Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava
Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana Kašpárková Datum vytvoření: Šablona VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, oběhová soustava Ročník: 8.

2 Anotace: DUM je určen k názornému vysvětlení nebo pro shrnutí probíraného učiva.

3 Oběhová soustava - skládá se ze 3 samostatných součástí 1. systém cév
2. krev 3. srdce krevní cévy: tepny vedou zpravidla krev okysličenou – ze srdce (plicní tepny neokysličenou) žíly vedou zpravidla neokysličenou krev - do srdce (plicní žíly okysličenou) vlásečnice zajišťují výměnu látek a dýchacích plynů mezi krví a tkáněmi a také mezi krví a plícemi

4 krev - je červená, neprůhledná tekutina, množství krve u dospělého člověka: 4 – 5 litrů (ženy), 5 – 6 litrů (muži) funkce: 1. transport kyslíku, oxidu uhličitého, živin, zplodin látkové přeměny, vitamínů, hormonů 2. udržuje stálou tělesnou teplotu 3. obrana organismu složení: krevní plazma červené krvinky (hemoglobin) bílé krvinky krevní destičky krevní skupiny A, B, AB, O (Jan Jánský)

5 složení krve bílé krvinky (leukocyty). Tyto buňky jsou nezbytné v boji proti infekcím a proti rakovinným buňkám, uplatňují se také u alergií. Celkový počet bílých krvinek ve zdravém těle se pohybuje mezi 3 až 11 tisíci na mikrolitr krve. Vyvíjejí se v kostní dřeni a vyplavují se do krve. červené krvinky (erytrocyty). Jejich počet se pohybuje mezi 4,2 až 5,9 miliony v jednom mikrolitru krve. Délka života červené krvinky se pohybuje kolem 120 dnů. Vznikají v červené kostní dřeni a zanikají ve slezině. Červené krvinky odpovídají za červenou barvu krve. Ta je dána obsahem krevního barviva hemoglobinu, které váže v plicích kyslík a předává jej buňkám celého těla. krevní destičky (trombocyty) jsou důležitá tělíska. Jejich úlohou je zástava krvácení po poranění cévy. Nejsou to buňky, protože nemají jádro. Počet se pohybuje mezi 180 až 400 tisíci v jednom mikrolitru krve. Destička žije průměrně jen 3 až 5 dnů. krevní plazma je nažloutlá tekutina, tvoří 55% lidské krve a sama je z 90% tvořena vodou.

6 krevní skupiny Výskyt v Evropě: A: 45 %, B: 16 %, AB: 6 %, 0: 33 %
V jiných částech světa se zastoupení výrazně liší. (autor: Malmstajn) Odkaz na stránku o krevních skupinách:

7 Kdo komu může darovat krev?
Á R C E 0- + 0+ B- B+ A- A+ AB- AB+ P Ř Í J E M C E + a – je tzv. Rh faktor

8 Dědičnost krevních skupin
O T E C M A T K A A B AB 0, A 0, B A, B 0, A, B, AB A, B, AB

9 Oběhová soustava Zápis do sešitu:
- skládá se ze 3 samostatných součástí 1. systém cév 2. krev 3. srdce krevní cévy tepny vedou zpravidla krev okysličenou – ze srdce (plicní tepny neokysličenou) žíly vedou zpravidla neokysličenou krev - do srdce (plicní žíly okysličenou) vlásečnice zajišťují výměnu látek a dýchacích plynů mezi krví a tkáněmi a také mezi krví a plícemi krev funkce: 1. transport kyslíku, oxidu uhličitého, živin, zplodin látkové přeměny, vitamínů, hormonů 2. udržuje stálou tělesnou teplotu 3. obrana organismu složení: krevní plazma červené krvinky (hemoglobin) – přenos kyslíku a oxidu uhličitého v těle bílé krvinky – obranyschopnost organismu proti choroboplodným zárodkům a cizorodým látkám krevní destičky – srážlivost krve krevní skupiny A, B, AB, O (Jan Jánský)

10


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava"

Podobné prezentace


Reklamy Google