Půda – složka životního prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
Advertisements

Odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu Aleš Roztočil
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Písemka č. II.  jméno, kruh, varianta 1, 2  Odpověď – 1 a b, 2 b, 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Písemka č. II  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a b c  6 x 50 sekund opisování 
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Nástroje územního plánování
Šance pro krajinné plánování a jeho alarmující absence v ÚPD Nadějkov Ing. arch. Martin Jirovský, Ph. D.
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
ÚZEMNÍ PLÁN OBCE A ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY OBCÍ
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Tento projekt byl financován z INTEGROVANÉHO OPERAČNÍHO PROGRAMU
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
ZADÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 500/2006 Sb., o územně analytických.
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha - Bratislava
Ochrana zemědělského půdního fondu při stavbě fotovoltaických elektráren Ing. Ivana Skalická.
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Zhodnocení potřeby vymezení nových zastavitelných ploch Bc. Josef Velíšek Odbor regionálního rozvoje KÚPK.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Životní prostředí v konceptu ÚP hl. m. Prahy Ing. arch. Martin Říha.
Ochrana zemědělského půdního fondu
Politika územního rozvoje ČR 2008 Hodnocení vlivů na evropsky významné lokality a ptačí oblasti Ondřej Volf, 2008.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
! Územní plán (ÚP) Management a Rozvoj Obcí Nástroje – listopad
Metody hodnocení vodní eroze pomocí GIS
NATURA 2000 Právní rámec v ČR Prameny právní úpravy Část čtvrtá zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění Vloženo.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví Název předmětu:Pozemní stavby Název a ID tématu:Vhodné a méně vhodné staveniště (STA20) Zpracoval: Ing.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
STAVEBNÍ POZEMKY Jiří Matějíček. Definování stavebního pozemku Stavebním pozemkem se rozumí: pozemek, jeho část nebo soubor pozemků, vymezený a určený.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
1 ÚZEMNÍ PLÁN RYCHVALD AKTUÁLNÍ STAV POŘIZOVÁNÍ ZASTUPITELSTVO MĚSTA
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
Koordinace územních plánů a pozemkových úprav Ing. Jan Kaiser – Státní pozemkový úřad – Pobočka Domažlice.
MĚSTSKÝ ÚŘAD VALAŠSKÉ KLOBOUKY STAVEBNÍ ODBOR DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 13. A 20. BŘEZNA 2013.
Vyhodnocení předpokládaných důsledků navrhovaného řešení ÚP na ZPF
o ochraně přírody a krajiny
Stavby v nezastavěném území
Právní režim ochrany půdy
Informace o metodickém výkladu k § 12 (4) ZOPK
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební pozemky (teze)
Krajský úřad Středočeského kraje
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Územně analytické podklady
Transkript prezentace:

Půda – složka životního prostředí Možnosti kraje pro regulaci negativních vlivů na půdu Ing. Vilém Žák RNDr.Jaroslav Obermajer

Negativní vlivy na půdu Ohrožení erozí Ohrožení kontaminací Zábor půdy, který trvale ničí půdní prostředí zpravidla zastavením

Bilance půdy ve Středočeském kraji (ha)   2001 2002 2003 2004 2005 2006 Rozdíl 2006-2001 Zemědělská půda 669666 668722 668196 667629 666793 666067 -3599 Lesní půda 304737 304976 304906 305032 305191 305311 574 Zastavěné a ostatní plochy 106411 107270 107685 108098 108729 109328 2917 Zdroj ČSÚ podle ČÚZK

Zábory půdy a jejich regulace Souhlas s vynětím zemědělské nebo lesní půdy Půda jako složka životního prostředí posuzovaná v procesech EIA a SEA Územní plánování

Požadavky na zábory půdy Rozvoj bydlení Průmyslové zóny Skladové a obchodní areály Dopravní stavby Povrchová těžba

Regulace požadavků záborů půdy VHODNÉ: Územní plánování a SEA Ekonomická motivace – odvody a jejich účelové vázání MÁLO VHODNÉ Neodsouhlasení individuálních záměrů Přesun rozhodnutí do oblasti posuzování vlivů záměrů - EIA

Nesouhlas se záborem půdy podle zákona o ochraně ZPF Zákon nebyl významně novelizován, je určitým způsobem zastaralý, opírá se o třídy ochrany půdy stanovené na základě BPEJ V okolí Prahy se nachází území kde téměř neexistují půdy mimo I. a II. třídy ochrany Vhodnější se jeví komplexní hodnocení půd pro účely ochrany

Ochrana ZPF v procesu EIA Jsou hodnoceny záměry, v řadě případů s nemožností varianty umístění na méně kvalitní půdě. Z hlediska vlivů na prostředí má obvykle vliv záboru půdy méně významný celkový dopad než vliv na ostatní přírodní složky (orná půda má nejmenší ekologický potenciál z přírodních stanovišť)

Územní plány Velký tlak na komerčně výhodnější využití území (cena stavebního pozemku výrazně převyšuje cenu zemědělské půdy) V důsledku tohoto tlaku došlo k rezignaci na regulační úlohu územního plánování, došlo ke ztrátě struktury urbanizovaného území Bez změny přístupu pořizovatelů územního plánu je snaha ochrany půdy směřována proti jejich vůli a je málo účinná

Územní plány Zásady územního rozvoje – nahrazuje územní plány VÚC dle platného znění stavebního zákona povinnost zpracovat do 31.12.2009 Dle projednávané novely povinnost zpracovat do 31.12.2011

Územní plány Snaha Středočeského kraje o přípravu územně analytických podkladů a zahrnutí metodiky pro komplexního hodnocení půd do vyhodnocení vlivů na udržitelný rozvoj území zásad územního rozvoje. Vytvořit podklady pro regulaci záborů půdy v procesu pořizování územních plánů a jejich změn

Ekonomická motivace Odvody nastavit tak, aby svojí výškou motivovali k hledání jiných možností umisťování staveb Odvody diferenciovat podle druhu využití zabíraných ploch

Ekonomická motivace Výnos odvodů směrovat: pro ochranu nejhodnotnějších půd formou protierozních, protipovodňových opatření a pozemkových úprav k přípravě ploch zastavěných a ostatních (brownfields) pro opětovné využití jako opatření k zabránění výstavby na zelené louce