Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha, 16.11.2004.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Advertisements

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Energeticky nezávislý kraj náměstek hejtmana.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Činnost územního inspektorátu pro Zlínský kraj
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Podpora energetických auditů Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická agentura MSV Brno, 15.září 2003.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická bilance Moravskoslezského kraje tvorba, výstupy, užití
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Využívání druhotných zdrojů energie
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Stav novelizace zákona o hospodaření energií Ing. Jan Pouček MPO.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Úspory energie a regenerace
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
2.října 2002ČEA, Ing.Táňa Dutkevičová1 Možnosti podpory zvýšení účinnosti užití energie Česká energetická agentura U Sovových mlýnů PRAHA 1 tel.:
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. Aplikace státní energetické koncepce v krajích.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
ENERGETICKÝ AUDIT, ENERGETICKÝ POSUDEK DLE 480/2012 SB. VE VZTAHU K DOTACÍM OPŽP A OPPIK.
Vodohospodářské aktuality
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,

Územní energetické dokumenty Programy státních podpor při snižování spotřeby paliv a energie v ČR - od roku 1997 zpracování ÚED (podle metodiky ČEA) průměrně 186 tis.Kč/ÚED; podíl dotace - 43,6% na celkových nákladech na zpracování ÚED

Územní energetické koncepce Zákon č.406/2000 Sb., o hospodaření energií (§4, §14) - povinnost zpracování mají kraje a statutární města - ÚEK je závazným podkladem pro územní plánování - zpracovává se na 20 let (podle potřeby se doplňuje a upravuje) - zpracovat do 5 let, zahájit zpracování do 1 roku od nabytí účinnosti zákona Energetická politika ČR – leden 2000!

Územní energetické koncepce Nařízení vlády č.195/2001 Sb., kterým se vydávají náležitosti územní energetické koncepce (ÚEK) 1. rozbor trendů vývoje poptávky po energii (analýza území a spotřebitelských systémů) 2. rozbor možných zdrojů a způsobů nakládání s energií (dostupnost paliv a energie, zhodnocení dodržení územního plánu) 3. hodnocení využitelnosti obnovitelných a druhotných zdrojů energie 4. hodnocení ekonomicky využitelných úspor (dostupný a ekonomicky nadějný potenciál úspor a jejich realizace u výrobních, distribučních a spotřebitelských systémů) 5. řešení energetického hospodářství území a posouzení vlivů na ŽP

Územní energetické koncepce Ad 5. řešení energetického hospodářství území a posouzení vlivů na ŽP - zabezpečení energetických potřeb územních obvodů - formulace variant technického řešení rozvoje místního energetického systému - vyčíslení účinků a nároků variant (mimo jiné investiční, provozní a výrobní náklady na zásobování území energií, vliv na životní prostředí, úspora PEZ, nové pracovní příležitosti) - komplexní vyhodnocení variant rozvoje územního energetického systému - stanovení pořadí výhodnosti variant (vícekriteriální rozhodování, analýza rizik)

Výstupy z ÚEK dle nařízení vlády č.195/2001 Sb. Odhad produkce sledovaných emisních látek (TL, SO 2, NO x, CO, C x H y, CO 2 – t/rok – tab.) Bilance roční spotřeby primárních paliv a energie územního celku (typ spotřeby, území, velikost zdroje (REZZO)- tab.) Celková struktura spotřeby energie (graf) Struktura spotřeby paliv - na technologii (graf) - na vytápění (graf) - na TUV (graf) Struktura spotřeby primárních paliv podle účelu spotřeby (GJ-tab.) Struktura celkové potřeby energie podle účelu užití (GJ - tab.)

Výstupy z ÚEK - Energetická statistika ČEA Výpočet ukazatelů - energetické vybavenosti - územních energetických potřeb - měrné spotřeby energie - měrných emisí účinnosti - energetické účinnosti Odhad potenciálu úspor energie - ve výrobních a distribučních systémech - ve spotřebitelských systémech Potenciál pro využití OZE Vyhodnocení vlivu na ŽP

Vyhodnocení ÚEK v průměru 254 tis.Kč/ÚEK; podíl dotace - 22,8% na celkových nákladech na zpracování ÚEK bez dotace zpracování ÚEK Středočeského kraje a HM Prahy dosud neukončeno zpracování ÚEK Vysočiny a Libereckého kraje

Vyhodnocení krajských ÚEK

Vyhodnocení 10 krajských ÚEK

Porovnání SEK x ÚEK krajů SEK – na 30 let ( , po 5 letech), ve vazbě na prognózu vývoje HDP po základních odvětvích, vyhodnocování (případně aktualizace) co 2 roky. ÚEK – na 20 let (výchozí a konečný stav, „start“ různě), vyhodnocování (případně aktualizace) podle potřeby. Nelze srovnávat předpoklady „Zeleného scénáře-U“ se „součtem výstupů“ krajských ÚEK!  sladit návaznost vyhodnocování a aktualizace SEKxÚEK  standardizované výstupy krajských koncepcí

Standardizované výstupy ÚEK Pro období 2000,2005,2010,2015,2020 Pravděpodobná výše a struktura PEZ (PJ) Pravděpodobná výše a struktura výroby elektřiny podle druhů paliv (TWh) Pravděpodobná výše a struktura konečné spotřeby energie (PJ) Výše a struktura druhotných a obnovitelných zdrojů energie (PJ) Emise (mil.t/rok) – CO 2,NO x,SO 2,CO Struktura výroby CZT podle PEZ (PJ)

Problémy SEK x ÚEK krajů Problémy s energetickou statistikou, zejména se zdroji dat o využití obnovitelných a druhotných zdrojů energie. Nejsou zveřejňovány emisní faktory pro výhled  výpočet, problémy s identifikací průmyslových zdrojů (KVET), s výrobnami CZT. Z prognózy HDP na úrovni státu nelze odvozovat prognózy vývoje HDP na úrovni krajů (velmi závislé na struktuře tvorby HDP v jednotlivých krajích – velké rozdíly v energetické náročnosti tvorby HDP).

Novela zákona o hospodaření energií V současné době se pracuje na metodice, která by umožnila sladit výstupy z ÚEK s předpoklady SEK (pomoc ze strany MPO v rámci Státního programu na podporu úspor energie a využití OZE) Časová návaznost aktualizace / doplnění SEK x ÚEK. Závaznost ÚEK pro územní plánování na úrovni obce. Výsledek – novela zákona č.406/2000 Sb. a příslušného nařízení vlády č.195/2001 Sb.

Státní program na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie pro rok 2005 Návrh SP pro rok 2005 schválen vládou na jednání dne , předpoklad vyhlášení části A (MPO) začátkem prosince 2004 Příjem žádostí do (výjimka EKIS, KEA, vzděl.akce) Odst.I.1. - ÚEK měst, obcí, svazků obcí ( obyv.) Odst.I.2. - podpora akčních plánů k realizaci cílů územní energetické koncepce Podrobnosti –

Děkuji za pozornost Česká energetická agentura Vinohradská Praha 2 tel , fax