Výživa pro život Dospělost a pozdní věk Výživa pro život Průměrná délka života - průměrný věk úmrtí Délka života - nejvyšší doložený věk, kterého se.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Psychosomatické obtíže u dětí a adolescentů
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Zákon o sociálních službách
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Těhotenství, dětství a dospívání
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Stárnoucí muž a LOH syndrom (Late Onset of Hypogonadism)
„EU peníze středním školám“
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
POHYBOVÁ SOUSTAVA SVALY
Komunitní péče.
MENTÁLNÍ ANOREXIE.
Anorexie Denisa Kandlová 2.HC.
Nemoc AIDS v Africe.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
D EGENERATIVNÍ ONEMOCNĚNÍ MOZKU Zpracovaly Zlata Adamušková Miroslava Divišová Michala Priatková.
Fyziologické aspekty stárnutí
IMMUBLEND.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Péče o seniory.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Duševní zdraví a psychohygiena
PÉČE O SENIORY OLGA BÜRGEROVÁ.
Downův syndrom ( genetické choroby člověka )
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
(Presenium) Jiří Vítovec
Psychologické aspekty zdraví
Teorie vzdělávání dospělých
Biologické, psychologické a sociální dimenze
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Didaktická část diplomové práce
TROJLÍSTEK DOKTORA KUČERY
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_334_Vlivy prostředí na zdraví člověka Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Definice, základní pojmy
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
CYSTICKÁ FIBRÓZA CYSTICKÁ FIBRÓZA (CF) závažné geneticky podmíněné onemocnění.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Kateřina Janovská.  Populace stárne  Rodí se málo dětí  Staří lidé žijí déle  Muži umírají dřív  „ Musím déle pracovat“  „Nebude na důchody“  „Bude.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_34_01_ontogeneze jedince.
Druhy změn ve vývoji.  Během života nastává mnoho životních změn změn  Změny můžeme rozdělit do čtyř základních skupin základních skupin  Tyto změny.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_01 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluZdraví a jeho podmínky Anotace Žák.
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
NA POHYB BYCHOM MĚLI PAMATOVAT I KDYŽ ZAPOMÍNÁME
VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny rostlinného původu
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Metabolismus (přeměna látek a energií) Výživa U/49
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Teorie vzdělávání dospělých
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ukazatel naděje na dožití právě narozeného dítěte
Stres a jeho zvládání.
Výživa.
Co je to zdravá výživa ?
Rekreace a věk Miroslav Kyselý.
Transkript prezentace:

Výživa pro život Dospělost a pozdní věk

Výživa pro život Průměrná délka života - průměrný věk úmrtí Délka života - nejvyšší doložený věk, kterého se člověk kdy dožil Dožití - počet let, kterých se daná osoba podle očekávání ještě dožije

Pozorování starších dospělých Kvalita života Zdravé návyky –Fyziologický věk –Chronologický věk

Proces stárnutí Stres –Reakce na stres Fyziologické změny –Tělesná váha –Tělesná skladba Sarkopenie — ochabování svalů vzpěračů, které může doprovázet proces stárnutí

Proces stárnutí Fyziologické změny –Imunitní systém –Zažívací trakt –Dysfagie—problémy s polykáním –Ztráta chrupu –Ochabování smyslů a jiné fyzické změny

Proces stárnutí Další změny –Psychologické změny –Ekonomické změny –Sociální změny

Energetické a výživové potřeby starších dospělých

Vitamín B12 Zvýšený přísun vitamínu B12 může být s přibývajícím věkem žádoucí Tělo je stále obtížněji schopno oddělit vitamín B12 od bílkoviny úměrně tomu, jak ubývá množství HCl v těle.

Obavy starších dospělých spojené s výživou Artritida –Osteoartritida –Revmatický zánět –Léčba Katarakt a makulární (skvrnitá) degenerace Mentální funkce

Mentální funkce u stárnoucího dospělého Senilní demence Alzheimerova choroba

Risk