Imigranti na trzích práce v EU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trh práce v Jihomoravském kraji – dosavadní vývoj
Advertisements

7 Nezaměstnanost.
Obyvatelstvo zaměstnaní nezaměstnaní.
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Úvod do sociální politiky LS 2008/2009
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
CENOVÁ KONVERGENCE K EU: Poznatky z mezinárodního srovnání Seminář MF ČR Smilovice, 2. prosince 2003 Martin Čihák (MMF) Tomáš Holub (ČNB)
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
STRUKTURA OBYVATELSTVA
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
Nezaměstnanost.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Veřejný dluh a Barro-Ricardova hypotéza
Rozklad cyklických a strukturálních šoků pomocí Beveridgeovy křivky
Měření flexibility trhu práce v ČR pomocí strukturálních indikátorů Jan Pavel MF, oddělení koordinace hospodářských politik.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
„Nejsou lidi!“ Petr Nečas místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí 2. října 2007.
ZAMĚSTNANOST. Práce, pracovní síla práce = účelná a cílevědomá lidská činnost přeměňující přírodní látky na statky nebo činnost spojená s poskytováním.
Korupce a veřejné zakázky
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Problémy a perspektivy středního školství Jan Kovařovic Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a.
TRH PRÁCE V ROCE 2015 Mgr. Jan Záruba Ing. Jiří Halbrštát KA Director
Globalizace a trh práce Kamil Galuščák ČNB Seminář MF „Fiskální vývoj ČR, cesta k přijetí eura“ Smilovice,
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
Obyvatelstvo ČR
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Ruská federace x WTO a OECD
1 Aktuální vývoj nabídky na trhu práce Smilovice, František Cvengroš.
Webový portál Budoucnost profesí Ing. Marta Salavová Mgr. Hana Žáčková Národní observatoř zaměstnanosti.
Segmentace na trhu práce, dlouhodobá nezaměstnanost
Chce být ekonomie udržitelná resp. je toho vůbec schopna? Ing. Lubor Tvrdý, Ph.D. PROCES Centrum pro rozvoj obcí a regionů
Měření sociálního vyloučení a empirické poznatky
Trh práce a politika zaměstnanosti
Faktory ovlivňující přechod žáků 5. ročníků na víceleté gymnázium Poznatky z longitudinálního výzkumu CLoSE Jana Straková, David Greger.
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Trh práce a politika zaměstnanosti
SEMINÁŘ č. 1 Základní pojmy a výpočty – obyvatelstvo, vzdělání, ekonomická aktivita, nezaměstnanost.
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání 1. prosince 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
Postavení osob do 25 let, nad 50 let a absolventů a mladistvých na trhu práce 24. listopadu 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
VÚPSV, v.v.i., Karlovo nám. 1, Praha 2, tel.: , Zkušenosti s pracovní imigrací v České republice Jiří Vyhlídal VÚPSV.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2008 Tisková konference.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
Z0027 Geografická analýza trhu práce
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Rozbor schémat kompenzace příjmu v nezaměstnanosti
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání
Příjmová situace a zaměstnanost starších osob v evropském kontextu
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Nezaměstnanost.
ZAMĚSTNANOST.
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Imigranti na trzích práce v EU Jan Pavel MF ČR – oddělení 314

Co nás zajímá? Mění se v čase struktura imigrace? Jsou pracovní trhy schopny začlenit imigranty? Odměňují pracovní trhy imigranty stejně jako domácí pracovníky? Jaký má vliv doba pobytu na začlenění na pracovním trhu?

Metodický přístup Výsledky empirických studií prováděných v zemích EU (případně OECD) za posledních 25 let Zaměření především na základní charakteristiky trhu práce (nezaměstnanost, mzdy). Neřešeny fiskální dopady (dlouhodobá udržitelnost veřejných financí apod.).

Čistá imigrace v letech 1960-2004 (mil. osob) Zdroj: EC (2006)

Imigrace do EU Rostoucí trend (zejména v případě EU-15) U nových zemí lze sledovat postupný přechod do pozice „čistých příjemců“ (otázkou ale je, jak se projeví postupné otvírání pracovních trhů ve starých zemích) Ve většině zemí se však mění vzdělanostní struktura imigrantů – roste podíl vysokoškoláků ale také těch bez vzdělání Z hlediska důvodu imigrace převládá ve většině zemí stěhování za rodinou. Práce je až na druhém místě.

Podíl na populaci a pracovní síle Zdroj: EC (2006)

Poměr zahraničních osob na pracovní populaci (%) Zdroj: EC (2006)

Kde jsou zaměstnáni? (%) Pozn.: Tučné hodnoty označují sektory, kde je míra zaměstnanosti imigrantů vyšší než v případě domácích pracovníků. Zdroj: EC (2006)

Vliv imigrantů na míru nezaměstnanosti Zdroj: EC (2006)

Ale míra nezaměstnanosti mezi imigranty je vyšší! Zdroj: OECD (2006)

Zejména u lidí s nízkým vzděláním Zdroj: OECD (2006)

Vliv institucionálního rámce? Sociální transfery Zdroj: OECD (2006)

Vliv institucionálního rámce? Pracovní legislativa Zdroj: OECD (2006)

Daří se integrace? Obecně se ukazuje, že poměr zahraničních pracovníků neovlivňuje míru nezaměstnanosti v dané zemi. Imigranti s nízkou kvalifikací většinou obsazují místa, o která nemají „domácí“ zájem. I přesto však trpí relativně vysokou nezaměstnaností. Poměr těchto imigrantů však roste! Obecně jsou také odměňováni nižšími mzdami než domácí. Jak to ovlivňuje čas?

Uzavírá se mezera v zaměstnanosti? Rakousko (zaměstnanost): 0-5 let: -34% 6-10 let: -10% více než 10 let: -2% Španělsko (nezaměstnanost): Do jednoho roku: –14% Po třech letech: +10%

Uzavírá se mezera ve mzdách? Německo: do jednoho roku: -62% 10 let: -35% 23 let: 0% Rakousko: do 15 let: -23% nad 15 let: -5% Itálie do 15 let: -30% nad 15 let: 0%

Ale u imigrantů z nečlenských zemí… Zdroj: OECD (2006)

…to jde velmi pomalu. Zdroj: OECD (2006)

Závěry Dlouhodobě se postupně uzavírá mezera v nezaměstnanosti i mzdách. Tento proces je ale velmi pozvolný (zejména u imigrantů ze nečlenských zemí) a nerovnoměrně rozložen podle vzdělání. I v případě dětí imigrantů (imigrace druhé generace) se u nízko-kvalifikovaných skupin tato mezera většinou zcela neuzavře. (Důvodem je problém s jejich vzděláváním.) Pracovní aktivitu imigrantů negativně ovlivňují vysoké hodnoty čistých měr náhrady a přísná pracovní legislativa.

Možné implikace pro ČR Dlouhodobě se bude zřejmě zvyšovat poměr imigrantů s nízkou vzdělaností. Ti jsou obecně citlivější na hodnoty čistých měr náhrady, které jsou v ČR relativně vysoké. Je nutné věnovat pozornost vzdělávání „imigrantů druhé generace“.