Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb"— Transkript prezentace:

1 Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Řízení sociálních služeb DROGOVÁ ZÁVISLOST Mgr. Irena Kudláčková

2 - tendence k experimentování s rizikem
VZNIK DROGOVÉ ZÁVISLOSTI Riziko je nejvyšší v období dospívání - tendence k experimentování s rizikem - chybí zkušennost a náhled na vlastní zranitelnost - odmítání hodnot a životního stylu dospělých Drogová závislost vzniká mnohem rychleji, než závislost na alkoholu.

3 1) Fáze experimentování a občasného užívání Impulzem může být:
Fáze vývoje vzniku drogové závislosti 1) Fáze experimentování a občasného užívání Impulzem může být: - nuda, zvědavost, potřeba něčeho nového, vzrušujícího, zakázaného - móda - sociální model – lidé, kteří užívají drogu jsou pro adolescenta atraktivní. - zátěžová situace – problém, s níž si neví rady – únik. V této fázi droga vyvolává žádoucí pocity uvolněnosti, štěstí, sebejistotu, zbavuje úzkosti, strachu a nejistoty.

4 2) Fáze pravidelného užívání
- Čím častěji se droga užívá, tím dochází ke stereotypnosti chování. - Jedinec nezapírá, že bere, ale popírá riziko svého jednání. - Nechce si připustit celkovou závažnost a přesvědčuje sebe a okolí, že má vše pod kontrolou – iluze kontroly - Změny chování a úbytek zájmů.

5 3) Fáze návykového užívání
- Lhostejnost k čemukoliv, co se netýká drog. - Ztráta motivace, změna hodnot. - Nesnaží se svůj návyk skrývat, přestává mu záležet na mínění druhých, rozbíjí vztahy s vrstevníky, s rodinou, ztráci svou profesní, studijní roli i mnohé další - Objevují se výčitky svědomí, ale již není schopen s tím nic udělat.

6 - Buď ji akceptuje jako trvalou součást jeho života,
- V této fázi už droga nepovznáší, ale o to je víc potřebná, už se bez ní neobjede. - Buď ji akceptuje jako trvalou součást jeho života, nebo se jí chce zbavit.... V této fázi se mnozí snaží přestat, ale většinou to nejde. Zátěž spojená s komplexní přeměnou životního stylu je tak velká, že ji zvládne jen malá část závislých.

7 - Drogově závislý se stává zcela nespolehlivý a bezohledný
4) Fáze terminální - Fyzické, psychické i sociální poškození. - Úpadek osobnosti a rozpad sociálních vazeb – udržují se jen kontakty s lidmi, co také berou... - Drogově závislý se stává zcela nespolehlivý a bezohledný - Jediný zájem je získat drogu a je jedno jak (krást, prostituovat....)

8 poškození ledvin, jater, trávicího traktu, pankreatu,
PSYCHICKÉ A TĚLESNÉ DŮSLEDKY poškození ledvin, jater, trávicího traktu, pankreatu, cévního systému, CNS riziko infekce hepatitidou a HIV Změna zevnějšku člověka: - nápadné vyhubnutí, devastace cévního systému – vpichy se mohou měnit v abscesy - tělesné chátrání, přestává o sebe dbát,...

9 - vztahovačnost, paranoia - úzkost, deprese
Emoční prožívání - nepřiměřené reakce - afekty - vztahovačnost, paranoia - úzkost, deprese Kongnitivní procesy - zhoršení koncentrace pozornosti - zhoršení paměti - změna vnímání a zpracování informací - demence

10 - jiná hiearchie hodnot - nedostatek vůle k překonání potíží
Motivace a hodnoty - jiná hiearchie hodnot - nedostatek vůle k překonání potíží - nedostatek sebeovládání - není budoucnost, výhledy do budoucna... Změna chování - extrémní aktivizace, nebo naopak útlum - celkově klesá výkonnost

11 Návyk na drogu se mění v životní styl.
Výrazně jej ochuzuje. Život člověka se orientuje jen na obstarání drogy a její aplikaci. Osobnost drogově závislého postupně upadá - mění se osobnostní vlastnosti.

12 Informační zdroje: Tichý, Michal: Práce se sociálně neadaptovanými klienty. Ostrava, 2007. Nešpor, Karel: Návykové chování a závislost. Portál. Praha, 2000


Stáhnout ppt "Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb"

Podobné prezentace


Reklamy Google