Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Advertisements

Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
Gass Business Breakfast 2007 Rok 2007 – reflexe plynárenského trhu Další vývoj regulace v plynárenství a spolupráce regulačních orgánů v EU Praha – 7.
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
XV. Seminář energetiků Regulace v EU a v ČR a vliv nové legislativy na ERÚ Jelenovská nad Valašskými Klobouky 19. a Josef FIŘT - ERÚ.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Říčany, 19. června 2003 Client Logo Copyright © Česká plynárenská unie 2003 Žádná část této prezentace nesmí být rozmnožována nebo kopírována bez výslovného.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
Eurogas – strategická vize evropského plynárenství a její vazby na ČR Roman Budinský prezident, Česká plynárenská unie III. Gas Business Breakfast, Praha,
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Česká energetika na rozcestí České předsednictví EU – vyjednávání 3. legislativního balíčku konference 22. a , Mělník Josef Fiřt předseda ERÚ.
XVII. seminář energetiků Regulace v energetice Zelená kniha – JEK EU seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Teplárny Otrokovice, a. s. 16. – 18. ledna.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Liberalizace energetiky a nová energetická politika EU – iluze a skutečnost Zelená kniha EU a regulace v energetice seminář AEM 6. a 7. září 2006, Praha.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
XVIII. seminář energetiků Regulace v energetice; podpora výroby elektřiny z OZE seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Tp Otrokovice, a. s. 28. – 30. ledna.
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Transkript prezentace:

Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006, Poděbrady Josef Fiřt - ERÚ

2 Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na trhy s energiemi 1.Cíl liberalizace 2.Současný stav trhů s energiemi –v ČR –v EU 3.Předpoklad dalšího vývoje

3 Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na trhy s energiemi 1.Cíl liberalizace trhů s energiemi – konkurenční prostředí – bezpečnost a spolehlivost dodávek – stejné podmínky pro všechny účastníky trhu – snížení cen pro KZ – ochrana malých a slabých – omezení regulace

4 Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na trhy s energiemi  Postupné naplnění cílů měly zabezpečit směrnice –2003/54ES –2003/55ES  Některé členské státy EU splnily úkoly dané směrnicemi a mají plně liberalizované trhy  Konečný termín pro všechny je

5 Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na trhy s energiemi 2.Současný stav trhů s energiemi v ČR Elektřina – trh od plně liberalizovaný → všichni KZ jsou OZ → volba dodavatele → cena elektřiny – roste r ,8% pro domácnosti nárůst > 15% u silové elektřiny pro odběratele kategorie D45,55 > 20% → stížnosti KZ na dodavatele, nespokojenost i velkých odběratelů

6 Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na trhy s energiemi – dokončení unbundlingu u DS → důsledek – tři velcí DS → EON, ČEZ, PRE → vliv na cenu elektřiny - náklady na umbundling - přecenění - průběžné náklady → vazba na KZ → nespokojenost (call centra nefunkční)

7 Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na trhy s energiemi Plyn – Zkušenosti z 1. etapy otevírání trhu s plynem v r → OZ a smlouvy s distributory → žádosti na správní řízení ERÚ – od – maximální ceny → pro nákupní ceny plynu od RWE – Transgas → pro DS, kteří nakoupí pro OZ od RWE – Transgas → za složky PZP

8 Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na trhy s energiemi – umbandling PS → RWE Transgas NET, s.r.o. – „ DS v průběhu roku 2006 – model oddělení – náklady na oddělení – přecenění – provoz PZP

9 Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na trhy s energiemi Vliv liberalizace na omezení regulace cen v ČR  elektřina – cena pro KZ na NN – jen cca 50% regulované složky – cena pro KZ na VN – jen cca 30% regulované složky  plyn – cena pro KZ – CHZ – jen 30% regulované složky – pro KZ – OZ jen cca 20% regulované složky – zaveden určitý druh regulace pro všechny KZ v r. 2006

10 Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na trhy s energiemi

11 Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na trhy s energiemi

12 Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na trhy s energiemi Podobná situace je i v ostatních státech EU – cena elektřiny i plynu roste výrazněji než v ČR (Německo >20% nárůst v r. 2005) – nespokojenost malých i velkých odběratelů → volání po nápravě – nedostatek zdrojů → závislost na dovozech – vliv růstu cen primárních zdrojů energie

13 Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na trhy s energiemi 3.Předpoklad dalšího vývoje  Jaké jsou výhledy? I.Evropská komise  reakce na stížnosti velkých odběratelů → dotazníková akce (1800 dotázaných) – předběžné výsledky – podrobné seznámení 02/2006  zpracování nové „zelené knihy“ Evropské komise v 03/06 → soustředění na efektivnost zpracování „bílé knihy“ – rozpracování úkolů  upravit, doplnit, předělat direktivu ES nebo nejprve plná implementace stávající evropské legislativy do národních zákonodárství

14 Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na trhy s energiemi II.ostatní iniciativy  Dokument rakouského předsednictví „Nová energetická politika EU“  připomínky členských států → revidovaný dokument –reakce na aktuální problémy na trhu s ropou a s plynem bezpečnost dodávek –důraz na tři základní pilířekonkurenceschopnost udržitelnost –vypracovat jednotné kroky/směrnice pro energetiku → platné pro všechny členské státy –předložení návrhu nové EP EU COREPER a poté na Jarní zasedání Evropské rady

15 Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na trhy s energiemi  Francouzské memorandum k revitalizaci energetické politiky EU s ohledem na udržitelný rozvoj – 01/06  memorandum má napomoci k vtvoření společného trhu, kde je – dostatek energie pro průmysl i obchod – za rozumné ceny – za přijatelných enviromentálních podmínek  memorandum doporučuje, aby – členské státy vypracovaly středně a dlouhodobé koncepce rovnováhy (dodávky, výroba, import ) vč. návrhů na zajištění a dopadů doživotního prostředí

16 Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na trhy s energiemi  memorandum dále doporučuje – vytvoření koordinačního centra pro výměnu informací mezi TSO (bezpečnost dodávek. spolupráce) – harmonizovat rozsah pravomocí národních regulátorů – lepší využívání energií v různých oblastech, jako v domácnostech (bydlení), dopravě, průmyslu, zemědělství  memorandum zdůrazňuje potřebu rozvoje jaderné elektřiny – při řešení její bezpečnosti skladování odpadů rozvoje technologie  memorandum vítá partnerství EU s Ruskem, Ukrajinou, Indií a Čínou

17 Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na trhy s energiemi  Jak dál v ČR  nutná koordinovaná spolupráce na uvedených aktivitách EU a členských států  Elektřina – vytvořit podmínky pro přijatelný průběh sblížení cen pro KZ v ČR – a v členských státech – včas připravit a projednat pravidla pro III. regulační období – „rozumná“ podpora OZE, DR, KVET  Plyn – vytvořit podmínky pro plné otevření trhu od – vytvořit podmínky pro fungování trhu s plynem – dlouhodobý kontrakt na dodávky plynu pro ČR