 Hlavním smyslem citování je zachytit myšlenkové vazby mezi originálním textem a použitými myšlenkami z jiných zdrojů [Boldiš, 2002].  dokázat vlastní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CITACE.
Advertisements

ON-LINE TESTY PRO DOKTORANDY NA UK FF PRAHA
Příklady citací v textu
Odborné a vědecké práce
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_01.
Jak psát SOČ Seminář DDM Praha 6. ledna 2010 Lenka Krejčová Doplnil poznámkami: Č.Kodejška -Ne pouze kompilát -Vlastní projekt,
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík Bibliografické citace dokumentů.
M. Juříková Metodika tvůrčí práce
Seminární práce průvodce
Zpracování informací a znalostí - cvičení č. 3
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Bibliografické citace M. Bajger, knihovna Ostravské univerzity, 2005
Bakalářská práce / Diplomová práce
Žákovská prezentace Následující práce, je prací žáka (žáků) ZŠ T. G. Masaryka Jihlava. Je určena pouze jako prezentace výsledků práce žáků školy
Bibliografická a rešeršní činnost Bibliografické citace
Bibliografická a rešeršní činnost
Co je to bibliografická citace a proč citujeme
Jak psát seminární práci
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Citace, citování Plagiátorství
Kde hledat informace pro psaní práce a jak se vyhnout plagiátorství?
Formální stránka práce
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
1 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOŠ pro obnovu a ochranu životního prostředí - Schola Humanitas Litvínov Název projektu:INOVACE.
1 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOŠ pro obnovu a ochranu životního prostředí - Schola Humanitas Litvínov Název projektu:INOVACE.
Jak napsat odbornou práci?
Zpracování dokumentů Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Významné normy  Bibliografické citace - obsah, forma, struktura ČSN ISO 690  Úprava písemností psaných strojem nebo zpracovávaných textovými editory.
Referát, abstrakt Mgr. Anna Vitásková.
Metody citování Mgr. Anna Vitásková.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1 Citace informačních zdrojů PhDr. Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna České Budějovice Logo vaší společno sti vložíte na snímek tak, že V nabídce.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tabulky — dokončení.
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
Výpočetní technika Ing. Jan Popelka, Ph.D. odborný asistent katedra informatiky a geoinformatiky Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem
Tereza Konečná /0 Obálka 2/1 Obálka Titulní list/patitul 2/2.
Forma zpracování seminární práce
Ing. Mgr. Jaromír Tichý, MBA
Informace a Informatika. Terminologie Informatika – anglicky information science Zabývá se zpracováním informací nejen na počítačích. Informatika (počítačová.
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Citace textů Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
DIPLOMOVÝ SEMINÁŘ Metody a normy citování. P RÁCE S LITERATUROU - DP neprobíhá ve vakuu – nutné zařadit znalosti, poznatky do širšího kontextu existujícího.
Zásady tvorby prezentace
Disertační práce MPA Michal Radvan
Odborné a vědecké práce Brno 12. března Odborné a vědecké práce Zpráva o semestrálním projektu Závěrečná práce Bakalářská a diplomová práce Disertační.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-18 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
4. BIBLIOGRAFICKÉ CITACE, CITAČNÍ NORMA ISO 690 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České.
Citace – parafráze – plagiát cvičení
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
DIPLOMOVÝ SEMINÁŘ 2. setkání. P RÁCE S LITERATUROU - DP neprobíhá ve vakuu – nutné zařadit znalosti, poznatky do širšího kontextu existujícího vědění.
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Jak citovat informační zdroje Citace jsou nezbytnou součástí odborného textu. Hlavním smyslem citování je zachytit myšlenkové vazby mezi originálním textem.
Vyhledávání informací a citační etika Zdroj: pixabay.com.
J AK PSÁT SEMINÁRNÍ PRÁCI. V ÝBĚR TÉMATU, VYHLEDÁNÍ ZDROJŮ Výběr tématu zvolit téma, které mne zajímá zvolit raději užší, specifické téma (příliš široká.
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
Zdroj: pixabay.com Jak na citace?.
Mgr. Michal Oblouk HLAVNÍ MYŠLENKY TEXTU.
Práce s informačními zdroji
Citační etika a základní pravidla citování informačních zdrojů
Citační a bibliografické databáze:
hledat organizovat citovat
VÝTAH Mgr. Michal Oblouk.
VÝTAH Mgr. Michal Oblouk.
Jak (a proč vlastně) citovat
Pravidla citování v absolventské práci
Scholar Google Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje pro vzdělávání, vědu a výzkum.
Transkript prezentace:

 Hlavním smyslem citování je zachytit myšlenkové vazby mezi originálním textem a použitými myšlenkami z jiných zdrojů [Boldiš, 2002].  dokázat vlastní znalost tématu  odkázat čtenáře na další literaturu  dodržet autorskou etiku a zákon o autorských právech

 Doslovné  Kdy v práci uvádíme DOSLOVNÝ text z jiné práce.  Parafrázované  Kdy volně rozvádíme a používáme cizí myšlenky.

 Oba druhy citace vedou k seznamu citací, který se objevuje zpravidla na konci práce (zdroje).  V textu musíme na závěrečný seznam uvést odkaz, dle současných norem způsobem:  Citovaný text (Jméno autora, rok vydání).  Možno uvádět i hranaté závorky [ ].  Využívá se nejčastěji na konci vět (před tečkou, ale možno uvést i v textu.

1. Líbí se vám nějaká část textu. 2. Zvolíte, jestli chcete citovat doslovně, nebo parafrázovat. 3. Vložíte citaci nebo sepíšete parafrázi. 4. Pokud citujete doslovně, uvedete citaci v přímě řeči v uvozovkách. Ideálně kurzívou. Autor je v tomto případě obvykle na začátku citace, ale nemusí být. 5. Pokud parafrázujete, umístíte závorku autora na konec parafrázovaného textu. Text necháte ve stylu, jakým píšete zbytek práce. 6. Přesnou citaci autorovi publikace/článku“stránky uvedete do seznamu zdrojů na konec.

 CITACE DOSLOVNÁ:  Tyto výsledky komentuje Novotný [1999] slovy: “Výběr vzorku pro testování se ukázal jako rozhodující; dosažené výsledky proto nemusí být zcela vypovídající.” S ohledem na tyto okolnosti je nutné konstatovat...  CITACE PARAFRÁZOVANÁ:  Problematika e-learningu byla zkoumána nejprve v prostredí univerzit [Stefan, 1997], později i v prostředí komerčních firem v USA [Nowotny, 1998], později i v Asii [Chen, 1999] a v Evropě [Dietrich, 1999].

 Přehlednost a jednotnost.  Úplnost.  Čerpáme pokud možno z originálního zdroje.  Je-li počet autorů jednoho díla vyšší než 3, zapisujeme pouze prvního uvedeného autora s vysvětlujícím dodatkem et al. (a kol.) -> (Beneš, P. et al., 2000)

 Model  Přijmení, Jméno autora. Název knihy. Číslo vydání. Místo vydání: Vydavatel, rok vydání. Počet stran. ISBN.  Př.:  Trdlo, Josef. Jak napsat diplomovou práci. 1. vydání. Olomouc: Votobia, s. ISBN

 Model  Příjmení, Jméno autora článku. Název článku. Název časopisu, datum nebo rok vydání, ročník, číslo, strany.  Př.:  Hrdý, I. Rukovět dobrého stylu psaní etymologických prací. Zprávy československé společnosti entomologické při ČSAV, 1970, roč. 6, č. 3-4, s

 Model  Příjmení, Jméno autora stránky. Název stránky [online]. Umístění stránky. Datum vytvoření/datum poslední aktualizace stránky [datum citace – cit.]. Dostupné z: Adresa stránky.  Př.:  Daněk, Dušan. Možnost virtuálního vzdělávání pro malé a střední podniky v CR [online]. Publikováno [cit ]. Dostupné z:

1. Boldiš, Petr. Proč citovat? [online]. Praha: Výpočetní a informační centrum ČVUT, oddělení knihoven, Aktualizováno [cit ]. Dostupné z: itovat.html. 2. Boldiš, Petr. Citace a citování [online]. [cit ]. Dostupné z: dl.webcore.czu.cz/file/QVgwU2taMk5wSW89