Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁSILÍ V RODINĚ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁSILÍ V RODINĚ."— Transkript prezentace:

1 NÁSILÍ V RODINĚ

2 aktuální problém diskuse prozeny.cz

3 PROJEVY A FORMY NÁSILÍ KOMBINACE fyzické psychické sexuální

4 FYZICKÉ NÁSILÍ - bití rukama, předměty, kopání, tahání za vlasy, používání nástrojů s cílem zranit, způsobit bolest. PSYCHICKÉ NÁSILÍ - ponižování, vzbuzování strachu, posmívání s upozorňováním na nedostatky druhého, přehlížení, záměrné jitření citlivých nebo takzvaných "slabých míst", na kterých jsou partner nebo partnerka zvlášť zranitelní, znehodnocování osobnosti partnera nebo partnerky.

5 EMOCIONÁLNÍ NÁSILÍ - zaměřeno na osoby, zvířata i věci, ke kterým má oběť vytvořen citový vztah - velmi často děti jako prostředek nátlaku - širší rodina oběti - agresor výhrůžky uskuteční SEXUÁLNÍ NÁSILÍ - vynucování sexuálního styku proti vůli druhého partnera nebo násilím, případně pod pohrůžkou. K sexuálnímu násilí patří také zavádění takových sexuálních praktik, které jsou druhému partnerovi nepříjemné nebo je odmítá.

6 SOCIÁLNÍ NÁSILÍ orientováno na sociální prostředí oběti, která je často izolována od vnějšího světa, nesmí se stýkat s rodinou, kamarády, je kontrolována a mnohdy je jí zakazováno i docházet do zaměstnání. Tím je udržována v naprosté závislosti na partnerovi, rychle ztrácí kontakt s reálným světem, chybí jí srovnání, což u ní vede k deformaci vnímání normality a v konečném důsledku je odtržena od případné pomoci zvnějšku. EKONOMICKÉ NÁSILÍ - oběť zcela odkázána na finanční prostředky agresora, a to i v případech, že sama vydělává.( jeden bankovní účet) - týká se i základních potřeb oběti ( jídlo, ošacení, bydlení , zákaz docházení do zaměstnání, nechávání se doprošovat o peníze, kontrolu vydávání peněz a požadování vyúčtování i nepatrných částek, odmítání financovat stravu, platit nájem, poskytovat ošacení, odebírání peněz)

7 KATEGORIE OBĚTÍ ženy děti muži senioři

8 Nejčastější oběti – ženy 40-49 let
Zdroj : centrum Rosa,o.p.s. : Nejčastější oběti – ženy let Nejčastější věk pachatele – 45 – 54 let

9 Příčiny: porucha osobnost duševní porucha pachatele stres promyšlená motivace za účelem dosažení poslušnosti ženy alkohol, drogy

10 Následky: dlouhodobé deprese úzkost pokus o sebevraždu závislosti TRANSGENERAČNÍ PŘENOS


Stáhnout ppt "NÁSILÍ V RODINĚ."

Podobné prezentace


Reklamy Google