Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tato prezentace byla vytvořena
Advertisements

Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Frézování tvarových ploch
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ IV. Ing. Iveta Mičíková
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák 7. Řezné podmínky
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Frézování ozubených kol - test
Frézování závitů.
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ II. Ing. Iveta Mičíková
Frézování drážek ve šroubovici
Upínání nástrojů a obrobků na frézkách
Frézování ozubených kol
Frézy, upínání nástrojů a obrobků - test
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 16. Seznámení s postupem tvorby programu na CNC soustruhu HURCO Název.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Trávicí soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 3. Seznámení s programem Autodesk „Inventor“ – CAD Název sady: CNC.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 12. Vypilování a slícování kostky Název sady: Tematické a souborné práce.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 18. Výrobní výkres a jeho náležitosti Název sady: Technická dokumentace.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 4. Upínání a výměna nástrojů na CNC stroji HURCO (frézka) Název sady:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): 7. Olemování řezby arabeskou Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 6. Přenos modelu mezi programy „Inventor“ a „EdgeCAM“- základní nastavení.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 10. Výroba speciálních tvarových čelistí pro rytecké upínací zařízení Název.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 4. Ruční řezání závitů vnějších i vnitřních (kostka) Název sady: Tematické.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 3. Pomůcky a zásady kreslení Název sady: Technická dokumentace pro 1.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 9. Výroba ryteckého kladívka Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní.
Frézování I Řezné podmínky Nástroje. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
19. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.2
18. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.1
6. Pilování tvarových ploch
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Yvona Záhorovská
Strojní obrábění – nástroje na frézování
2. Řešení konstrukcí čar a křivek Technická dokumentace pro 1. ročník
Název prezentace (DUMu): Měření elektrických veličin
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Upínání nástrojů a obrobků na frézkách
Frézování drážek ve šroubovici
VY_32_INOVACE_10_2_16.
20. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.3
4. Výroba špičatého rydla
6. Výroba půlkulatého rydla
5. Výkresy, druhy a formáty Technická dokumentace pro 1. ročník
13. Přenášení motivu na materiál pomocí běloby a kopírovacího papíru
Frézy, upínání nástrojů a obrobků - test
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
18. Vroubkování na částech zbraně (spoušť, kohout, rybina)
SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Zatloukal Martin
7. Vypilování a slícování (čistič drážek)
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
8. Výroba jednoduché zámkové desky
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
15. Výroba spouště a spoušťové desky (perkusní zbraně)
SŠ-COPT Uherský Brod David Kranz 12. Pauzování
8. Ostatní chemické výpočty Obecná a anorganická chemie
SŠ-COPT Uherský Brod David Kranz 20. Zdobení zbraně
13. Výroba kohoutu (Flobert)
SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Zatloukal Martin
SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek
16. Tolerování rozměrů na výkrese Technická dokumentace pro 1. ročník
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
1. Měření a orýsování materiálů
2. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
9. Řezba plošných arabesek
Bc. Martin Šindelář SPŠ Na Třebešíně 2299
Transkript prezentace:

Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák Název prezentace (DUMu): 14. Praktický postup při frézování tvarových ploch za pomoci tvarových fréz Název sady: Frézování v odborném výcviku (pro 1. - 4. ročník technických oborů SŠ) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 25.2.2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Frézování v odborném výcviku (pro 1. – 4. ročník technických oborů SŠ) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak prakticky postupovat při frézování. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v běžné dílenské výuce při frézování na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na praktický postup při frézování tvarových ploch za pomoci tvarových fréz.

Tvarové frézy Tvarové frézy nejčastěji používáme na frézování krátkých tvarových ploch. Při výrobě těchto nástrojů se hřbety zubů podsoustružují na speciálním soustruhu. Zuby se ostří pouze na čele, úhel γ = 0˚.

Nejčastěji se používají frézy, které jsou normalizované: Tvarové frézy Nejčastěji se používají frézy, které jsou normalizované: Fréza čtvrtkruhová se stopkou (zaoblovací) Fréza půlkruhová Fréza modulová (výroba ozubených kol dělícím způsobem) Fréza na ozubení řetězových kol (Mimo tyto normalizované tvarové frézy existují ještě tvarové frézy speciální – vyráběné na zakázku)

Fréza čtvrtkruhová se stopkou vydutá (zaoblovací) Tvarové frézy Fréza čtvrtkruhová se stopkou vydutá (zaoblovací) (fréza stopková a fréza nástrčná)

Fréza čtvrtkruhová se stopkou seřizování stroje při zaoblování Tvarové frézy Fréza čtvrtkruhová se stopkou seřizování stroje při zaoblování (roztočeným nástrojem se opatrně dotkneme okrajem jeho rádiusu horní plochy hrany obrobku, kterou chceme zaoblovat)

Fréza čtvrtkruhová se stopkou seřizování stroje při zaoblování Tvarové frézy Fréza čtvrtkruhová se stopkou seřizování stroje při zaoblování (po výškovém seřízení nástroje /viz. předchozí slide/ obvodem nástroje odebíráme materiál a to až do doby než se obrobku dotkne i druhý okraj rádiusu)

Tvarové frézy Fréza půlkruhová vypouklá vydutá

používá se na výrobu ozubených kol dělícím způsobem Tvarové frézy Fréza modulová používá se na výrobu ozubených kol dělícím způsobem (bok zubu je tvořen evolventou)

Fréza na ozubení řetězových kol Tvarové frézy Fréza na ozubení řetězových kol

Na složitější tvary můžeme dát na dlouhý trn několik fréz vedle sebe. Tvarové frézy Složené tvarové frézy Na složitější tvary můžeme dát na dlouhý trn několik fréz vedle sebe. Takto můžeme opracovat najednou velkou a složitou plochu. Nevýhodou je velký řezný odpor a malá řezná rychlost. Další nevýhodou je, že při otupení třeba jednoho nástroje musíme o stejný rozměr, který odebereme při jeho ostření, zmenšit i průměry ostatních nástrojů. Tím se nám celá výroba značně prodraží. Otáčky volíme podle nástroje s největším průměrem.

Speciální tvarové frézy Pro hromadnou výrobu si můžeme nechat vyrobit na objednávku nástroj s požadovaným tvarem. Nevýhodou jsou však vysoké náklady na jeho výrobu.

Závěrečné opakování Pokuste se popsat, jaký by byl postup, pokud by jste měli seřídit stroj pro zaoblování frézou čtvrtkruhovou se stopkou? Malá nápověda: (popis proveďte podle přiloženého obrázku – popsány zde byly dvě operace)

Správnou odpovědí na předešlou otázku je… Fréza čtvrtkruhová se stopkou (1. operace) seřizování stroje při zaoblování (roztočeným nástrojem se opatrně dotkneme okrajem jeho rádiusu horní plochy hrany obrobku, kterou chceme zaoblovat)

Správnou odpovědí na předešlou otázku je… Fréza čtvrtkruhová se stopkou (2. operace) seřizování stroje při zaoblování (po výškovém seřízení nástroje /viz. předchozí slide/ obvodem nástroje odebíráme materiál a to až do doby než se obrobku dotkne i druhý okraj rádiusu)

Závěrečné opakování Na obrázku určete, které půlkruhové frézy jsou označovány jako vyduté a které jako vypouklé? … ?

Správnou odpovědí na předešlou otázku je… Fréza půlkruhová vypouklá vydutá

Zdroje pro textovou část PADELKA, J. a kol. UČEBNÍ TEXTY Přípravy na učební téma FRÉZOVÁNÍ: Metodická pomůcka pro mistry odborné výchovy. 1. vyd. Brno: Metodické středisko pro přípravu mládeže na dělnická povolání, 1983. s. 9–16. VACH, Josef. Frézař: Technologie pro 1. ročník OU a UŠ. 3. vyd. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, n. p., 1966.

Seznam zdrojů pro použité obrázky Snímek 13 - [cit. 2012-18-10]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ideology_Icon.png>. Pro všechny ostatní snímky byly používány pouze vlastní fotografie.