Úlevy pro plátce pojistného na sociální zabezpečení ke zmírnění dopadů hospodářské krize Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přehled právních předpisů
Advertisements

EVROPSKÝ FOND REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Placení daní I Mgr. Karel Šimek
Ochrana věřitelů v zákonu o obchodních korporacích
Témata k řešení volební období 2010 – 2014 Jiří JANEČEK poslanec SOCIÁLNÍ BYDLENÍ. PŘEDLUŽENÍ.
Mezinárodní insolvenční právo– základní principy v EU
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Řešení protisoutěžních opatření ze strany orgánů veřejné moci Mgr
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR 170. Žofínské fórum.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Řešení protisouztěžních opatření orgánů.
Hospodářská úprava lesa Legislativa Bezpečnost osob a majetku.
Organizace sociální správy
Registr dlužníků státu
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Soukromé prosazování soutěžního práva v České republice Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 12.
 zastupitelstvo,  rada,  hejtman  ředitel krajského úřadu.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Správa místních poplatků v prostředí daňového řádu – první zkušenosti
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Kartel jako trestný čin v České republice Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 12. listopadu 2008,
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Ještě jedna novela OHS Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 11. listopadu 2008, Brno.
Pojistné na sociální zabezpečení (a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti)
Pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Pojem likvidace, její zahájení a ukončení
POJISTNÉ NA SOCIÁLNÍM ZABEZPEČENÍ Zákon č. 589/1992 Sb.
Výkon rozhodnutí – obecná část II
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Správa daní a daňové řízení
Správní řízení v oblasti veřejné podpory
Osobní bankrot - Insolvence -
Řízení ve věcech pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti
 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_167.
Exekuční řád po novelách
Úvod do práva sociálního zabezpečení Právo sociálního zabezpečení pro podnikatele a zaměstnavatele Vysoká škola Karlovy Vary, o. p. s. Mgr. Ilona Kostadinovová.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Právní procesy.
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Insolvenční zákon Insolvenční zákon Od 1. července 2007 začala v České republice platit nová právní úprava řešící problémy.
Pojistné na sociální zabezpečení (a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti)
Řízení ve věcech důchodového a nemocenského pojištění
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Podnikání v oboru družstevního peněžnictví a jeho efektivnost ESFS Řízená konzultace 15. Prosince 2006.
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
Pohledávky obcí 2015 Ing. Michal Obrusník. Pohledávka jako majetek obce § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, uvádí základní povinnosti obcí při hospodaření.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Placení daní a daňová exekuce Michal Radvan. Základní termíny Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Daňový dlužník.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Struktura soudů v ČR.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Insolvence, konkurz, exekuce Ročník / obor studia:II.
Vymáhání daní Základy finančního práva Olga Sovová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 5. února 2010 Praha.
Pracovní právo pro veřejné správu Prameny práva Vznik pracovního poměru.
Vodohospodářské aktuality
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Správa sociálního zabezpečení
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Novela zákona o místních poplatcích
Správa daní 3. přednáška Michal Radvan
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
Legislativní pravidla vlády II - věcný záměr, návrh zákona
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Právo sociálního zabezpečení
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Zadávání veřejných zakázek na pomezí práva soukromého a veřejného
Transkript prezentace:

Úlevy pro plátce pojistného na sociální zabezpečení ke zmírnění dopadů hospodářské krize Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí

Opatření spočívají zejména v citlivém přístupu okresních správ sociálního zabezpečení (OSSZ) k plátcům pojistného na sociální zabezpečení v přechodném období krizového stavu. Jedná se o tyto oblasti: I.Povolení splátek na dlužné pojistné a penále I.Promíjení penále

I. Povolení splátek na dlužné pojistné a penále Právní úprava neumožňuje povolení odkladu placení pojistného. V kompetenci Okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ) je na žádost dlužníka povolit splátky na dlužné pojistné a penále. OSSZ budou vycházet maximálně vstříc potřebám dlužníka, který se dostal do obtíží z důvodu krizového vývoje, při povolování splátek a při jejich zachování. Význam pro dlužníka má toto opatření zejména v tom, že dluh ve splátkovém režimu není vymáhán, zejména není dlužníkovi obstaven účet, má nadále prostředky k podnikání.

I. Povolení splátek na dlužné pojistné a penále Citlivost přístupu OSSZ bude spočívat v tom, že nebude splátky rušit z důvodu, že nebylo zaplaceno ve správné výši běžné pojistné nebo splátka stanoví na začátek období nízkou výši splátek bude využívat možnost rozložit splátky na celé období 36 měsíců, které stanoví zákon o pojistném jako maximální dobu pro splacení dluhu ve splátkovém režimu

II. Promíjení penále V kompetenci orgánů sociálního zabezpečení (Okresní správa sociálního zabezpečení, Česká správa sociálního zabezpečení, Ministerstvo práce a sociálních věcí) je i promíjení penále. Všechny tyto orgány budou postupovat jednotně při promíjení penále, které naběhlo z pojistného dlužného z důvodu nepříznivého dopadu na plátce pojistného; takové penále bude prominuto.

II. Promíjení penále Vzhledem k tomu, že penále, které bylo prominuto, je veřejnou podporou, lze prominout penále podle pravidel EU jen do výše eur v posledních 3 letech (pro některá odvětví platí výjimka, kdy veřejnou podporu nelze vůbec poskytnout, například podniku v obtížích, nebo v mnohem nižší částce, například v zemědělství). Úřad na ochranu hospodářské soutěže, v souladu s opatřením EU, připravuje opatření, podle něhož bude možno poskytnout podniku, který se dostal do obtíží po , poskytnout veřejnou podporu až eur.

II. Promíjení penále  Na Ministerstvu práce a sociálních věcí bude o promíjení penále rozhodovat Komise pro promíjení penále. Komise rozhoduje v případech, činí-li dluh na penále více než 1 milion Kč. Tato komise bude postupovat při rozhodování o prominutí penále obdobně jako budou postupovat OSSZ. Penále naběhlé z důvodu krizového vývoje bude promíjeno zcela.

III. Postup podle insolvenčního zákona nepodávat iniciativně návrhy na zahájení insolvenčního řízení vydat vždy souhlas s návrhem soudu na moratorium postupovat v jednotlivých případech při řešení úpadku reorganizací tak, že OSSZ budou tyto případy vždy konzultovat s ČSSZ aby s vymáháním pohledávek exekutorem byl vždy vyžádán souhlas ČSSZ Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas uložil ředitelce ČSSZ vydat příkaz, podle něhož OSSZ a ČSSZ realizují výše uvedené přístupy k plátcům pojistného, a zároveň se ukládá v souvislosti s postupem podle insolvenčního zákona

Děkuji za pozornost