Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Polotovary. Polotovary jsou výrobky, které musíme ještě před konzumací určitým způsobem připravit, dohotovit. Jejich použitím se vyhneme některým činnostem,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Polotovary. Polotovary jsou výrobky, které musíme ještě před konzumací určitým způsobem připravit, dohotovit. Jejich použitím se vyhneme některým činnostem,"— Transkript prezentace:

1 polotovary

2 Polotovary jsou výrobky, které musíme ještě před konzumací určitým způsobem připravit, dohotovit. Jejich použitím se vyhneme některým činnostem, jako je například čištění, porcování, někdy i částečnému tepelnému zpracování

3 Polotovary tedy šetří náš čas, snadno se zpracovávají

4 Nevýhodou jsou u některých výrobků vysoké obsahy soli, koření a dalších ochucovadel včetně glutamanu

5 Za polotovary, tedy výrobky, které nám šetří čas, práci a energie, můžeme považovat například i těstoviny, sterilovanou, zmraženou a sušenou zeleninu a ovoce, zmraženou či chlazenou drůbež, kuchyňsky opracované, popř. porcované jateční maso, listové těsto, předsmažené výrobky (atd.) a samozřejmě jsou to i předvařené luštěniny a rýže nebo různé dehydrované směsi.

6 Než sáhnete po polotovarech: Přemýšlejte nad tím, kdy se můžete polotovarům vyhnout a kdy ne, nezapomínejte na čerstvé potraviny, které by měly tvořit základ jídelníčku. Myslete na to, že každé jídlo by mělo být doplněno ovocem nebo zeleninou. U polotovaru pečlivě čtěte složení před tím, než ho koupíte a sledujte nutriční hodnoty.

7 Vybírejte polotovary s nižším obsahem soli, bez (nebo se sníženým obsahem) glutamanu, všímejte si dalších látek. Uvědomte si, že častým používáním chuťově výrazných polotovarů si zakládáte na ovlivnění chuťových pohárků tak, že běžně upravená strava vám bude připadat fádní (obzvlášť rizikové je to u dětí). Pokud už vyberete polotovar s vyšším obsahem soli, snažte se ji omezit jinde. Nezapomínejte i při použití polotovarů na pestrost jídelníčku.

8 Grilované filé z mořské štiky se zeleninou Suroviny na 1 porci: 120 g mraženého filé z mořské štiky 10 g rostlinného oleje, bylinky, sůl 100 g mražených zelených fazolek 100 g mražené mladé mrkve 5 g margarínu Postup Filé osolíme a přidáme bylinky. Alobal potřeme rostlinným olejem, vložíme na něj filé a postupně z obou stran ogrilujeme. Podáváme se zeleninou. Tu připravíme tak, že zeleninu orestujeme na margarínu, mírně osolíme, lehce podlijeme a krátce podusíme.


Stáhnout ppt "Polotovary. Polotovary jsou výrobky, které musíme ještě před konzumací určitým způsobem připravit, dohotovit. Jejich použitím se vyhneme některým činnostem,"

Podobné prezentace


Reklamy Google