příležitosti k oslavám (tradice)
Fotonoviny ze schůzek oddílu Pusíci a Knoflíci Pusíci už vytvářejí vánoční přáníčka.
Vytvořeno: Michalem Málkem
Štědrý den 24. prosince Štěpán 26. prosince Silvestr 31. prosince
KTV Pržno - prosinec 2007.
Vánoce v Německu vypracoval- radek Nedbal 9.b
Vánoce v Rusku.
Ruské Vánoce.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Zdenka Suchánková DD Val. Klobouky- Smolina
DOMINIK HASIL,DD VAL.KLOBOUKY- SMOLINA
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Zpracovala Karolíne AL-Eraidiová a Barbora Vodňanská
Vánoce ve Velké Británii.
ADVENT.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
…… Brněnské Vánoce - vánoční trhy probíhají od do Jsou na dvou místech v centru města - na náměstí Svobody a na Moravském náměstí.
Vypracovali Filip Joska a Zdenda Pham
 Většina Kanaďanů si na Štědrý večer (24.12) otevře jen jeden dárek a zbytek si otevřou až na Štědrý den ráno (25.12).  Někteří Kanaďané si na Štědrý.
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Fotonoviny ze schůzek oddílu Pusíci a Knoflíci Nebe – Peklo připravili Pusíci pro ostatní kamarády.
Vytvořili: D. Musílek a V. Veselý, 9.A
Ať stromeček krásně voní, ať tisíce zvonečků na Štědrý den zvoní, ať pocit štěstí a lásky hřeje, dárků plné závěje, ať Vám láska navěje.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Perníková chaloupka aneb
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
2012 …… VÁNOCE- VÁNOČNÍ TRHY VE MĚSTĚ PROBÍHAJÍ NA NĚKOLIKA MÍSTECH OD do NA NÁMĚSTÍ SVOBODY NA ZELNÉM TRHU NA MORAVSKÉM NÁMĚSTÍ Vánoce.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY:MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková NÁZEV: VY_32_INOVACE_8/08_Vánoce TEMA: Vánoce ČÍSLO PROJEKTU:
Dárky V tomto ročním období je populární dávání vánočních dárků. Dárky jsou většinou zabalené v červené, zelené barvě nebo ve slavnostním balicím papíru.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
 MATERIÁL JE URČENÝ PRO ŽÁKY 4. ROČNÍKU, PRO VÝUKU VĚCNÉHO UČENÍ  PREZENTACE NA INTERAKTIVNÍ TABULI  POMŮCKY: INTERAKTIVNÍ PERO, FIXY NA INTERAKTIVNÍ.
Název školy Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s. Téma Svátky v roce Název DUM Listopad - Advent Popis Popis, zvyky,
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA, HLUŠICE AUTOR: MGR. PETRA PETRÁČKOVÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_02_VÁNOČNÍ.
Kdy se vlastn ě slaví? Španělé mají 24. prosince pouze štědrovečerní večeři, u které se sejde celá rodina a jsou všichni pospolu. Většinou se na stříbrném.
VÁNOCE- FRANCIE.  Vánoční čas nastává ve Francie během adventu. Jedná se o 4 neděle, které předcházejí Vánocům. Jak praví tradice, každou neděli se na.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková NÁZEV: VY_32_INOVACE_8/16_Jaro TEMA: Velikonoce ČÍSLO PROJEKTU:
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ /1
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
Filipíny Vytvořila: Natálie Schulzová 6.A.
Hodně štěstí v novém roce
Na všechny se těší pořadatelé
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Ahoj, v sobotu zveme tebe i celou tvoji rodinu
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.1 ROK a ROČNÍ OBDOBÍ fotografie - vlastní.
Prvouka pro 2. tř. Vánoce III/2 19.
Mikulášská nadílka Kde se vzal , tu se vzal, Mikuláš pod okny stál.
Adventní a vánoční floristika
1.
Druháci na Pernštýnském náměstí.
PŘEDVÁNOČNĺ NÁLADA ADVENT :28:39.
VY_32_INOVACE_04A_VÁNOCE - CHRISTMAS
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ /1
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_15 Prosinec a tradice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola
Transkript prezentace:

Vypracoval Matěj Leher Vánoce ve Švédsku Vypracoval Matěj Leher

Doba před vánoci Vánoce začínají jako u nás první adventní nedělí, kdy se také připravuje a zdobí dům. V prosinci mají restaurace v nabídce tzv. julbord (vánoční švédský stůl) a glögg (nápoj podobný svařáku).

Sv. Lucie Významný svátek ve Švédsku. Průvod v čele s „velkou“ Lucií která má na hlavě korunu se svíčkami. Za ní jdou „malé“ Lucie se svíčkou v ruce. Rozdávají sladké pečivo.

Adventní neděle Probíhají vánoční trhy : výroba svíček, pečení perníčků nebo pletení vánočních kozlů ze slámy. Ve Švédsku nosil ještě nedávno dárky vánoční kozel (který má údajně počátek v postavě mikulášského čerta). Sláma se používá i na vyrábění ozdob nebo se věší snůpek ovsa na okno pro ptáky

ŠTĚDRÝ DEN Stromky se zdobí dva jeden v domě a jeden venku před domem. Vánoční večeři tvoří treska s bílou omáčkou, dalším tradičním pokrmem je Vörtbröt- kořeněný chléb s hřebíčky a zázvorem. Jako vánoční specialita se podávají i vařené fazole se slaninou a cibulí nebo malé klobásky, kterým se říká Julkorv.

Jultomten (Vánoční muž) Nositel dárků ve Švédsku, který nahradil kozla (kozel ho může vozit při roznášce). Na pomoc má sebou skřítky Julnissary. Na dárky se místo jmen nadepisují ve verších nějaká charakteristika osoby a musí se o dárek přihlásit.

Další svátky 25.12.-1. svátek vánoční (Juldagen) 26.12.-2. svátek vánoční (Annandag jul) 31.12.- Silvestr (nyårsdagen) 1.1.- Nový rok (nyår) 13.1.- Sv. Knut – tímto dnem končí vánoce ve Švédsku. Děti s kamarádi odstrojí strom a vyhodí ho oknem.