- teorie a praxe badatelsky orientovaného vyučování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CLIL Content and Language Integrated Learning
Advertisements

Environmentální výchova pro základní školu
7. února 2013 RNDr. Dominik Dvořák, Ph.D.. Ke změně musí dojít souběžně na všech úrovních systému Následující poznámky se týkají převážně makro (národní.
Matika krokem  Proč? - motivy vzniku
Příprava učitelů na Přírodovědecké fakultě UP v Olomouci
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních školách CZ.1.07/1.1.07/
PT – obecná charakteristika
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Vzdělávání a jeho kategorie
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
AV stručná prezentace.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
XII. ročník konference ČAPV
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
Aktivizující prvky při výuce F na ZŠ
2. Veletrh nápadů učitelů chemie Tábor
Didaktické testy doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Didaktické zásady výuky přírodopisu
Metody a organizační formy při výuce fyziky Jiří Tesař.
Využití zprostředkovaného učení ve výuce 1. třídy základní školy
Kompetence žáka – absolventa Ing. Dana Juchelková
Badatelské mimoškolní aktivity jako příležitost k identifikaci a rozvoji nadání i obohacení výuky Vojtěch Tutr.
Didaktika přírodopisu 2
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Nonverbální úlohy Jiří Tesař. Výuka fyziky na ZŠ - zamyšlení  Fenclová, J.: Didaktické myšlení a jednání učitele fyziky: „Jeden učitel položí v jedné.
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
VÝUKOVÉ METODY Přehled.
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Aktivizující metody výuky ve výuce biochemie:
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Michaela Ožanová Adéla Gajdečková
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Úlohy pro rozvoj přírodovědné gramotnosti
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Didaktika přírodopisu 2 Mgr. Libuše VODOVÁ Katedra biologie PdF MU.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Trendy ve fyzikálním vzdělávání na základních školách a na gymnáziu Josef Janás Katedra fyziky PdF MU [ Současné trendy našeho základního a středního školství.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
Didaktika geografie.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
P1 DIDAKTIKA FYZIKY -didaktická komunikace a její aplikace ( ) 1.1 Úvodní poznámky Různorodost názvů - Metodika fyziky (návod pro výuku, 19.
Učitelská praxe 2 Mgr. Libuše VODOVÁ,Ph.D Katedra biologie PdF MU.
7. STRUKTURA ODBORNÉHO TEXTU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
JAK REAGUJÍ UČITELÉ 1. STUPNĚ NA ZAVÁDĚNÍ ZÁKLADŮ INFORMATIKY DO VÝUKY ICT Jiří Vaníček Jihočeská univerzita, Pedagogická fakulta DidactIG Liberec 5. 2.
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Umělecký styl On-line diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové Vyučující: Mgr. Lenka Krejsová.
Autor: Linda Dufková Vedoucí práce: PhDr. Pavla Kovářová, Ph. D.
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Vzdělávací cíle Bloomova taxonomie
Konflikt, koření života
Neživá příroda ve výuce přírodopisu
VÝZNAM DEMONSTRAČNÍHO POKUSU VE VÝUCE CHEMIE
Kurikulum: obsah školní edukace
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
Práva dítěte Výchova k občanství
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Rozvoj čtenářské a digitální gramotnosti ve výuce chemie
Transkript prezentace:

- teorie a praxe badatelsky orientovaného vyučování Badatelsky orientovaná výuka ve školním a neformálním vzdělávání CZ.1.07/2.3.00/45.0035 „Učíme badatelsky“ - teorie a praxe badatelsky orientovaného vyučování RNDr. Renata Ryplová, Ph.D. Katedra biologie , Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Co je to BOV? Badatelsky orientované vyučování ( BOV) - moderní trend ve výuce vycházející z teorie pedagogického konstruktivismu, uplatňovaný v posledních letech především v přírodovědných oborech ( ale nejen v nich) Učitel nepředkládá žákovi učivo „v hotové podobě“ výkladem K poznatkům žáci dospívají vlastním objevováním, bádáním, pod vedením učitele. Jejich postup je proto podobný klasickému vědeckému ( tedy „badatelskému“) postupu. Bádání – z angl. „inquiry“

Učitel vede, žák objevuje! Na počátku výuky stojí „badatelská otázka“ Úlohou učitele je žáky motivovat k bádání a v roli rádce, kouče, je provést řešením problému, usměrňovat, korigovat, vhodně směrovat v jejich aktivitách tak, aby sami vyvodili a prezentovali své závěry. Žákovské znalosti jsou tak vytvářeny cestou řešení problému a systémem kladených otázek s důrazem na komunikační aparát Učitel zprostředkuje žákovi porozumění tématu

Historie BOV První zmínky již počátkem 60. let minulého století – odborníci poukazují na to, že narůstají množství poznatků již nelze zvládnout pouhým pamětním učením a je proto potřeba změnit metody výuky, snaha o zefektivnění výuky V reakci na to se tento způsob výuky objevuje nejprve v USA, od r.1996 je součástí tzv. vzdělávacích standardů, podrobně propracovaná metodika, učebnice. V Evropě po r. 2004 napříč zeměmi EU. V Čechách některé aktivizující metody uplatňované v minulosti částečně naplňovaly cíle BOV - např. heuristická metoda, řešení problémů, projektová výuka, učení v životních situacích apod.

Proč BOV ? V Čechách nástup BOV jako reakce na výsledky výzkumu PISA 2006 – krize v přírodovědném vzdělání v zemích EU Nezájem mladé generace o přírodovědné a technické obory V ČR navíc malá schopnost rozpoznání problému a řešení problémových situací prostřednictvím uplatňování vědeckých důkazů Nutno změnit přístup k výuce - jedno z možných řešení BOV ( dobré zkušenosti ze zahraničí, např. USA, Německo)

Typy BOV a) potvrzující bádání – otázka i postup jsou studentům poskytnuty, výsledky jsou známy, jde o to je vlastní praxí ověřit b) strukturované bádání – otázku i možný postup sděluje učitel, studenti na tomto základě formuluji vysvětlení studovaného jevu c) nasměrované bádání – učitel dává výzkumnou otázku, studenti vytvářejí metodický postup a realizují jej d) otevřené bádáni – studenti si kladou otázku, promýšlejí postup, provádějí výzkum a formulují výsledky. (Janík a Stuchlíková, 2010)

BOV se uplatňuje především v přírodovědných oborech – matematika, fyzika, biologie, geologie, ale objevuje se i v oborech humanitních – dějepis, výuka jazyků V každém oboru nutno zvážit vhodnost tématu pro výuku BOV!

Očekávané přínosy BOV - vzbuzení zájmu o probírané téma - aktivizující metoda - rozvoj kritického myšlení - zlepšení komunikačních dovedností - schopnost rozpoznání problému, formulace, analýzy dedukce - pochopení souvislostí - snadnější zapamatování nových poznatků ( co sám objevím, lépe si pamatuji) - schopnost prezentace vlastních závěrů

Možné problémy Limitace rozvrhem a časovou dotací předmětu - časová náročnost, obavy učitelů o zvládnutí objemu učiva Náročná příprava na výuku Materiální vybavení školy Předpoklady žáků pro BOV (dosavadní „badatelské“schopnosti a dovednosti žáků) – badatelská třída Správné pochopení BOV učitelem

Metodický postup při přípravě na výuku formou BOV 1. Stanovení cílů výuky Co chci, aby žáci pochopili a hlavně , aby si zapamatovali až opustí učebnu? 2. Determinace žákovských kompetencí Jak zjistím, že žáci se opravdu naučili? 3. Vlastní naplánování badatelsky orientovaného výukového celku podle “ Osnovy“.

1. Stanovení cílů výuky Co chci, aby žáci pochopili a hlavně , aby si zapamatovali až opustí učebnu? A. Formulace "velkých ( nosných, zastřešujících) myšlenek" , které není nutno žákům přímo sdělovat, ale jejich naplnění plánovanou výukou sledovat ( návaznost na RVP) B. Vyvození několika zásadních otázek směřujících k naplnění velkých myšlenek. Formulace vlastních, badatelských otázek, na jejichž vytváření se mohou žáci podílet, event. je i samostatně vytvářet. Zásadní otázky obsahují pojmy, které je potřeba pochopit a děje , kterým je potřeba porozumět. Formulace z pohledu kritického myšlení, zkoumání platnosti, testování hypotéz.

2.Determinace žákovských kompetencí Jak zjistím, že žáci se opravdu naučili? Výběr vhodné aktivity, dokladující stupeň žákova pochopení a dosažení vytčených cílů její zařazení do plánované výuky. Příklady vhodných aktivit ( nutno volit s ohledem na věk žáků a vyučované téma) : ústní prezentace, samostatné provedení experimentu nebo jenom stanovení jeho metodiky, vytvoření posteru, grafu, nakreslení mapy, zodpovězení kvízových otázek….. Příklady jednoduchých otázek, které pomohou učiteli zhodnotit žákovo pochopení a poskytnou mu zpětnou vazbu jsou např. Proč je tomu tak?, Jak to můžeme vysvětlit?, Jak to můžeme ověřit? Jak to vlastně funguje? Dává to smysl? Kde se s tím můžeme ještě setkat? Jak se to projevuje v  našem každodenním životě, v našem okolí?...

Osnova „Badatelského výukového celku“ Motivace Získávání informací, studium různých zdrojů Vyvozování otázek a výběr vhodné výzkumné otázky Sestavení hypotézy Plánování postupu ověření hypotézy Ověření hypotézy, zápis výsledků Vyhodnocení výsledků a vyvození závěrů Hledání souvislostí vyvozených závěrů s dalšími fakty, problémy, okolním světem Prezentace závěrů

V přírodních vědách je BOV ideálně spjato s experimentem (není ale nutnou podmínkou ). Výukový celek BOV však není klasickou hodinou laboratorních či terénních pokusů nebo demonstrací, kdy na začátku hodiny učitel zadá žákům téma, seznam pomůcek a sdělí metodiku provádění experimentů na jejichž základě pak v závěru hodiny vyvozuje závěry a hodnotí. Naopak. Praktická úloha vyplývá z úvodního přemýšlení o tématu, je řešením badatelské otázky.

Ukázky badatelské výuky v přírodopisu 1. Transport látek přes membránu 2. Energetický metabolismus rostlin 3. Morfologie listu

Nácvik tvorby badatelské lekce

Možné zdroje inspirace BOV Náměty pro výuku - škola BOV katedra biologie Pedagogické fakulty JU v Českých Budějovicích http://home.pf.jcu.cz/~bov/ Náměty pro výuku – sdružení Tereza http://badatele.cz/cz

Použité zdroje: EASTWELL, P. Inquiry learning: Elements of confusion and frustration. The American biology teacher, 2009, roč. 71, č. 5, s. 263–264. Janik, T. & Stuchlikova, I. (2010). Current Trends and Tendencies in Field Didactics. Scientia in educatione,  1(1), pp. 5 – 32., [viewed 2014-03-20], available on line at: http://www.scied.cz - in Czech National Research Council (NRC), (1996). National Science Education Standards; National Academies Press: Washington, DC. OECD, (2007). PISA 2006 Science Competencies for tomorrow’s world. Volume 1: Analysis. Volume 2: Data. , [viewed 2014-12-02] available on line at: http://www.pisa.oecd.org/dataoecd/30/17/39703267.pdf Papacek, M. (2010). Inquiry based science education: A way for the biology education of generations Y, Z, and alpha? Scientia in educatione, 1 (1), pp. 33-49. [viewed 2014-03-20],available on line at: http://www.scied.cz – in Czech Wiggins, G. and Mc Tighe, J.(1998) Understanding By Design. Association for Supervision and Curriculum Development. Alexandria, Virginia.