Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ III. Ing. Iveta Mičíková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ III. Ing. Iveta Mičíková"— Transkript prezentace:

1 STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ III. Ing. Iveta Mičíková
Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková sada – STROJNÍ OBRÁBĚNÍ, DUM č. 8

2 obsah prezentace: Upínání nástrojů Upínání obrobků

3 upínání nástrojů Nástrčné frézy se upínají na frézovací trny.
Nástrčné prvky mají normalizované kuželové stopky (kužel ISO nebo Morse). Vřeteno frézky má v přední části přesně broušenou kuželovou upínací díru.

4 upínání nástrojů Krátkých trnů používáme k upnutí nástrčných čelních fréz a frézovacích hlav na vodorovných i svislých frézkách. Dlouhých trnů používáme k upnutí nástrčných fréz válcových nebo kotoučových na vodorovných frézkách.

5 upínání nástrojů Frézy s válcovou stopkou se upínají do sklíčidla s upínací kleštinou. kleština stopková fréza

6 upínání nástrojů Frézy s kuželovou stopkou se upínají do vřetena frézky přímo kužel upínací stopky frézy a dutiny vřetena je shodný. Je-li kužel upínací stopky frézy menší než kužel dutiny vřetena, pak použijeme redukční pouzdro vnější kužel redukčního pouzdra je shodný s kuželem dutiny vřetena, vnitřní kužel je shodný s kuželem upínací stopky frézy.

7 upínání obrobků Upnutí obrobku musí být pevné a tuhé.
Obrobek se upíná na pracovní stůl frézky. K upínání se používají: – strojní svěráky, – upínací přípravky, – upínky se šrouby a opěrkami.

8 KONTROLNÍ OTÁZKY Jakými způsoby upínáme nástroje pro frézování?
K čemu se používají krátké upínací trny? Kdy použijeme redukční pouzdro? Jak upínáme obrobky a co můžeme k upínání použít?

9 ŘEŠENÍ: Jakými způsoby upínáme nástroje pro frézování?
Nástroje pro frézování upínáme následujícími způsoby: – nástrčné frézy se upínají na frézovací trny, – frézy s válcovou stopkou se upínají do sklíčidla s upínací kleštinou, – frézy s kuželovou stopkou se upínají do vřetena frézky přímo nebo pomocí redukčního pouzdra. K čemu se používají krátké upínací trny? Krátkých trnů používáme k upnutí nástrčných čelních fréz a frézovacích hlav na vodorovných i svislých frézkách. Kdy použijeme redukční pouzdro? Redukční pouzdro použijeme, je-li kužel upínací stopky frézy menší než kužel dutiny vřetena. Jak upínáme obrobky a co můžeme k upínání použít? Obrobek se upíná na pracovní stůl frézky a k upínání se používají: – strojní svěráky, – upínací přípravky, – upínky se šrouby a opěrkami.

10 POUŽITÁ LITERATURA: DILLINGER, J. a kol. Moderní strojírenství pro školu i praxi. Praha: Europa-Sobotáles, ISBN Řasa, J., GABRIEL, V. Strojírenská technologie 3 – 1. díl, Metody, stroje a nástroje pro obrábění. Praha: Scientia, ISBN NĚMEC, D. a kol. Strojírenská technologie 3 – Strojní obrábění. Praha: SNTL, 1982. HLUCHÝ, M. a kol. Strojírenská technologie. Praha: SNTL, 1975. FRISCHHERZ, A. a kol. Technologie zpracování kovů 2, Odborné znalosti. 3. vydání. SNTL Praha, ISBN BOTHE, O. Strojírenská technologie IV pro strojírenské učební obory. Praha: SNTL, 1984.


Stáhnout ppt "STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ III. Ing. Iveta Mičíková"

Podobné prezentace


Reklamy Google