Ekonomika a plánování sociálních služeb Ladislav P r ů š a České Budějovice, 10. 12. 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Model efektivního financování sociálních služeb v ČR Ladislav P r ů š a Praha, 25. června 2012.
Vzděláváním poskytovatelů sociálních služeb v zavádění standardů kvality sociálních služeb k funkční a efektivní Síti sociálních služeb Královéhradeckého.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Sociální správa - prosinec
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Úloha Kraje v sociální oblasti Kompetence a odpovědnost Plán rozvoje a financování.
Radim Vysloužil Michal Babák. PŘÍSPĚVEK NA PÉČI - sociální dávka určená osobám závislým na pomoci druhých osob a to zejm. z důvodu nepříznivého zdravotního.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Ing. Stanislava Správková
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Spolupráce a podpora mikroregionů v rámci Jihočeského kraje Brno – ÚÚR
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Dotace na provoz sociálních služeb v roce 2009 Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 29. ledna 2009.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Předpoklady efektivního financování sociálních služeb Ladislav P r ů š a Praha, 19. června 2012.
Úprava „Pravidel řízení o přiznání finanční podpory JMK pro rok 2016 v oblasti podpory poskytování soc. služeb„ ODDĚLENÍ EKONOMIKY A KONTROLY
Datum: Zpracoval: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Krajská síť sociálních služeb Dan Vrána.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
Dotační systém v sociálních službách jako bariéra jejich rozvoje Ladislav P r ů š a Praha, 25. listopadu 2013.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Analýza poskytovatelů sociálních služeb na území Ústeckého kraje s důrazem na problematiku související s absorpční kapacitou prostředků EU jako součást.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová. Sociální služby - definice Nástroj sociálního zabezpečení – sociální pomoci Poskytovány lidem společensky znevýhodněným,
Z ÁKON O SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH 108/2006 S B.. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III.
Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb - konference MPSV Radka Soukupová Transformace a deinstitucionalizace prizmatem sociálních reforem.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Informace ze sociální oblasti
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Ing. Stanislava Správková
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Vyúčtování dotací za rok 2013 Rozdělení dotací v roce 2014
Transkript prezentace:

Ekonomika a plánování sociálních služeb Ladislav P r ů š a České Budějovice,

osnova ekonomika sociálních služeb vícezdrojové financování sociálních služeb příspěvek na péči – aktuální problémy dotační politika MPSV stabilizace systému financování sociálních služeb plánování sociálních služeb vybavenost regionů sociálními službami – aktuální problémy hodnocení kvality plánování sociálních služeb nedostatky plánování sociálních služeb

ekonomika sociálních služeb

základní ekonomické charakteristiky 2005 – mil. Kč st. rozpočet mil. Kč klienti5 326 mil. Kč zřizovatelé5 031 mil. Kč pokles výdajů v letech 2002 – 2004 neúplnost podkladů a jejich nepřesnost (aktivity NNO, evidence nákladů podle paragrafů rozpočtové skladby)

vývoj státní dotace na lůžko 1995 – – – v DD v ÚSP

Výdaje obcí na sociální služby ,0 % obcí0 7,8 % obcí≤ 10 Kč/1 obyv. ročně 22,5 % obcí11 – 100 Kč" … 8,8 % obcí≥ Kč" % obcí0 4 % obcí≤ 10 Kč/1 obyv. ročně 20,2 % obcí11 – 100 Kč" … 6 % obcí≥ Kč"

r. 2001

r. 2004

příčiny rozdílná vybavenost regionů sociálními službami tím, kdo byl zřizovatelem jednotlivých zařízení (obec/město nic nemotivovalo k tomu, aby se podílelo na financování zařízení, jehož zřizovatelem byl okresní úřad, přestože toto zařízení se nacházelo na jejím/jeho území a poskytovalo služby jejím/jeho občanům)

Výdaje krajů na sociální služby nejvyšších hodnot z hlediska výše výdajů na služby ústavního charakteru v relaci na 1 obyvatele dosahuje kraj Ústecký (257,45 Kč ročně) X Karlovarský kraj (50,53 Kč ročně), nejvyšších hodnot z hlediska výše výdajů na služby neústavního charakteru v relaci na 1 obyvatele dosahuje kraj Olomoucký (88,73 Kč ročně) X Liberecký kraj (0,22 Kč ročně), nejvyšších hodnost z hlediska výše výdajů na služby ústavního charakteru v přepočtu na jedno místo v domovech důchodců a v ústavech sociální péče dosahuje kraj Ústecký (2 733 Kč měsíčně) X Karlovarský kraj (956 Kč měsíčně).

příspěvek na péči – cíle zavedení zabezpečit svobodnou volbu způsobu zabezpečení služeb a reverzibilní přechod od „pasivního závislého pacientství“ k „aktivnímu klientství“, sjednotit podmínky pro získání veřejných prostředků všemi subjekty, poskytujícími péči za podmínek jejich registrace, zvýšit prvek spoluúčasti občana při řešení jeho sociální situace, zrušit paušalizaci pohledu na zdravotně postižené občany a starobní důchodce, nastartovat proces deinstitucionalizace a individualizace péče

příspěvek na péči kritéria přiznání výkonový přístup tělesně postižení, staří x mentálně a duševně handicapovaní, nevidomí nárůst výdajů 8 mld Kč → 12 mld Kč → 13,9 mld Kč nevyužívání příspěvku na služby příspěvek na doprava, na školní pomůcky → řešit v "hlavním proudu politiky"

dotační politika – hlavní principy princip rovných podmínek pro všechny poskytovatele veřejných služeb princip rovných podmínek pro všechny příjemce veřejných služeb princip efektivního (účelného) vynakládání veřejných prostředků princip primárního důrazu na kvalitu poskytovaných služeb princip transparentního systému financování princip stabilního systému financování

dotace státu na poskytování sociálních služeb v r dotacez toho celkemslužby sociální péčeslužby sociální prevencesociální poradenství 6,846 mld Kč mil. Kč% z požadavkumil. Kč% z požadavkumil. Kč% z požadavkumil. Kč% z požadavku svazek obcí0,320,60,320,60.0. přísp. org. zřizovaná krajem4 294,8082,74 203,9082,825,67765,281,8 přísp. org. zřizovaná obcí951,649,8945,550,53,2112,934,4 církevní právn. osoba561,259387,761157,456,616,143,6 fyzická osoba6,418,44,614,90,636,61,252,4 město, obec, org. složka23,412,52113,528,20,55,6 o.p.s.137,349,571,444,353,955,71261,5 obch. spol.1,12,71,12,70.0. obč. sdružení729,649,6275,249,6351,251,9103,243,1 zdravotnické zařízení1,120,20,918,30,283,100 celkem6 706,7066,65 911,7069,3594,152,120150,9

stabilizace systému financování sociálních služeb v domácnosti – jen poukázky PP I., II. – registrovaný subjekt → rozvoj terénních služeb PP III., IV. – i rodinný příslušník, ochrana v PPVz, odborné kursy jako podpora, event. zvýšit PP v pobyt. zařízení PP = ze zákona příjmem zařízení

stabilizace systému financování sociálních služeb (2) max. výši úhrady nestanovit zákonem – cena není nástroj ochrany klienta – smluvní princip!, finanční rozvaha v registraci (vyřešit vztah stát – samospráva) poskytování služeb zdarma x nárok na PP přehodnotit kritéria pro stanovení míry závislosti

stabilizace systému financování sociálních služeb (3) přehodnotit míru závislosti u překlopených dávek (nepřeklápět!) v rámci dotačního řízení sjednotit kritéria pro přiznávání dotacím do dotačního řízení zahrnout námitkové řízení

plánování sociálních služeb

vybavenost regionů sociálními službami objektivní rozdíly míra urbanizace; věková, kvalifikační, profesní a sociální struktura obyvatelstva na daném území; struktura osídlení jednotlivých územních celků, velikost obcí; míra realizace tradičních funkcí rodiny v péči o staré občany, nejrůznější sociologické změny probíhající ve společnosti, zejména rozpad vícegeneračního soužití rodin

poznatky dlouhodobá absence koncepce, živelný rozvoj způsob financování konzervuje rozdíly ve vybavenosti nejvyšší hodnoty v DD v regionech s narušenou původní věkovou strukturou (Příbram, Chomutov) a v podhorských okresech (Jeseník, Bruntál, Prachatice), nejnižší hodnoty v magistrátních městech (Praha, Brno) a v regionech s vysokou mírou rodinné sounáležitosti (Břeclav, Hodonín, Jihlava) nedostatečné kapacity rezidenčních služeb nejsou nahrazovány pečovatelskou službou doma (r = - 0,1835), DPD a DPS (r = - 0,2113) ani LDN (r = 0,1054) počet čekatelů na umístění není identifikátorem skutečné potřeby (r = - 0,0274)

poznatky (2) rozsah PS doma závislý na regionálním profilu (StČ, JM x LIB, Ú, HK) chybějící kapacity v LDN nejsou saturovány HC (r = 0,4254) → nestejná dostupnost ! sociální vyloučení nedochází k propojování soc. a zdrav. služeb na reg. úrovni (PS doma x HC - r = -0,4677)

kritéria kvality plánování sociálních služeb kritérium 1 – legitimita samospráva schválila usnesením vytvoření PRSS PRSS je schválen samosprávou kritérium 2 – popis aktuální situace analýza existujících zdrojů opakované zjišťování potřeb analýza zdrojů je vztažena ke zjištěným potřebám

kritéria kvality plánování sociálních služeb (2) kritérium 3 – kvalifikace a kompetentnost jsou stanoveny požadavky na kvalifikaci a kompetentnost osob, je zabezpečeno vzdělávání účastníků kritérium 4 – řízení procesu plánování definována org. struktura procesu, rozhodovací pravomoci a odpovědnost definována pravidla a způsoby jednání jednotlivých skupin členové pracovních skupin obeznámeni s postupy práce a formou výstupů

kritéria kvality plánování sociálních služeb (3) konsenzuální rozhodování jednotlivých skupin zajištěna informovanost kritérium 5 – zapojování jsou zastoupeni uživatelé, poskytovatelé a zadavatelé, veřejnost má možnost připomínkovat kritérium 6 – plán rozvoje sociálních služeb obsahuje popis stávajícího stavu, analýzu zdrojů a potřeb vč. ekonomického vyhodnocení je v souladu s dokumentu nižší a vyšší úrovně sociální služby odděleny od ostatních služeb existují vazba mezi prioritami, opatřeními a aktivitami

kritéria kvality plánování sociálních služeb (4) kritérium 7 – informovanost ex. písemný postup informování občanů v regionu, jsou doloženy způsoby, četnost a aktuálnost kritérium 8 – zvyšování kvality procesu ex. postupy pro monitorování a vyhodnocování klíčových aktivit postupy jsou uplatňovány v praxi, poznatky jsou využívány pro zvyšování procesu plánování využívání externí podpory

plánování sociálních služeb nedostatky provedení analýzy sociálně demografického vývoje obce (města) a jejího spádového území (popř. kraje) se zaměřením na vývoj těch věkových skupin, které jsou stěžejními příjemci sociálních služeb, porovnání zjištěných potřeb jednotlivých skupin klientů sociálních služeb s doporučenými hodnotami vybavenosti jednotlivých skupin obyvatelstva a s aktuální trendy vývoje sociálních služeb, vazby sociálních služeb na související odvětví, zejména na zdravotní péči a bytovou politiku, vč. otázek dopravní obslužnosti a vzdělávání

prognóza vývoje obyvatelstva do r. 2050

odhad růstu potřeby služeb pro staré občany