Agentura pro sociální začleňování Sociální podnikání - Šance podnikat jinak 9.12.2014 Úřad vlády České republiky nábřeží Edvarda Beneše 4 118 01 – Malá.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Programy na podporu zaměstnanosti podporované strukturálními fondy EU.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Spolupráce statutárního města Ostravy s Agenturou pro sociální začleňování.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
 schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor Úřadu vlády  zmocněnec vlády pro lidská práva  monitorovací výbor Vznik AGENTURY.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Podpora sociálního podnikání ve stávajícím období a příprava na období 2014+
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Agentura pro sociální začleňování Brána k příležitostem Koordinovaný přístup k problematice sociálního vyloučení a strategický plán sociálního.
Příležitosti pro rozvoj předškolního vzdělávání.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Agentura pro sociální začleňování
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
INFORMACE O PŘEDBĚŽNÉ ALOKACI V OP Martin Fraško MAS Naděje o.p.s , MOST.
Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
Setkání s NNO – představení KPSVL 23. duben 2015, Jakub Švec.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
KOORDINOVANÝ PŘÍSTUP K SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝM LOKALITÁM Ing. Helena Petroková Praha,
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Projektové poradenství Agentury pro sociální začleňování Petr Huptych, konzultant pro projekty EU.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Individuální projekt systémový - OP VVV Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami.
Integrovaný regionální operační program
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Místní plán inkluze + OP VVV
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Podpora obcím, které se potýkají se sociálním vyloučením
Spolupráce Žďáru nad Sázavou s Agenturou pro sociální začleňování
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Agentura pro sociální začleňování Sociální podnikání - Šance podnikat jinak Úřad vlády České republiky nábřeží Edvarda Beneše – Malá Strana

Poslání Agentury pro sociální začleňování Agentura je nástroj Vlády ČR k zajištění podpory obcím v procesu sociálního začleňování. Agentura je odbor Úřadu vlády ČR. Pomáhá obcím a místním subjektům zejména v těchto oblastech: - v zajištění služeb na podporu vzdělání, podporu zaměstnanosti, sociálních služeb a sociálního bydlení, a zajištění infrastruktury pro tyto služby - v čerpání prostředků z evropských strukturálních fondů, státního rozpočtu, krajských dotačních programů a dalších zdrojů; - v komunikaci s ústředními orgány státní správy, zejména resorty, které mají sociální začleňování v gesci; z podnětů při práci v lokalitách Agentura formuluje návrhy v oblasti legislativy, dotačních titulů, sociálních politik, apod. Více o Agentuře:

Spolupráce Agentury se Statutárním městem Ostrava Vyjednávání o spolupráci od konce roku 2013 Schválení spolupráce monitorovacím výborem 30. ledna 2014 Zahájení spolupráce Spolupráce vyjednaná na období 3 let s předpokladem dalšího pokračování Kde nás najdete: Nádražní 120, Ostrava, Budeme shromažďovat informace na Cíl spolupráce: Dosažení pozitivní změny v míře vyloučení obyvatel sociálně vyloučených lokalit a ubytoven a zlepšení kvality společenského soužití mezi všemi obyvateli města Ostravy

Definované formy spolupráce Specifika Ostravy: Rozlehlost území a rozsah problému, Statut města Ostravy, rozvinutá diskuse o problematice a vyspělost v řešeních→ specifický a jasně definovaný rozsah spolupráce Definované oblasti spolupráce: Pomoc s potřebnými legislativními změnami a naplňováním vybraných norem Finanční, případně metodická podpora rozvoje stávajících aktivit Finanční a metodická podpora při zavádění nových aktivit Provázání aktivit prostřednictvím plánu

Příležitosti k čerpání ze Strukturálních a investičních fondů v období Operační program Zaměstnanost Operační program Věda, výzkum, vzdělávání Integrovaný regionální operační program

Koordinovaný přístup – základní informace -V programovém období ESIF v rámci priority „Boj s chudobou a sociální začleňování“, více než 20% z alokace ESF věnováno na problematiku sociálního vyloučení -Koordinovaná spolupráce třech operačních programů (OP Z, OP VVV a IROP) a Agentury pro sociální začleňování pro 70 měst a obcí (s výskytem sociálně vyloučených lokalit) -Podmínka: Zpracování SPSZ podle společně dojednané metodiky (cíle, typové projekty, soustava indikátorů, náklady) -OP Z, OP VVV a IROP budou vypisovat specifické cílené výzvy v návaznosti na stanovené potřeby vyjádřené ve strategickém plánu sociálního začleňování -Specifická situace Ostravy: -Porady na klíčových ministerstvech 3. září (MPSV a MŠMT), kde došlo ke stvrzení společného postupu -Příprava plánu má pravidla přiměřená potřebám města a zapojených aktérů

Operační programy a sociálně vyloučené lokality IROPOPZOPVVV

Příležitosti k čerpání ze Strukturálních a investičních fondů v období Operační program Zaměstnanost Operační program Věda, výzkum, vzdělávání Integrovaný regionální operační program

Příležitosti k čerpání pro sociální podnikání ze Strukturálních a investičních fondů v období Operační program Zaměstnanost Integrovaný regionální operační program

Příležitosti k čerpání pro sociální podnikání ze Strukturálních a investičních fondů v období Operační program Zaměstnanost Prioritní osa 2 Sociální začleňování a boj s chudobou Investiční priorita 1 „Aktivní začleňování, včetně začleňování s ohledem na podporu rovných příležitostí a aktivní účast a zlepšení zaměstnatelnosti“ Specifický cíl 1. Podpora sociálního podnikání Integrovaný regionální operační program Prioritní osa 2 Zkvalitnění veřejných služeb a podmínek života pro obyvatele regionů Investiční priorita 9c „Poskytování podpory sociálním podnikům “ Cílové skupiny: (mimo jiné) osoby sociálně vyloučené a ohrožené sociálním vyloučením Podporované aktivity: výstavba, rekonstrukce, rozšíření a vybavení sociálních podniků

Specifický cíl 1 Podpora sociálního podnikání Aktivity k posílení postavení sociálně vyloučených osob na trhu práce prostřednictvím aktivního začleňování osob v sociálně-podnikatelských subjektech  Vznik a rozvoj podnikatelských aktivit v oblasti sociálního podnikání, zavedení systému podpory startu, rozvoje a udržitelnosti sociálních podniků (zapojení i soukromého sektoru), včetně aktivit vedoucích k zajištění snadnějšího přístupu k jejich financování;  Zavedení vzdělávacích programů, vzdělávání a poradenství související s podporou vzniku, založením, provozem a marketingem sociálního podniku;  Podpora a vytváření podmínek pro vznik a rozvoj sociálních podniků, včetně společensky odpovědného zadávání zakázek; zvyšování povědomí a informovanosti o sociálním podnikání a spolupráce všech relevantních aktérů.

Operační programy a sociálně vyloučené lokality v Ostravě SPSZ OP ZIROP

Jak mi to může pomoct? Získám zásadní finanční podporu Pomůžu znevýhodněným osobám na trh práce

Jaký bude postup v případě zájmu o spolupráci ? Prezentace Sestavení projektového záměru Zařazení záměru do požadované částky od MPSV Vyhlášení výzvy Sepsání a podání žádosti

Konkrétní postup spolupráce se zapojenými organizacemi a firmami Setkání „Sociální podnikání – příležitost podnikat jinak“ V případě zájmu se spojíme s jednotlivou organizací a pomůžeme se sestavením projektového záměru Sestavený záměr odevzdáme ministerstvu práce Ministerstvo vyhlásí výzvu Pomůžeme se sepsáním žádosti a podnikatelského plánu

Sestavení projektového záměru Soubor informací relevantních k přípravě projektu: Soulad s programem Klíčové aktivity Dopady Realizační tým Rozpočet Udržitelnost

Harmonogram AktivityHarmonogram Informování aktérů prostřednictvím prezentace „Sociální podnikání – příležitost podnikat jinak“ 12/2014 Individuální projednání se zapojenými organizacemi 1/2015 Odevzdání částek ministerstvu 2/2015 Vypsání výzev 8/2015 Spolupráce na žádosti o podporu 8-10/2015 Zahájení sociálního podnikání !!! 1/2016

Role Agentury pro sociální začleňování Při zpracování záměru Spolupracuje na sepsání záměru, konzultuje podmínky výzvy, ukazuje možnosti a překážky Při komunikaci s MPSV Odevzdává projektové záměry na ministerstvech, konzultuje je a navrhuje jejich zařazení do požadované alokace Při zpracování žádosti Poskytuje trojstupňové projektové poradenství 1. Interpretuje výzvy, konzultuje záměry 2. Spolupracuje na přípravě projektových záměrů 3. Spolupracuje na přípravě vybraných projektových žádostí

Část a celek Vytvoření projektového záměru bude společná práce Jednotlivé projekty se stanou součástí Strategického plánu sociálního začleňování Vytvoření indikátorové soustavy Vytvoření rozpočtu celého strategického plánu

Vážení kolegové, děkujeme Vám za pozornost a těšíme se na Vaše dotazy i dlouhodobou spolupráci Martin Navrátil