Systém Výzkumu, vývoje a inovací v České republice Rada pro výzkum, vývoj a inovace INOVACE 2009, Praha, 4. 12. 2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
LUKÁŠ MELNIČÁK FINANCE A MARKETING VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Příprava národních priorit výzkumu, experimentálního vývoje a inovací R. Haňka.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Národní program výzkumu III Konference SCHP Praha 23.ledna 2007.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Koordinace resortních politik výzkumu a vývoje Seznámení s Národní politikou výzkumu a vývoje České republiky na léta Ministerstvo školství,
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Monitoring dalšího vzdělávání
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Technologické platformy a dopravní výzkum
NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM 22. – , PRAHA TRANSFER TECHNOLOGIÍ ALEŠ VLK.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Aktuální úkoly MŠMT v oblasti VaVaI Josef Janda. Obsah prezentace 1. Mezinárodní spolupráce ve VaV Programy EU Infrastruktury VaVaI 2. Lidé 3. Instituce/NPV.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
VaVpI – pracovní skupina 2 FINANCOVÁNÍ A METODIKA Schůzka , MŠMT MAKROSKOPICKÝ MODEL UDRŽITELNOSTI PROBLÉMOVÉ OKRUHY, KTERÉ BUDOU DÁLE ŘEŠENY.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Reforma systému Výzkumu, vývoje a inovací v České republice 5. prosince 2008.
Návrh operačního programu „Výzkum a vývoj pro inovace“ - strukturální fondy EU 2007 – 13 a Hodnocení VaV a jeho výsledků 2006 Dr. Marek Blažka Sekretář.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ Lenka Valová.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Národní programy VaV v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 28. června 2007.
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Transkript prezentace:

Systém Výzkumu, vývoje a inovací v České republice Rada pro výzkum, vývoj a inovace INOVACE 2009, Praha,

Proč byla/je reforma nezbytná?  Aktuální výstupy VaVaI pro českou ekonomiku a společnost neuspokojivé.  Existující systém financování je zastaralý a neefektivní – není schopen efektivně a včas financovat VaV, včetně využívání finančních zdrojů EU.  Pokračující fragmentace českého VaV; systém neschopen dostatečně rozpoznat excelenci  Priority fakticky nedefinovány – postupné zaostávání země v mnoha oblastech VaV.

Co je to vlastně „Reforma“?  Usnesení vlády ze dne 26. března 2008 č. 287 k návrhu Reformy systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  Reforma je prvním počinem pro změnu a zlepšení existujícího systému v posledních 20 letech  Obecně se jedná o sjednocující rámec pro 15 dokumentů implementující „reformní vizi“  Tyto dokumenty mají různý charakter – rozpočtový, legislativní, koncepční a další (mohou mít rozličnou strukturu, proceduru, atd.)  Reforma ve skutečnosti náhradou za tehdy neexistující politiku VaV

Základní principy  Zjednodušení struktury veřejného financování, snížení počtu rozpočtových kapitol a snížení celkové administrativní zátěže  Striktně bude preferována excelence a kvalita  Přesun rozhodování jak dosáhnout co nejlepších výsledků z ministerstev na organizace, v případě institucionálního financování, a na profesionální agentury, v případě programového financování  Posílení vzájemné spolupráce výzkumných organizací a specifická podpora široké spolupráce se soukromými společnostmi ke zvýšení příspěvku VaV pro ekonomiku s společnost  Zvýšení počtu výzkumníků a rozšíření účasti ČR na mezinárodní spolupráci napříč oblastmi VaVaI

 Struktura usnesení vlády ČR (8. června 2009, č. 729) I. Východiska NP VaVaI II. Hlavní principy NP VaVaI III. Cíle a aktivity NP VaVaI IV. Hlavní principy NP VaVaI po roce 2015 V. Nároky a dopady VI. Priority aplikovaného výzkumu, vývoje a inovací  Priority aplikovaného VaVaI Biologické a ekologické aspekty udržitelného rozvoje Molekulární biologie a biotechnologie Energetické zdroje Materiálový výzkum Konkurenceschopné strojírenství Informační společnost Bezpečnost a obrana Priority rozvoje české společnosti Národní politika výzkumu, vývoje a inovací v ČR

Systém financování VaVaI Veřejné výdaje na VaV  Výdaje na VaV ze státního rozpočtu ČR (výhled do r. 2012)  Zmrazení výdajů na VaVaI ze státního rozpočtu (krize) v letech 2010 – 2012 celkové snížení výdajů celkem o11.5 mld. Kč v letech 2010 – 2012 celkové snížení výdajů celkem o 11.5 mld. Kč  Prostředky EU na VaVaI (strukturální fondy) VaVaI celkem 85 mld. Kč (z toho OP VaVpI 55 mld. Kč) závazky na udržení činnosti center a zařízení celkem nad 10 mld. Kč/r požadavky na krytí závazků ze státního rozpočtu na VaVaI požadavky na krytí závazků z % ze státního rozpočtu na VaVaI 24,825,324,823,121,516,511,66,2mld. Kč (2011)(2010) rok24,8 (2012)

Změny v řízení VaVaI  Rada pro VaVaI (rozšíření působnosti o legislativu a tvorbu politik pro VaVaI)  Grantová agentura ČR (programy základního výzkumu; rozšíření financování aktivit místo AV ČR a MZd)  Technologická agentura ČR (programy aplikovaného výzkumu)  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (rozšíření působnosti o přidělování prostředků strukturálních fondů a velkých infrastruktur VaV) Zůstává pouze 11 místo 22 poskytovatelů  Zodpovědné instituce: Rada pro VVI, GAČR, TAČR, MŠMT)  Horizontální oblasti: Ministerstvo kultury, Ministerstvo vnitra, MŠMT  Specifické oblasti: Průmysl, Obrana, Zemědělství, Zdravotnictv í  Akademie věd ČR – institucionální financování  Ministerstvo průmyslu a obchodu – průmyslový výzkum (po omezenou dobu), strukturální fondy

Metodika hodnocení VaVaI  Budou se hodnotit pouze výzkumné organizace (VO – dle Rámce Společenství pro státní podporu VaV)  Přidělování institucionálního financování zakladatelům VO (rozpočtovým kapitolám) bude založeno na výsledcích hodnocení  V úvahu budou brány veškeré výsledky výzkumných organizací (bez ohledu na zdroj financování)  Použijí se výsledky za posledních 5 let tak, aby se předešlo dramatickým změnám ve financování  Zakladatelé budou přidělovat prostředky dle specifické hodnotící procedury Lidské zdroje pro VaVaI  OP „Vzdělávání pro konkurenceschopnost“  Nový zákon o terciárním vzdělávání (připravuje se)  Změny v financování VaV – vliv na financování doktorských studií  Strukturální fondy v oblasti VaVaI podpoří počet mladých výzkumníků a těch, kteří mají mezinárodní zkušenost  Realizace kariérního postupu (řádu) výzkumných institucí  Nábor výzkumníků ze třetích zemí (mimo EU)

 Další změny nutné a musí pokračovat  Původní cíle reformy ne vždy naplněny Zásadní změny struktury VaVaI Odpovídající změny systému financovaní VaVaI  Diskuzní kulaté stoly – inicioval premiér Fisher k aktuálním tématům/problémům VaVaI  Témata současných jednání/diskuzí Budoucí úloha Rady (RVVI) Organizační struktura (zastřešující organizace) Mechanismy financovaní VaVaI Poměr základního a aplikovaného výzkumu Poměr institucionálního a účelového financování Metodika hodnocení VaVaI Pokračování reformy/transformace VaVaI

 Inovace – definice Evropské komise COM (2003) 112: „Inovace je obnova a rozšíření škály výrobků a služeb a s nimi spojených trhů, vytvoření nových metod výroby, dodávek a distribuce, zavedení změn řízení, organizace práce, pracovních podmínek a kvalifikace pracovní síly.“ Inovace – způsob myšlení, postoje, kultura, trvalý proces Inovace – pravdy a mýty  Inovační faktory Globální dimenze inovace – „get the best“ namísto „low cost“ Znalosti, vědomosti, vzdělanost Konkurence, podnikatelský přístup Dostupnost rizikového kapitálu (domácí, zahraniční, soukromý) Podpůrný administrativní a právní rámec Kulturní připravenost (trvalá změna, riziko a dopady selhání) Vnější a vnitřní vlivy a vazby  Inovační výkonnost/kapacita Rychlost obnovy sortimentu výrobků, služeb, postupů Počet US patentů, European Innovation Scoreboard Strukturální podmínky inovací

 Předpoklady vzniku Inovační proces – podmínka udržení konkurenceschopnosti Koncentrace inovačních faktorů, jejich propojení Lidský, znalostní a finanční kapitál Posun:  Od orientace na zaměstnance k k orientaci na zákazníka  Od individuálního k týmovému přístupu Dostatečná ochrana duševního vlastnictví Existující licenční politika Technologický transfer – vývojové týmy nedílnou součástí  Formáty center Firemní – pro vlastní potřeby organizace  Globální/regionální/lokální dosah  Interní/externí koordinace činnosti Servisní – účelové uskupení komplementárních subjektů  Tématické/účelové zaměření  Synergický /nabalovací efekt Inovační centra 1

 Externí spolupráce Vysoké školy  Konsorcia, technologické parky, komerční výstupy, nadace Specializovaná pracoviště  Unikátní služby, sdílené expertízy  Sdílená korporační centra Přednosti  Podpora mateřské korporace  Využití infrastruktury  Relativní stabilita činnosti Nevýhody  Zaměření často určeno předem  Menší flexibilita a agilnost  Volnost rozhodování Příklady (osobní zkušenost)  Rockwell Automation (vazba FEL ČVUT)  Honeywell (vazba ČVUT, VUT)  Místo a role „malých a středních podniků“ Inovační centra 2

Děkuji za pozornost Ing. Jaroslav Doležal, CSc. dr. h. c.