Členství ČR v EU II. Evropská byrokracie 22.2. 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Politický systém. PhDr. Petr Kaniok, Ph.D. „Úvod do institucí EU“ „Předsednictví a Rady…“
Advertisements

Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Prostředí pro projekt spolufinancovaný ze SF EU Ing. Zdeněk Chaluš, CSc.
Brusel ???. Možnosti uplatnění  Úředník official, fonctionnaire  konkurz EPSO  na dobu neurčitou  Dočasný pracovník temporary agent, agent temporaire.
(Ne)vzdělanost v soukromém podnikání
Vymezení a pojetí sociální práce
EU a Česká republika Instituce EU
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Seminář v Evropském domě
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejný zadavatel a vnitřní předpisy aneb kontrola předcházejí kontrole ÚOHS Brno, 27. listopadu 2007 Mgr.
Historické milníky evropského práva
ESVA. Lisabonská smlouva ER – oficiální EU instituce Úroveň hlav států a vlád Stanovuje cíle a dává obecné směry SZBP – závěry ER Stálý předseda ER zajišťuje.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
Právo v Evropě Pavel Šuranský. Jsme občany ČR a zároveň i EU Plynou nám z toho nějaké výhody? Vyplývají z toho pro nás nějaké povinnosti nebo negativní.
Tato prezentace byla vytvořena
1  Růst možností a potenciálu rozsáhlé škály místních aktérů: politické strany, NO, jednotlivci, odbory, MSP, média …  Oblasti výkonu správy: veřejné.
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
1 Konference ZASTUPOVÁNÍ ZÁJMŮ V EU Senát Parlamentu České republiky Praha, 11. listopadu 2008 Ing. Roman Línek Člen Výboru regionů EU vicehejtman Pardubického.
Příprava České republiky na výkon předsednictví v Radě Evropské unie leden – červen 2009.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Rozhodovací proces v Evropské unii
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
KONFERENCE AŘG ČR PŘEROV-3. DUBNA – 5. DUBNA 2013.
Odborný růst a celoživotní učení Další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Evropská služba pro vnější činnost: možnosti a rizika Tomáš Weiss, Ph
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
/v Pardubickém kraji/ Iva Svobodová, ITP PÚP v Pardubicích
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Vytváření a prosazování českých zájmů v Evropské unii Členství ČR v EU, 18. ledna 2011.
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
EVROPSKÁ UNIE.
Vzdělávací politika.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
2/ Popis obsahu a fungování diplomacie - formy diplomacie a diplomatické nástroje - diplomatické mise, jejich organizace, diplomatické hodnosti, konzulární.
Podpora profesního rozvoje učitelů Programové prohlášení vlády Vláda bude prosazovat následující priority rozvoje ČR: Rozvoj kvalitních a všeobecně dostupných.
Evropská služba pro vnější činnost: možnosti a rizika Tomáš Weiss, Ph.D.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Jak se pracuje překladateli
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
Stát Definice, funkce, typy.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Reforma policie Největší změna za posledních 50 let
Etické kodexy v Evropské unii
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Renata Pitrová Název materiálu:
Transkript prezentace:

Členství ČR v EU II. Evropská byrokracie

Byrokracie- zkáza nebo záchrana? co si představíme pod pojmem byrokrat, úředník? heslo „Brusel rozhodl“ byrokracie (administrativa) jako základ moderního státu- čtvrtá větev (Max Weber) propojení s myšlenkou právního státu proč má bruselský úředník horší pověst než český?

Evropská byrokracie- základy rozhodnuto, že ES nebude mít úředníky dle vzoru ostatních mezinárodních organizací, ale vzor národních států –kariérní řád, loajalita, nezávislost na členských státech- znak nadnárodnosti Jean Monnet- neformálnost, malý počet, vznik sounáležitosti (esprit de corps), oddanost myšlence evropanství postupně propojení národních vzorů –Francie (napoleonský model)- správní právo, vnější kontrola, doživotní kariéra, pasivita úředníků (meritokracie) –Německo- administrativa jako věda, resortní princip, zapojení pracovníků (Mitbestimmung) –Británie (Whitehall model)- není jasná právní struktura, možné změny, „aktivní pomoc“ pol. garnituře –vzory i z jiných států

Evropská byrokracie- počty osob kolik je celkem evropských úředníků? dost složité se dovést ke konečnému číslu –stále a přechodné pozice –vnitřní a národní detašovaní pracovníci –které instituce a orgány zařadit do součtu? celkem asi 40 tisíc lidí (málo nebo moc?) –některá srovnání –proč nelze jasně říci –postupný nárůst

Evropská byrokracie- zásady fungování nezávislost na členských státech –úředníci zaměstnanci ES (nelze přijímat pokyny) –doživotní jistota práce –zvláštní statut (imunita, daně) právní založení administrativy –Statut a související předpisy (mimo jen ECB) –různé kodexy správného chování podoba administrativy –meritokratický princip fungování –různorodost zastoupení, jazyková diverzita –geografické rozdělení míst kdo zaměstnává? –nejvíce Komise, pak Parlament a Rada –vnitřní členění do DG, ředitelství, odborů, jednotek (dle záměru) jaké problémy z toho plynou velké události přelomu století –krize z roku 1999, politizace Komise a rozšíření –období změn, snaha o reformu

DG vnitřní trh- organizace

Funkce evropské administrativy formulace politiky –nejprestižnější, ovlivnění výsledků (jak se děje), sama Komise má administrativní charakter příprava legislativy –Komise, úkolem napsat návrh a „protlačit ho“ vyjednávání –při legislativní činnosti, ale i v Radě zastupování ES –šíření svých záměrů, vztahy s médii, diplomacie (zahraniční mise) management –dříve v pozadí, nyní v kurzu –odpovědnost za utrácení prostředků, vedení podřízených, kontrola, monitoring podpůrné funkce –výzkum: nutné pro dosažení cílů ES –sekretariát: hlavně u Rady a Parlamentu –jazykové úkoly –údržba místností a budov: nyní outsourcing

Hierarchie úředníků v ES přísné hierarchické strukturování –kategorie A: rozhodovací pravomoci –LA: překladatelé –B: administrativa –C: běžní úředníci –D: servis po reformách –kategorie administrátorů (fonctionnaires) –kategorie asistentů

Homo Magistratus Europaeus jak vypadá evropský úředník? –muž –vstup na pozici v raném věku –univerzitní vzdělání (podíl oborů) –národnostní složení (nejvyváženější v kategorii A) –jazyky

Homo Magistratus Europaeus jak přemýšlí evropský úředník? –dva obrazy: 1) podporuje jenom svou zemi vs 2) je to zarytý Evropan co chce jenom růst svých pravomocí Členské státy by neměly být hlavními pilíři EU65 %84 % Komise by měla být vládou EU 51 %60 % Management by neměl být prioritou Komise43 %37 % Místa by neměla být udělována podle národních kvót75 %62 %

Homo Magistratus Europaeus s čím se identifikuje evropský úředník? otázka: v blízké budoucnosti se vidíte jako …? úředníci v Komisi veřejnost Jen jako občan národního státu0 %42 % Jako občan národního státu a EU39 %45 % Jako občan EU a národního státu43 %6 % Jen jako občan EU2 %3 % Nevím/nechci odpovědět16 %3 %