Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tělní tekutiny a oběhová soustava obratlovců

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tělní tekutiny a oběhová soustava obratlovců"— Transkript prezentace:

1 Tělní tekutiny a oběhová soustava obratlovců
Filip Bordovský

2 Tělní tekutiny Význam tělních tekutin:
Zapsat do sešitu! Význam tělních tekutin: rozvádí látky (živiny, kyslík) po celém těle, odvádějí zplodiny a obsahují obranné látky. Krev se pohybuje v uzavřené oběhové soustavě. Míza vzniká z tkáňového moku a je odváděna mízními cévami do krve (krevního oběhu).

3 Složení krve Tepna Krevní sedimentace Bílé krvinky Krevní destičky
Červené krvinky

4 Složení krve: Krevní plazma Krevní buňky:
Zapsat do sešitu! Krevní plazma Krevní buňky: červené krvinky – přenášejí kyslík bílé krvinky – zajišťují imunitu (obranyschopnost organismu) krevní destičky – zastavují krvácení Hemoglobin: krevní barvivo v červených krvinkách, umožňuje na sebe vázat kyslík!

5 Oběhová soustava Zapsat do sešitu! Obratlovci mají uzavřenou cévní soustavu, kterou tvoří: krev, srdce a cévy. Cévy dělíme na: Tepny – silné a pružné Žíly – obsahují chlopně Vlásečnice – jsou nejtenčí a umožňují přestup látek z krve do tkání a zpět.

6 Schéma oběhové soustavy

7 Srovnání stavby OS obratlovců

8 Srdce Srdce pracuje jako tlaková pumpa na 2 doby (stah a uvolnění)
Zapsat do sešitu! Srdce pracuje jako tlaková pumpa na 2 doby (stah a uvolnění) Srdce ryb: je dvoudílné 1+1 (předsíň + komora), tlak krve je malý Srdce obojživelníku: je trojdílné 2+1 (pravá a levá předsíň + společná komora), je vytvořen plicní oběh, okysličená krev se v komoře mísí s neokysličenou. Srdce plazů: je trojdílné 2+1(pravá a levá předsíň + společná komora), komora je ale částečně rozdělená přepážkou na dvě poloviny, takže míchání okysličené a neokysličené krve je minimální. Srdce ptáků a savců: je čtyřdílné 2+2 (pravá a levá předsíň a pravá a levá komora), velký tělní oběh a plicní oběh je dokonale oddělen, v tepnách je velký tlak krve.

9 2 dílné srdce ryb (schéma)
Předsíň Komora

10 4 dílné srdce savců (lidské srdce)


Stáhnout ppt "Tělní tekutiny a oběhová soustava obratlovců"

Podobné prezentace


Reklamy Google