Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_10_2_16.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_10_2_16."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_10_2_16

2 Frézování tvarových ploch
Tvarové plochy lze obrábět: dle orýsování tvarovými frézami pomocí otočného stolu kopírováním

3 Frézování tvarových ploch dle orýsování
používáme v kusové výrobě požadovaného tvaru dosáhneme normálními nástroji a pomocí běžných upínačů výsledný pohyb nástroje podle rysek dosáhneme ručně sdružením podélného a příčného posuvu výsledná kvalita je závislá na zručnosti pracovníka orýsování provádí buď frézař (jednodušší) nebo speciální pracoviště obrábění začínáme záběrem od minimálního k maximálnímu záběru pokud se požaduje kvalitnější povrch, dokončujeme pilováním, broušením apod.

4 Frézování tvarových ploch tvarovými frézami
k frézování používáme tvarových fréz většinou používáme k frézování kratších a jednodušších tvarů frézujeme většinou jedním průchodem, hlubší tvary vícekrát tvaru frézy docílíme podsoustružením na složitější plochy lze použít složené frézy nevýhodou je cena fréz a menší výkon z důvodu delšího řezného břitu – vyšší řezný odpor

5 Frézování tvarových ploch na otočném stole
otočný stůl je vlastně upínací deska otočná kolem svislé osy pomocí otočného stolu obrábíme vnitřní i vnější válcové plochy obrobku nebo jejich části lze obrábět i plochy složené z válcových i rovinných ploch. Obrábíme postupně – posuvem obrobku pomocí otočného stolu, podélného a příčného posuvu.

6 Frézování tvarových ploch kopírováním
kopírováním lze obrábět obvodové tvary i tvarové dutiny výsledného tvaru dosáhneme přenosem tvaru šablony pomocí dotykového palce na pracovní stůl (na jeho podélný a příčný pohyb) výhodou je používání normalizovaných fréz Průměr frézy je stejný jako průměr dotykového palce. Povrch je velice přesný.

7 Tento výukový materiál je plně v souladu s Autorským zákonem (jsou zde dodržována všechna autorská práva). Pokud není uvedeno jinak, autorem textů a obrázků je Ing. Miroslav Soukup.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_10_2_16."

Podobné prezentace


Reklamy Google