Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STRATEGIE VIZE Kam chceme dojít? Kde jsme? Co umíme?
Advertisements

Autoevaluace školy z pohledu poradce
Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Kariérové poradenství
Vlastní hodnocení školy
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Jihomoravském kraji Pracovní schůzka koordinátorů ZŠ
Autoevaluace ZŠ Krčín Mgr. Monika Nováková. Úvod Autoevaluace vychází z vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Monitor Projekt Gymnázia Nymburk podpořený z prostředků ESF.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Pedagogická rada
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Hodnocení škol a školských zařízení
Různé role zástupce ředitele školy
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Mgr. Jana Palanská.
Vzájemná hospitační činnost
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Vlastní hodnocení školy
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
Vlastní evaluace školy Autoevaluace z pohledu Gymnázia a SOŠPg Liberec, Jeronýmova 425/27.
Gymnázium, základní škola a mateřská škola Mánesova Sokolov
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
„ VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY “ Základní škola, Liberec, Lesní 575/12
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Nabídka základním školám MSK v roce 2006 Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, příspěvková organizace.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE AUTOEVALUACE SLUŽEB ICT listopad 2006 (c) Radek Maca.
„Umět a znát, abychom si v životě věděli rady“
Vlastní hodnocení školy
Základní škola a Mateřská škola Stařeč, okres Třebíč
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
vlastní hodnocení školy
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
AUTOEVALUACE ZŠ Olomouc, Mozartova 48
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
Autoevaluace školy ZŠ pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami s.r.o. Aviatiků 462, Ostrava-Hrabůvka Mgr. René Macháč.
Rozhodovací procesy.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
Autoevaluace školy RNDr. Irena Přádná Gymnázium F. X. Šaldy Liberec 2007
Rámcové a školní vzdělávací programy
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Vlastní hodnocení školy KA 03/5 Metodická setkávání „Vzdělávací tržiště“ Mgr. Pavlína Karlová.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách „Kvalitní škola“ Základní škola M. Choceňského,
Odloučené pracoviště NAD PLOVÁRNOU Statutární zástupce školy Mgr. Božena Suchánková Vedoucí učitelka Věra Kopečná.
MAP Trutnovsko Vyhodnocení dotazníkového šetření MŠ , Havlovice MAP Trutnovsko.
SPOLEČNÁ ŘEŠENÍ PRO LEPŠÍ UČENÍ reg. č. CZ.1.07/1.1.00/ LOKÁLNÍ STRATEGIE ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ OHROŽENÝCH ŠKOLNÍM NEÚSPĚCHEM v lokalitě ORP Karviná.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
SWOT 3 analýza - MAP pro ORP Kladno Verze Název projektu: Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno Projekt je spolufinancován Evropskou.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Šablony OP VVV a podpora nadání
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB
Komplexní systém hodnocení
První zkušenosti s evaluací
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Základní škola a mateřská škola ANGEL V Praze 12
Transkript prezentace:

Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program Mgr. Dagmar Švárová

Vyhláška č. 15/2005 Sb. – hlavní oblasti vlastního hodnocení školy Podmínky ke vzdělávání Průběh vzdělávání Podpora školy žákům, spolupráce s rodiči, vliv vzájemných vztahů školy, žáků, rodičů a dalších osob na vzdělávání Výsledky vzdělávání žáků Řízení školy, kvalita personální práce, kvalita dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků Úroveň výsledků práce školy, zejména vzhledem k podmínkám vzdělávání a ekonomickým zdrojům

Stanovení cílů pro vlastní hodnocení školy Kde jsme? Kam chceme dojít? Co dělat, aby se to podařilo? Jak se to podařilo?

Nezávislá šetření SCIO – Mapa školy. CERMAT – postoje k připravované státní maturitě. Model CAF.

Dotazník Respondenti – ředitelé středních škol Jihočeského kraje. Cíle: Způsob provádění vlastního hodnocení. Použité metody. Očekávání ředitelů.

Vyhodnocení dotazníků Způsob provádění prvního hodnocení: Pravidelně podle předem stanoveného harmonogramu – 20 škol. Podle časových možností (nepravidelně) – 5 škol. Po skončení školního roku (celé najednou) – 10 škol.

Metody použité při vlastním hodnocení školy SWOT analýza. Anketa, dotazník. Popis výchozího stavu. Model CAF. ISO 9001. Jiné – barvy života, mapa, DAP, SCIO

Odhalení skrytých problémů. Lepší poznání vztahů na pracovišti. Očekávání ředitelů Odhalení skrytých problémů. Lepší poznání vztahů na pracovišti. Upozornění na možné nedostatky. Zvýšení administrativy ve škole. Zlepšení komunikace s rodiči. Zlepšení komunikace se sociálními partnery.

Očekávání ředitelů - 2 lepší poznání vztahů na pracovišti – 15 (8 mužů, 7 žen) zlepšení komunikace s rodiči – 8 (4 muži, 4 ženy) zlepšení komunikace se sociálními partnery – 3 (2 muži, 1 žena) odhalení skrytých problémů – 32 (19 mužů, 13 žen) zvýšení administrativy ve škole – 10 (6 mužů, 4 ženy) upozornění na možné nedostatky – 11 (4 muži, 7 žen) něco jiného – 1 žena (ale své očekávání blíže nespecifikovala)

Význam autoevaluace pro školu Vede ke komplexnímu sebehodnocení Pomáhá pracovníkům lépe poznat sama sebe Je důležité, aby cíle, které si stanovil učitel, byly v souladu s cíli školy.

Nutnost Vlastní hodnocení školy by nikdy nemělo být jen záležitostí vedení školy, ale celého týmu, protože je nutné si uvědomit, že pedagogičtí pracovníci jsou lidé se stejným stupněm vzdělání jako jejich manažéři, často mají vůli podílet se na tvorbě strategie školy a díky své kreativitě mohou přinášet podnětné návrhy.

Poučení pro budoucnost Důkladná příprava na vlastní hodnocení školy. Přesné stanovení jednotných hodnotících kritérií. Týmová spolupráce při vyhodnocování a přijímání závěrů

SOŠ a SOU Milevsko Vlastní hodnocení školy bylo vypracováno na základě SWOT analýzy průběhu vzdělávání ve školním roce 2006/2007 a mělo by se stát odrazovým můstkem pro další činnost školy v budoucnosti, případně ukázat a korigovat směr, kterým by se měla škola ubírat.

Hlavní priority do budoucnosti Další vzdělávání pedagogických pracovníků Příprava kvalitních školních vzdělávacích programů Rozvíjet spolupráci se sociálními partnery Vyřešit výuku odborných předmětů u oboru sociální péče – pečovatelská činnost Pokračovat ve strategii prevence sociálně patologických jevů

Zohledňovat individuální vzdělávací potřeby žáků Zapojit se do vyhlašovaných grantů Zavádět nové metody do výuky, rozšířit využívání IT technologií i mimo hodiny výpočetní techniky V materiálně technické oblasti vylepšovat vybavení školy – vstupní prostory, modernizace vybavení učeben, nové pomůcky. (V případě získání grantu celková modernizace a rekonstrukce) Budovat dobré jméno školy

Závěr Vlastní hodnocení školy by se nemělo stát metlou a bičem školy, ale mělo by být pomocí při rozvíjení kreativity učitelů a otevírání se školy ke společnosti.