„EU peníze středním školám“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)1.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPřílohy z mouky - knedlíky.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
„EU peníze středním školám“
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Řazení textu Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter Střední škola živnostenská Sokolov 2013.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.04 SOU Obořiště
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:14.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Z čeho se skládá písmeno
„EU peníze středním školám“
Zlatý řez v kompozici Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
Zámky v našem okolí Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter Střední škola živnostenská Sokolov 2013.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
ZÁVODY SPOLEČNÉHO STRAVOVÁNÍ se zabývají hromadnou výrobou, prodejem pokrmů a nápojů, poskytují další doplňkové služby.
„ EU pen í ze středn í m š kol á m “ N á zev projektuModern í š kola Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev aktivity III/2 Inovace.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
„ EU pen í ze středn í m š kol á m “ N á zev projektuModern í š kola Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev aktivity III/2 Inovace.
Kompozice Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
„EU peníze středním školám“
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
„EU peníze středním školám“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
VY_32_INOVACE_11_ODV_650_Str
ZADĚLÁVÁNÍ září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130104
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
„EU peníze středním školám“
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.09 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Polotovary. Polotovary jsou výrobky, které musíme ještě před konzumací určitým způsobem připravit, dohotovit. Jejich použitím se vyhneme některým činnostem,
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Perspektivní zobrazení
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Inovace předmětu Gastronomické technologie III (FT6A/2014) Praktické použití nových metod pro výrobu pokrmů Institucionální program UTB Zlín (2014)
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: význam, zelenina, složení, rozdělení Klíčová slova: význam, zelenina,
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Výrobní činnost hotelu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Složitá obsluha fondue
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

„EU peníze středním školám“ Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiálu Convenience food Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_42_20 Jméno autora Mgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace

POTRAVINY A VÝŽIVA CONVENIENCE FOOD

Pojem convenience přeloženo – výhodný, pohodlný, snadný, celosvětově se prosazuje snaha o snadnou a rychlou přípravu pokrmů, jsou to potraviny s vyšším stupněm zpracování než základní potraviny, v naší gastronomii se již tyto tzv. pohotové potraviny používaly pod výrazem polotovary.

Význam convenientních potravin Výrobky mají vysokou kvalitu, široký sortiment, šetří čas a náklady, dokonalou hygienu přípravy. Nevzniká odpad a snižují se nároky na skladování. Podporují kreativitu kuchaře. Výhodou je snadná manipulace,rychlá příprava. Convenience Představují velkou skupinu pohotových potravin, které jsou u výrobce zpracovány tak, že příprava pokrmů je z nich pohodlná a šetří čas.

Různé stupně zpracování potravin Stupeň 0 produkty připravené ke kuchyňské úpravě. Jedná se o výchozí suroviny, které je potřeba před vlastním tepelným zpracováním podrobit kuchyňské úpravě, například loupáním, krájením, strouháním, mícháním, klepáním apod. Takovými produkty mohou být mouka, opraná zelenina, oprané tříděné brambory či dělené maso.

Stupeň 1 produkty připravené k tepelné úpravě (polotovar) zahrnují potraviny, které mohou být bez dalšího přípravného kroku přímo tepelně upravené, jedná se například o těsta, těstoviny, syrovou zmrazenou zeleninu, loupané brambory, zmrazené pomfrity (hranolky), obalované rybí prsty, předpečené pečivo či marinovaná masa. Torteliny

Stupeň 2 produkty tepelně upravené, snadno připravené v kombinaci s další složkou. Zde se jedná nejčastěji o instantní produkty. Přidáním další složky vytvoříme pokrm vhodný ke konzumaci, aniž by bylo nutné jej vařit, příkladem jsou instantní těstoviny, instantní omáčky, sušená bramborová kaše, sušené mléko či práškové polevy.

Stupeň 3 hotové pokrmy (nebo jeho složky) připravené k ohřevu – tyto produkty stačí před konzumací pouze ohřát, příkladem jsou zeleninové a masové konzervy nebo zmrazené pokrmy a hotové pečivo.

Stupeň 4 potravina nebo pokrm připravený ke konzumaci – tyto kompletně zpracované potraviny lze okamžitě konzumovat teplé či studené (chléb, pečivo, mléčné výrobky, uzeniny, též teplé pokrmy s donáškou a pokrmy v podnicích společného stravování včetně tzv. fast food).

Použití výrobků KDE v pohostinských závodech, v závodních kuchyních, v nemocnicích, domovech důchodců, v domácnosti, při hromadných akcích, ve školních jídelnách, v armádě.

JAK jako částečně opracované suroviny, jako potraviny připravené k tepelnému zpracování, jako tepelně zpracované pokrmy, jako pokrmy připravené k servisu. KDY při nedostatku personálu, místa, čerstvých surovin, potížích se skladováním, nedostatku času, nedostatku výrobních prostor, nedostatku vhodných strojů a nástrojů.

Jaké potraviny podle zpracování zařadíte do stupně 0? Opakování Přiraďte správnou odpověď. Jaké potraviny podle zpracování zařadíte do stupně 0? jogurt těstoviny maso mouka ovoce koření brambory nealkoholické nápoje banán

Správné odpovědi Do stupně 0 řadíme: jogurt maso mouka těstoviny ovoce banán koření brambory nealkoholické nápoje

Přiraďte správnou odpověď Přiraďte správnou odpověď. Jaké potraviny podle zpracování zařadíte do stupně 2? instantní polévky rohlíky směs na knedlíky v prášku sušené mléko vepřová konzerva jíška v prášku

směs na knedlíky v prášku Správné odpovědi Do stupně 2 řadíme? Instantní polévky rohlíky směs na knedlíky v prášku sušené mléko jíška v prášku vepřová konzerva

Zdroje ŠIMONIČ, R. Výživa odborná učebnice pro kuchaře a číšníky, 1. vyd. Praha. 1984. ISBN 80-239-1040-X MAŠEK, L. Potraviny a nápoje v kostce, 1. vyd. Úvaly, 1996. ISBN: 80-238-1585- 7 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Konservendose-1.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Torteliny.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Instantn%C3%AD_vietnamsk%C3%A1_p ol%C3%A9vka.JPG