Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Informace a Informatika. Terminologie Informatika – anglicky information science Zabývá se zpracováním informací nejen na počítačích. Informatika (počítačová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Informace a Informatika. Terminologie Informatika – anglicky information science Zabývá se zpracováním informací nejen na počítačích. Informatika (počítačová."— Transkript prezentace:

1 Informace a Informatika

2 Terminologie Informatika – anglicky information science Zabývá se zpracováním informací nejen na počítačích. Informatika (počítačová věda) – anglicky computer science Studuje výpočetní a informační procesy z hlediska hardware i software se nazývá v češtině též zkráceně informatika, avšak správněji počítačová věda. Informační technologie (IT) – anglicky information technology Informační technologie studují vše, co se týká fungování počítačů po technické stránce. Název je odvozen od slova informace, jelikož počítače nepracují s ničím jiným, než s daty (informacemi).

3 Terminologie Teorie informací – anglicky information theory Teorie informací je věda spojující aplikovanou matematiku a elektrotechniku. Zabývá se bezeztrátovou kompresí (např. ZIP), ztrátovou kompresí (např. MP3), kapacitou přenosového kanálu (např. DSL).

4 Způsoby ukládání informací Digitálně Databáze Soubory Analogově Archivy Knihovny...

5 Výhody a nevýhody těchto modelů Digitálně Rychlé vyhledávání Pomocí internetu mohou data být dostupná odkudkoliv Snadná úprava dat Fyzicky zabere daleko méně místa Analogově Dostupné bez elektrické energie Cena

6 Legální publikování informací Bez omezení pokud se jedná o úřední dokumenty (zákony), nebo pokud se autor vzdal svých autorských práv. V ostatních případech je nutné o svolení požádat autora. Pokud se ale jedná o menší úsek je možné použít citace za podmínky uvedení zdroje. Správné citování z webové stránky:  Jméno autora stránky. Název stránky (tag "title") [online]. Datum publikování, datum poslední revize[citováno dne].. Z knihy:  PŘÍJMENÍ, Jméno. Název knihy : podnázev. Vydání. Místo vydání : Název nakladatelství, rok vydání. Počet stran. ISBN.

7 Webové vyhledávače Internetový vyhledávač je služba, která umožňuje na Internetu najít webové stránky, které obsahují požadované informace. Vyhledávač pracuje z větší části automaticky, k čemuž využívá desítky až statisíce počítačů. Kvalita vyhledávače je závislá na tom, jak kvalitní dává odpovědi, tj. jestli uživatel najde hledanou informaci na prvních místech odpovědi vyhledávače. Obecně většina internetových vyhledávačů pracuje následovně: procházení webových stránek vytvoření databáze výskytu slov indexování poskytování odpovědí na dotazy

8 Praktické využití Kamarád vám poslal na mobil, že právě táboří na těchto souřadnicích: 49°48'0.111"N, 15°2'37.079"E. Jak se teď nejrychleji k němu dostanete prostředky veřejné dopravy (ne taxi)?


Stáhnout ppt "Informace a Informatika. Terminologie Informatika – anglicky information science Zabývá se zpracováním informací nejen na počítačích. Informatika (počítačová."

Podobné prezentace


Reklamy Google