Požadavky na vypracování rozptylových studií

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vstupní data do modelů, jejich dostupnost a spolehlivost
Advertisements

Integrovaný registr znečišťování Ohlašovací povinnosti za rok 2008 Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního.
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
Mapové podklady Základní zdroj map – (geoportál)
SEMINÁŘ PRO EXTERNÍ HODNOTITELE - HODNOCENÍ, PPH, NÁLEŽITOSTI POSUDKŮ.
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
Evidence kontaminovaných míst
Josef Keder Hana Škáchová
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Josef Keder Hana Škáchová
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Praha DÚ IV.2 - Podklady pro potřeby pracovních skupin MKOOpZ Autoři: Tušil, P., Šajer, J., Durčák, M., Kristová, A. Identifikace antropogenních.
ZNEČIŠTĚNÍ VOD DUSÍKEM V ZEMĚDĚLSKÝCH POVODÍCH ČR
Strategické hlukové mapování
Královéhradecký kraj Standardy VKIS v praxi Celostátní seminář knihovníků Pardubice 1. listopadu 2005 Eva Semrádová Studijní a vědecká knihovna v Hradci.
Eva Měráková, Lenka Jandová
Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí…
PŘÍPRAVA METODICKÉHO POKYNU REKTORA VŠSS KE ZPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÝCH PRACÍ Zpracování diplomové bakalářské práce.
ADMINISTRATIVNÍ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ JUDr. Michal Bernard MŽP ČR, odbor ochrany ovzdu ší Seminář Návrh nového zákona o ochraně ovzduší.
Vývoj kvality ovzduší v České republice
Referenční model SYMOS’97
Referenční model ATEM České ekologické manažerské centrum Praha, 14. října 2010 Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav -
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu provozovatele a zpracovatele Jiří Krejča DEZA, a.s. Valašské Meziříčí 24. února 2004.
Znečištění ovzduší na Ostravsko-Karvinsku v zimní sezóně
Koncentrace znečišťující příměsi v ovzduší
Interpretace výsledků modelových výpočtů
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
Partyzánské náměstí Ostrava tel.: fax: Projekty EU na Zdravotním ústavu Ostrava „Identifikace průmyslových zdrojů“
Metody hodnocení vodní eroze pomocí GIS
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
Přístup k posouzení rizika
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Případová studie Seminář 2014.
Struktura bakalářské práce
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
ABSOLVENTSKÁ PRÁCE Název absolventské práce
Struktura bakalářské práce Seminář2013. Bakalářská práce jako - dokumentovaný výsledek studia oboru na VŠ součást SZZK (její obhajoba)
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Modelování šíření hluku Kateřina Růžičková. České hygienické morny Nařízení vlády o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací č. 148/2006.
Modelování rozptylu znečišťujících látek v ovzduší Kateřina Růžičková.
zelená linka: Provozování vodohospodářské infrastruktury – Podmínky přílohy č. 6 OPŽP.
ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Státní mapové dílo Petr Dvořáček Plzeň
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY 2010 – 2014.
Vývoj monitoringu venkovního ovzduší v Ústeckém kraji Mgr. Lenka Janatová Ing. Tomáš Hrbek.
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
Z0047 Geografie průmyslu a zemědělství
BAT - BREF Jejich rozsah
Velká spalovací zařízení Průběh fóra podle čl
Vyhodnocení měření kvality ovzduší v Jihlavě
Rozvoj metod mapování, zejména na evropské úrovni
ÚZEMNÍ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ A IMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK DO OVZDUŠÍ PRO SPRÁVNÍ ÚZEMÍ ZLÍN – ZLÍNSKÝ KRAJ ČHMÚ, pobočka Brno
EMEP Task Force on Measurements and Modelling
Na Šachtě 497/9, Praha 7 – Holešovice
Propojení modelu AEOLIUS a GIS
„Územní program snižování emisí a imisí znečisťujících látek do ovzduší Zlínského kraje“ řešitelské pracoviště ČHMÚ pobočka Brno.
Návrh metodiky výpočtu příspěvku resuspenze ke koncentracím PM10
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Metody geografického výzkumu Fyzicko-geografická část Meteorologie a klimatologie Filip HRBÁČEK.
Model CAMx a možnosti jeho využití v ČHMÚ
Modelování SYMOSem v mikroměřítku
STUDIE PROVEDITELNOSTI ZAVEDENÍ NÍZKOEMISNÍ ZÓNY NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA „Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí.
Reprezentativní stanice pro hodnocení kvality ovzduší v aglomeracích České republiky Jan Sládeček, ISKO.
Hodnocení podílů zdrojů znečišťování ovzduší na imisní situaci na území ČR - projekt ve spolupráci s Českým svazem zaměstnavatelů v energetice RNDr. Jiří.
Transkript prezentace:

Požadavky na vypracování rozptylových studií Lenka Janatová Český hydrometeorologický ústav, OME

Informace MŽP o náležitostech rozptylových studií Základní požadavky pro vypracování RS byly ministerstvem vymezeny v metodickém pokynu, který uvádí strukturovaný přehled základních zásad. www.mzp.cz Ochrana ovzduší Legislativa a metodické pokyny Požadavky pro vypracování rozptylových studií Metodický pokyn pro zpracování rozptylových studií

Rozptylová studie Rozptylové studie popisují pomocí výsledků modelových výpočtů míru ovlivnění kvality ovzduší jedním nebo více zdroji znečišťujících látek. Rozptylové studie se zpracovávají na základě závazných metod pro výpočet rozptylu znečišťujících látek v ovzduší. Seznam referenčních metod pro zpracování RS je uveden v příloze č.6 k Nařízení vlády č. 597/2006 Sb. SYMOS 97, AEOLIUS a ATEM Metodika pro SYMOS 97 byla vydána v roce 1998, doplněna 2002 (výpočet NO2 a úprava metody pro výpočet PM10). Rozptylové studie popisují pomocí výsledků modelových výpočtů míru ovlivnění kvality ovzduší jedním nebo více zdroji znečišťujících látek. Rozptylové studie se zpracovávají na základě závazných metod pro výpočet rozptylu znečišťujících látek v ovzduší. Seznam referenčních metod pro zpracování RS je uveden v příloze č.6 k Nařízení vlády č. 597/2006 Sb. SYMOS 97, AEOLIUS a ATEM Metodika pro SYMOS 97 byla vydána v roce 1998, doplněna 2002 (výpočet NO2 a úprava metody pro výpočet PM10).

Obsah rozptylových studií 1. Vstupní údaje 2. Metodika výpočtu 3. Výstupní údaje

1. Vstupní údaje a) Charakteristika zdroje – stavební, provozní, emisní charakteristika zdroje; umístění zdroje. b) Obecná charakteristika lokality geografická a topografická část (mapa).

c) Klimatické a meteorologické charakteristiky území - větrná růžice – graf, tabulka, četnost výskytu jednotlivých tříd stability a tříd rychlosti větru vzhledem k rozptylovým podmínkám v atmosféře – zdroj: ČHMÚ. d) Lokalizace závodu – ve vztahu k územním charakteristikám a obytné a jiné zástavbě (mapa). e) Imisní charakteristika lokality – imisní pozadí dané lokality, resp. stávající znečištění bez realizovaného plánovaného zdroje.

2. Metodika výpočtu a) Metoda, typ modelu – popis pracovního postupu, metodiky; u závazné nebo referenční metodiky stačí její krátká charakteristika bez vzorců. U jiné metodiky musí být tento popis podrobnější, aby bylo možno provést porovnání se závaznou metodikou a odůvodnit, proč nebyla použitá závazná nebo referenční metodika. b) Referenční body – výběr a způsob umístění, odůvodnění výběru, dostatečná výpočtová oblast. c) Imisní limity – uvedení platných imisních limitů, popř. jiných doporučených hodnot, s kterými se ve studii pracuje.

3. Výstupní údaje a) Typ vypočtených charakteristik – krátkodobé, dlouhodobé, maximální, průměrné – tj. 1hod. maximální koncentrace, 24hod. koncentrace, roční průměrná koncentrace, 8hod. koncentrace b) Prezentace výsledků v tabulkové formě v případě výpočtu pro jednotlivé vybrané referenční body. Pokud je výpočet prováděn v pravidelné síti referenčních bodů, lze výsledky v tabulkové formě přiložit k RS na CD. Zde je nutné číslo referenčního bodu doplnit jeho souřadnicemi.

c) Kartografická interpretace výsledků na vyžádání objednavatele je nutno pracovat se SW GIS, mapové podklady pro interpretaci by měly obsahovat výškopis (např. topografická mapa) a zástavbu; předpokládá se dodržení základních kartografických zásad (legenda, měřítko, srozumitelné popisky).

d) Diskuse výsledků - zahrnující zhodnocení příspěvku plánovaného zdroje k imisní zátěži v území; srovnání s limitními hodnotami viz bod 2, písm. c). Velmi důležitou součástí je zahrnutí imisního pozadí do celkového hodnocení vlivu zdroje na znečištění ovzduší v dané lokalitě. e) Závěr

Seznam literatury Metodický pokyn Odboru ochrany ovzduší MŽP ČR – Věstník MŽP ČR, částka 4, 2003 Dodatek č. 1 k Metodickému pokynu Odboru ochrany ovzduší MŽP ČR – Věstník MŽP ČR, částka 4, 2003 Rozptylové studie látek znečišťujících ovzduší – pracovní materiál semináře, 2008 http://portal.chmi.cz www.mzp.cz

janatova@chmi.cz