Klíčové kompetence Komentovaný přehled v IKT pro 2.st. ZŠ Vladimír Klír.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Advertisements

Řízení lidských zdrojů
Co se mají žáci ve škole naučit ? Doplňující pedagogické studium pro učitele Mgr. K. Starý.
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
VY_32_INOVACE_In 6.,7.17 PowerPoint – snímky
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
Hodnocení klíčových kompetencí ZŠ Jablunkov 2009/102010/11.
Autor:Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast:Fyzika Tematická oblast:Optika Téma:Znaménková konvence Ročník:4. Datum vytvoření:Listopad 2013 Název:VY_32_INOVACE_ FYZ.
Vzdělávání a práce web pro cestu za lepší prací. Charakteristika web vznikající v rámci projektu Rozvoj a implementace NSKRozvoj.
a rámcové vzdělávací programy pro základní vzdělávání
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Proškolení studentů k projektu Inovace a podpora praxí VŠPJ
InspIS ŠVP pro ZV, SV.
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
RVP A ŠVP V PRÁCI UČITELE T AK ŠEL ČAS KURIKULÁRNÍ REFORMY Dějství první: bouřlivá 90. léta Dějství druhé: Bílá kniha (2001) Dějství třetí:
VY_32_INOVACE_In 6.,7.19 PowerPoint - Vkládání grafických objektů Anotace: Žák se seznámí se zásadami vkládání grafických objektů jako fotek, klipartů.
(komentovaný přehled)
Kompetence žáka – absolventa Ing. Dana Juchelková
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Vzdělávání žáků s mentálním postižením
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Klíčové kompetence, výchovné a vzdělávací strategie Náměty a zkušenosti, jak pracovat s KK a VVS.
VY_32_INOVACE_In 6.,7.18 PowerPoint - Zásady pro zpracování počítačové prezentace Anotace: Žák se seznámí se zásadami zpracování počítačové prezentace.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Průřezová témata.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 2.3 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Textový editor - odstavec Typ: DUM - kombinovaný.
Průřezová témata klíčových kompetencí
Mgr. Kateřina Lojdová Pedagogika II. Mgr. Kateřina Lojdová
Průřezová témata. Způsob zpracování Rozšíření prostoru vyučovacího předmětu Prostor pro integraci vyučovacích předmětů Prostor, ve kterém je možné realizovat.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Markéta Šindelářová Materiál: VY_32_INOVACE_ICT33.11 Téma: PowerPoint.
Výchovné a vzdělávací strategie a cíle ve výuce přírodopisu
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Školní vzdělávací program výuka informatiky
1 Učební osnovy v ŠVP Oborová setkání VÚP Praha. 2 Zásadní rozdíl na začátek  v RVP jsou stanoveny vzdělávací obory  v ŠVP vznikají na základě vzdělávacích.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Trendy ve fyzikálním vzdělávání na základních školách a na gymnáziu Josef Janás Katedra fyziky PdF MU [ Současné trendy našeho základního a středního školství.
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Školní kurikulum Rámcový vzdělávací program, školní vzdělávací program.
Implementace moderní "technické" počítačové grafiky do ŠVP s důrazem na tvorbu zpracovaných výstupů, zpracování návrhů dodatků do ŠVP v TV.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Rozhodování jako manažerská funkce
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
1. Vyhledej na internetu loga různých firem, zhodnoť je a porovnej
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_10 Společenské normy
Teorie a metodika výchovy seminář 1
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Transkript prezentace:

Klíčové kompetence Komentovaný přehled v IKT pro 2.st. ZŠ Vladimír Klír

Klíčové kompetence Představují souhrn vědomostí, dovedností, schopností, postojů a hodnot důležitých pro osobní rozvoj a uplatnění každého člena společnosti. Smyslem je vybavit žáky souhrnem klíčových kompetencí na úrovni, která je pro ně dosažitelná. Úroveň po Zš není ukončená. Nestojí izolovaně – prolínají se, mají nadpředmětovou podobu a lze je získat jen jako výsledek celkového procesu vzdělávání. K jejich utváření a rozvíjení musí směřovat a přispívat veškerý vzdělávací obsah i aktivity a činnosti, které ve škole probíhají.

Klíčové kompetence ZV Přehled Kompetence k učení Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanské Kompetence pracovní

Učivo Učivo je chápáno jako prostředek k osvojení činnostně zaměřených očekávaných výstupů, které se postupně propojují a vytvářejí předpoklady k účinnému a komplexnímu využívání získaných schopností a dovedností na úrovni klíčových kompetencí.

Klíčové kompetence v IKT očekávané výstupy Ověřuje věrohodnost informací a informačních zdrojů, posuzuje jejich závažnost a vzájemnou návaznost. Ovládá práci s textovými a grafickými editory i tabulkovými editory a využívá vhodných aplikací. Uplatňuje základní estetická a typografická pravidla pro práci s textem a obrazem. Pracuje s informacemi v souladu se zákony o duševním vlastnictvím. Používá informace z různých informačních zdrojů a vyhodnocuje jednoduché vztahy mezi údaji. Zpracuje a prezentuje na uživatelské úrovni informace v textové, grafické a multimediální podobě.

Rozvíjení KK v IKT očekávané výstupy Příklad : Sněhové zpravodajství Vytvořte tabulku nejméně 5 míst vhodné ke strávení zimních prázdnin. Tabulka bude dále obsahovat výšku sněhové pokrývky, kde se místo nachází (stát, jak je to daleko od Plzně, nad. výška)… Do komentáře uveďte zdroj informací. Vytvořte tabulku jako podklad pro výběr místa ke strávení lyžařského kurzu. Tabulka bude mít libovolný počet údajů. Zvýrazněte Vámi preferované místo. Dáme k dispozici adresy na kterých mohou hledat. Příklad: Projekt – zpracování web stránek na kterých žáci představí svůj pobyt na lyžařském kurzu.

Rozvíjení KK v IKT očekávané výstupy Ověřuje věrohodnost informací a informačních zdrojů, posuzuje jejich závažnost a vzájemnou návaznost.  výběr místa pro strávení zimní dovolené  konflikt z jakého zdroje vzít sněhové zpravodajství či určení vzdálenosti od Plzně  Výběr informací pro tabulku  Výběr správných informací o místě pobytu – osobní kontrola

Rozvíjení KK v IKT očekávané výstupy Ovládá práci s textovými a grafickými editory i tabulkovými editory a využívá vhodných aplikací.  Zpracování tabulky  Pro zpracování obrazových informací – výběr aplikace  Zpracování textu

Rozvíjení KK v IKT očekávané výstupy Uplatňuje základní estetická a typografická pravidla pro práci s textem a obrazem.  Tabulka může mít libovolný počet položek – přehlednost  Vytvoření stránek – přehlednost stránky, použití jazyka vyjadřování  Umístění textu, obrázků či videa na stránku

Rozvíjení KK v IKT očekávané výstupy Pracuje s informacemi v souladu se zákony o duševním vlastnictvím.  Uvedení informačního zdroje

Rozvíjení KK v IKT očekávané výstupy Používá informace z různých informačních zdrojů a vyhodnocuje jednoduché vztahy mezi údaji.  Porovnání sněhového zpravodajství z různých zdrojů na internetu  Porovnání informací shromážděných na kurzu, různé průvodce apod. v papírové podobě s tím co najde na internetu

Rozvíjení KK v IKT očekávané výstupy Zpracuje a prezentuje na uživatelské úrovni informace v textové, grafické a multimediální podobě.  Vypracování přehledné tabulky  Předvedení internetových stránek  zpracování obrázků, videa, dovezených materiálů

Konec Literatura: VÚP.Rámcově vzdělávací program pro základní vzdělávání.1.vyd.Praha, ÚIV, Tauris 2005.Počet stran 92 BELZ,H.SIEGRIST,M.Klíčové kompetence a jejich rozvíjení.1.vyd.Praha,Portál 2001.Počet stran 375.ISBN